Skocz do zawartości
tomko

tomko Reaktywacja - Covidowe 400L

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, katani napisał:

Jak chcesz trochęteorii...

https://reefbuilders.com/2008/09/03/guide-of-sps-coral-coloration-make-them-more-vivid-bright/

https://reefbuilders.com/2015/09/19/grow-colorul-sps-corals/

teoria jedno, praktyka drugie.

u mnie najbardziej niebieska jest tenuis, inne niebieskie różnie.

P_20230626_172858

Ogólnie u mnie zielone acry wyglądają zielono, tak świeżo zielono, jak zieleń na wiosnę. Niebieskie ok, zależy jaka acra.

Fiolety w miarę ok. Żółte w ogóle nie są żółte, różowe ostatnio spoko, I czerwone też. No i trzeba brać poprawkę, że ja kolory widzę po swojemu.

Na przykład blueberry tutaj dołem jest całkiem zielona a górą fioletowa. A ta po prawej miała być żółta płaska, w ogóle nie wiem jaki to kolor.

P_20230626_172451

Tutaj z kolei niebieski hyacinthus całkiem fajnie wygląda. Na prawo od niego powyżej jest mała szczepka, która w Coralhouse była prześliczna jasnofioletowa zrobiła się całkiem brązowa. Nad hyacinthusem jest spathulata od Tomka @Tomol, w ogóle nie rośnie, ratowałem ją cięciem bo mi zaczęła lecieć bez powodu, a u niego jest delikatnie niebieska, przepiękny koral.

EDIT: jeśli dobrze liczę, to na tym zdjęciu widać 18 koralowców, licząc wszystkie zoanthusy jako 1.

2023-06-26_05-37-24

No nic, z tymi kolorami to gorzej jak z babą, robisz wiele a i tak nie trafisz ;)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie dużo zależy od jakości  oświetlenia , jeśli chodzi o kolory .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic nie było - jest trochę na dziko :)

Wszystko śmiga.

Acroporki na wódeczce złapały ładne pastelowe kolorki - aktualnie dawka podtrzymująca 2 ml/d.

NO3 <1.

PO4 nie mierzę.

Odkąd włączyłem mix. NaHCO3  / NaOH brak problemów z pH - oscylacje 8,1-8,3. Aktualnie roztwór sporządzam w proporcjach 3:2.

W nocy dodatkowo kalkwasser w 12 dawkach dla stabilizacji pH. 

Sól Red Sea Niebieska, Balling z bezfirmowych prochów, żadnych suplementów, tylko witaminy dla rybek i pokarm dla koralowców.

Podmiany 30 l / tydzień, odpieniacz, Probido 1 amp. przy podmiankach, mini refugium, wata na spływie, siporax i bloki maxspecta. 

1b.jpg

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, tomko napisał:

PO4 nie mierzę.

Tak z ciekawości: nie mierzysz bo?

14 godzin temu, tomko napisał:

Odkąd włączyłem mix. NaHCO3  / NaOH brak problemów z pH - oscylacje 8,1-8,3. Aktualnie roztwór sporządzam w proporcjach 3:2.

W nocy dodatkowo kalkwasser w 12 dawkach dla stabilizacji pH.

Zazdroszczę takiego pH.

No i pięknie to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, chris_ek napisał:

Tak z ciekawości: nie mierzysz bo?

Zazdroszczę takiego pH.

No i pięknie to wygląda.

Z 2 lata temu nie chciało mi się kupić testu na PO4 i tak już zostało :)

Jak widać w ustabilizowanym zbiorniku wystarczy kontrolować NO3 jak dobrze idzie.

W końcu poziom NO3 jest skorelowany z PO4, czy się mylę? 

1d.jpg

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy dowód, że w zbiorniku dobrze się dzieje, to jak z gruzu koralowego wyrastają nowe gałązki akropor, które uprzednio zdechły :)

1e.jpg

1f.jpg

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.02.2024 o 22:30, tomko napisał:

W końcu poziom NO3 jest skorelowany z PO4, czy się mylę? 

