montymick Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Kolejny gagatek przyłapany i zlikwidowany. Chyba muszę zrobić włócznię jak ktoś już na forum Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Włócznia to mój pomysł... Dziennie (wieczorem i rano) jestem w stanie złapać z 30 dorodnych osobników. Na szczęście znalazł się chętny z mojej okolicy więc zamiast wyrzucać ładuję je do zamrażarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tapajos32 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 dadario - tak z ciekawości jak ją zrobiłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 8 godzin temu, dadario napisał: Włócznia to mój pomysł. Ja też muszę się przyznać że zrobiłam kopię od @dadario Niestety pipeta ma tylko 50cm, nie wszędzie sięga ale zawsze coś. Trza to łapać bo się tego mnoży jak głupie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Kolega też ma harlekiny więc będę odkładał. Pytanie czy starczy mi sił na codzienne ściąganie i zakładanie korony do połowów Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 @montymick a te bąbelki po lewej nie przeszkadzają tej caulastraea ? Te nie konsumowane główki jakoś takie przytłumione się wydają. Być może koral jest dodatkowo nękany z nieco innej strony... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Ogólnie to koral strasznie biednie wygląda. Asteriny raczej nie są powodem takiego stanu, a tylko dojadają rozkładające się resztki. Mam caulastreę, mam gęsto od asterin, i nikt nikogo nie zjada. Może zamiast polować z włócznią, lepiej zadbać o kondycję korala... Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2020 Zgadza się ta po lewej w tych bombelkach nie wygląda dobrze.A odnośnie asterin to jest kilka odmian w naszych zbiornikach. Te na zdjęciu to akurat pożeracze koralowców i rosną duże Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2020 7 godzin temu, chwialek napisał: @montymick a te bąbelki po lewej nie przeszkadzają tej caulastraea ? Te nie konsumowane główki jakoś takie przytłumione się wydają. Być może koral jest dodatkowo nękany z nieco innej strony... Mam lekkie dino z cyjano po podmianie części skały w akwarium. Już wychodzę na prostą. A ateriny przyłapałem jak jedzą zdrowe główki caulastrea, galaxea oraz zoa. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2020 2 godziny temu, montymick napisał: Mam lekkie dino z cyjano po podmianie części skały w akwarium. Już wychodzę na prostą. A ateriny przyłapałem jak jedzą zdrowe główki caulastrea, galaxea oraz zoa. Powodzenia w walce... z pozostałymi plagami. A na asteriny zakup Hymenocera picta - Harlequin 2-3 miesiące i po pladze nie będzie śladu. Później krewetka na wypożyczenie do zaprzyjaźnionych morszczaków lub dalsza odsprzedaż bo szkoda zwierzaka. Tylko być może wiesz a być może nie ... Krewetka nie działa tak jak część osób oczekuje iż wyje do zera asteriny, że będzie krew, pot i łzy jak w dobrym horrorze. Krewetka się usadowi gdzieś w cieniu, zacznie sobie machać łapkami i tak posiedzi raz tu raz tam uprawiając swój taniec pijanego Asteriny powoli zaczną znikać tylko potrzeba czasu. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Timek Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2020 7 godzin temu, montymick napisał: Mam lekkie dino z cyjano po podmianie części skały w akwarium. Już wychodzę na prostą. A ateriny przyłapałem jak jedzą zdrowe główki caulastrea, galaxea oraz zoa. Jak na mój gust to" lekkie" dino i cjano dusi ci korala a ty się asterinami przejmujesz, akurat ta rozgwiazda pewnie sie żywiła jakimś glonem czy czymś innym na tej główce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2020 Dobra koniec tematu. Chciałem pokazać, że asteriny wsuwają koralowce i ...... tyle. To, że są w akwarium sinice to wiadomo - nie za dobrze. Ale jak pisałem to po akcji usuwania brarieum, gdy trzeba było daj trochę nowej (z poprzedniego zbiornika) skały. Akwarium przed zabiegiem było dojrzałe i jedyną plagą ( oprócz wspomnianego brarieus) była aiptasia. W tej chwili parametry stabilne, po4 = 0 no3 = 0 i podbijam. Podawane są bakterie plus vsv. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach