klocek1973 Report post Posted April 14, 2021 Witam wszyskich serdecznie mam takie pytanko bede mial nowy zbiorniczek 190x60x60 i zastanawiam sie z czego tym razem zrobic korone .Mam taki sam pmysl jak zrobilem to w zbiorniczku z pyszczakami rama z aluminium i na to dokleilem lacobel .Teraz mam rame ze spienionego pcv i wokolo tez czarnie przyklejone pcv. Moje pytanko czy z jak zrobie aluminium ramke i lacobel czy te aluminium nic mi tam do wody nie odda po jakims czasie pozdrawiam .ps fotki zbiorniczkow dolaczam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mateusz140 Report post Posted April 14, 2021 Oczywiście że odda będzie się przecież utleniać Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted April 14, 2021 Aluminium musisz pomalować, najlepiej 2-3 krotnie farbą antykorozyjną. Inaczej woda będzie trawić aluminum i będzie klops. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
chwialek Report post Posted April 14, 2021 (edited) Dibond plus stelaż ze spienionego PCV, i pominiesz lacobel, malowanie itp. w rezultacie dodatkowym waga korony rzecz bezcenna. Co do oddawania Al - Zakładając że będzie nad wodą, nie będzie miało z nią kontaktu to można zastosować. Na częściowe obalenie teorii... Aluminiowe stelaże też oddają aluminium do wody? Lampy ATI w aluminiowej obudowie ? - też zatrują zbiornik wiszą/stoją nad nim? Edited April 14, 2021 by chwialek (see edit history) Quote było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Share this post Link to post Share on other sites
Mateusz140 Report post Posted April 14, 2021 Ile cm od wody jest stelaż a ile korona? Co bardziej narażone na kontakt z wodą?Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
klocek1973 Report post Posted April 14, 2021 Dzieki za podpowiedzi nie slyszalem o tym Dibond . Jak cos to moze dla bezpiecenstwa rama ze spienione pcv 10mm i lacobel lub ten dibond Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted April 14, 2021 2 godziny temu, chwialek napisał: Dibond plus stelaż ze spienionego PCV, i pominiesz lacobel, malowanie itp. w rezultacie dodatkowym waga korony rzecz bezcenna. Co do oddawania Al - Zakładając że będzie nad wodą, nie będzie miało z nią kontaktu to można zastosować. Na częściowe obalenie teorii... Aluminiowe stelaże też oddają aluminium do wody? Lampy ATI w aluminiowej obudowie ? - też zatrują zbiornik wiszą/stoją nad nim? A jak często moczysz stelaż czy lampę? U mnie na przykład korona jest posadzona na szybie, dookoła akwarium mam wzmocnienia, na których przy pracach akwariowych często, gęsto to położy się szczepkę, to nóż, to kawałek skałki i woda zacieka pod koronę, a czasem ścieka potem do akwarium. Jak woda słona wejdzie pod koronę, to już nie wyjdzie, nawet jak wyschnie, to sól zostaje, ściąga nieco wilgoci i korozja szaleje w najlepsze. Po wizytach u różnych akwarystów stwierdzam, że nie jestem wyjątkiem. Przy niezabezpieczonym aluminium to proszenie sie o kłopoty. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Cheilon Report post Posted April 14, 2021 Ja mam u siebie koronę ze spienionego PCV 10mm i na to lacobel - fajnie wygląda i nic się z tym nie dzieje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
klocek1973 Report post Posted April 14, 2021 CHEILON czym kleiles to spienione do lacobel i czy klej nie przeswituje przez to lacobel ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
chwialek Report post Posted April 14, 2021 5 godzin temu, katani napisał: A jak często moczysz stelaż czy lampę? 8 godzin temu, chwialek napisał: Zakładając że będzie nad wodą, nie będzie miało z nią kontaktu to można zastosować Zauważ co znapisałem... Nie pisałem o moczeniu. Quote było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Share this post Link to post Share on other sites
Słony leszcz Report post Posted April 14, 2021 Ja tam bardziej bym się o te żyletki, noże, łyżki obawiał niż o aluminiowy kątownik. Quote http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Share this post Link to post Share on other sites
Cheilon Report post Posted April 15, 2021 W dniu 14.04.2021 o 13:48, klocek1973 napisał: CHEILON czym kleiles to spienione do lacobel i czy klej nie przeswituje przez to lacobel ? Było klejone dwoma paskami taśmy dwustronnej z 3M i między to silikon akwarystyczny KA12. Cała korona stoi na szybie i też jest przyklejona na silikonie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luk Report post Posted April 17, 2021 (edited) Mam aluminiową i nie polecam. Będę przechodził na coś innego. właśnie ją podejrzewam o wysoki poziom aluminium w wodzie - z resztą od długiego już czasu borykam się z kłopotami w zbiorniku i teraz właśnie stawiam na koronę. Nie będę sie już rozpisywał ale dzieją się u mnie rzeczy mniej wiecej takie jak opisał to kolega @katani powyżej. P.S. Podoba mi się ta korona ale cóż, zawsze są jakieś minusy.. Edited April 17, 2021 by Luk (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Konrad_Wwa Report post Posted April 17, 2021 A siatki nad akwarium, od jakiegoś czasu mam siatkę DD i ona ma aluminiową ramę i ciekawe czy nie będzie oddawać, fakt jest malowana ale w miejscu cięcia jest gołe aluminium Quote Share this post Link to post Share on other sites