Nie wiem czy się ze mnie nabijasz czy prowokujesz?... Owszem, ale stosunek bardzo mocno zależy od rodzaju i składu pokarmu bo pisałeś, że tylko w ten sposób dostarczasz nutrienty.

W dniu 31.01.2024 o 17:56, tomko napisał:

żadnych suplementów, tylko witaminy dla rybek i pokarm dla koralowców

Czyli ryb nie karmisz tylko korale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, chris_ek napisał:

Nie wiem czy się ze mnie nabijasz czy prowokujesz?... Owszem, ale stosunek bardzo mocno zależy od rodzaju i składu pokarmu bo pisałeś, że tylko w ten sposób dostarczasz nutrienty.

Ani jedno ani drugie :) Już wyjaśniam. Z grubsza rozchodzi się o współczynnik Redfielda. Skoro na wódeczce bez uprzedniego pomiaru fosforanów, azotany ładnie spadły z 10-15 ppm do wartości <1 i przy okazji nie było żadnych plag w postaci cyjano i innych paskudztw, to oznacza, że stosunek NO3/PO4 jest mniej więcej optymalny, a co za tym idzie w domyśle i jedno i drugie poszło w dół. Aktualnie NO3 trzymam poniżej 1 korygując dawkę wódki, plag brak. Zwierzęta mają się dobrze jak widać na załączonych obrazkach.

53 minuty temu, chris_ek napisał:

Czyli ryb nie karmisz tylko korale?

Oczywiście, że karmie ryby - nawet codziennie, dostają raz mrożonki, raz suche płatki, 2x tydz. algi nori. Witaminy dla rybek do pokarmu. Nie stosuje suplementów w domyśle ulepszaczy, boosterów tzn. aminokwasów, mikroelemetów etc. Tylko podstawowy Baling  (wodorowęglan z domieszką wodorotlenku sodu, chlorek wapnia bezwodny, SBS) no i kalkwasser jak pisałem wyżej. SBS aktualnie firmy Reef Flowers, prochy z allegro jakie są w danej chwili dostępne - najcześciej HadronScientific, Aktyn albo Warchem - nie widzę żadnej różnicy w jakości, oczywiście CZDA.

Pozdr.,

tomko

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, tomko napisał:

Z grubsza rozchodzi się o współczynnik Redfielda. Skoro na wódeczce bez uprzedniego pomiaru fosforanów, azotany ładnie spadły z 10-15 ppm do wartości <1 i przy okazji nie było żadnych plag w postaci cyjano i innych paskudztw, to oznacza, że stosunek NO3/PO4 jest mniej więcej optymalny, a co za tym idzie w domyśle i jedno i drugie poszło w dół. Aktualnie NO3 trzymam poniżej 1 korygując dawkę wódki, plag brak. Zwierzęta mają się dobrze jak widać na załączonych obrazkach.

Ja odniosłem się do Twojego pytania o skorelowany poziom NO3 do PO4 bo przy takim podejściu to teoretycznie fosforany mogą być od zera aż pod sufit. Natomiast praktycznie u Ciebie widać, że się sprawdza. To jedynie potwierdza jak ważne jest wprawne oko akwarysty. :bow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, chris_ek napisał:

Ja odniosłem się do Twojego pytania o skorelowany poziom NO3 do PO4 bo przy takim podejściu to teoretycznie fosforany mogą być od zera aż pod sufit. Natomiast praktycznie u Ciebie widać, że się sprawdza. To jedynie potwierdza jak ważne jest wprawne oko akwarysty. :bow

Post factum wiem, że zero nie bo NO3 by nie spadło w takim wypadku. Ale pod sufit i owszem. Nie ryzykowałem jednak zbyt wiele, tylko tym, że nie byłoby reakcji na wódkę. Kiedyś tak miałem z polimerami, które lałem a efektu w postaci spaku NO3 za cholerę nie było. Potem wpadłem na to dlaczego - stosowałem RowaPhos przewlekle, ot co :)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.