Nod85 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 Będę przeprowadzał się i przenosił akwa z mieszkania do domu. Tzn zwiększam szkło z 720l na 1600l. Obecne akwa ma ok. 5 lat. Głównie LPS i trochę łatwych SPS. Jak się do tego zabrać? Jakieś wskazówki? Mam mało czasu bo mieszkanie sprzedałem i muszę opuścić do końca kwietnia. Myślałem o suchej skale aby mieć więcej czasu na jej układanie. Wodę z podmianki, piasek i trochę luźnej dojrzałej skały mogę przełożyć do nowego akwa. Nie chcę sprzedawać korali i ryb, czy jest szansa na wpuszczenie po ok. miesiącu? Jakie bakterie, jakieś wskazówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) Nowe akwa gotowe stoi na miejscu etc? w sumie teoretycznie masz dwie opcje jak na moje przenieść obecne jak jest i w domu zając się migracja lub zwiększyć litraz. Przeprowadzałem wraz ze znajomymi 3 akwaria i swoje przekładałem do większego zawsze to dużo roboty i dużo stresu. Moja rada z tych doświadczeń przygotowanego rodi nigdy za dużo. A czekanie po nocy na te x litrów to nie fajna zabawa... Edytowane 1 Marca 2021 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 Nowe akwa zamowione. ma być za 2 tyg. na miejscu. Dzięki, rodi zrobię z nadmiarem w jakiś beczkach, boję się że akwa nie zdąży dojrzeć na tyle by wszystko przetrwało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) 5 minut temu, Nod85 napisał: Nowe akwa zamowione. ma być za 2 tyg. na miejscu. Dzięki, rodi zrobię z nadmiarem w jakiś beczkach, boję się że akwa nie zdąży dojrzeć na tyle by wszystko przetrwało Nie myślałeś o przeniesieniu obecnego akwarium do domu i wtedy na spokojnie kombinowanie. Wiadomo rozpierdziel niedogodności bałagan na chacie no ale ciężko będzie to idealnie zgrać jak na moje. I wiadomo jak to z terminami ma być za 2 będzie za 4 I klops hehe Edytowane 1 Marca 2021 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 Ale jak przenieść obecne akwarium? Jedynie rozporcjowac: Wylac wodę, odlepić koralowce wyciągnąć piasek, skale, zniszczyć dsb, ale co mi to da. Równie dobrze mogę wtedy włożyć do nowego szkła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 Masz niewiele czasu, jednak to zawsze coś. Proponuje kupić skałę i zacząć ja moczyć w solance z podmiany, najdłużej jak się da, dodać trochę syfku z obecnego akwarium i bakterie z butelki. Postawić nowy zbiornik, zlać wodą, zasolić i zacząć robić codzienne podmiany wody pomiędzy zbiornikami tak długo jak pozwoli na to czas. W ostatniej chwili przenieść zwierzęta i skałę. Nie da to gwarancji, że wszystko przeżyje, jedna zwiększa szanse. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 Ja przy przenosinach z mniejszego na większe użyłem ATM colony i obyło się bez strat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 1 Marca 2021 Ja u siebie zamowilem sucha skale, po czym wyciagnalem mozliwie duzo skaly z dzialajacego zbiornika. Z tej skaly zrobilem konstrukcje ktora sie miesiac moczyla zanim trafila do akwarium. Przy zalewaniu akwa 95 % zywej wody i jakos poszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Co-2 Zgłoś Napisano 2 Marca 2021 Zrób dużą podmiankę z akwarium 50% i zabierz jakieś skały, daj to do akwarium 1600, a do 720 daj suchej skały. powtórz 3-4 razy i masz gotową przesiadkę Cytuj 12litrów- było,28 grudzień 2011- 9 lipca 2012 216+36sump- było, 9 lipca 2012 160litrów- było, 22 lipca 2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016 240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018 360+240 sump- 01.04.2018 98+64 sump-13.12.2018 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach