fOe Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2021 Przeprowadziłem się czy bliski kontakt kominka z akwarium może mu zaszkodzisz?, wiadomo przy otwieraniu dym itp odległość 1 m oczywiście palę w nim tylko w zimę jest to źródło ciepła mieszkania inaczej się nie da... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2021 wentylację masz sprawną... akwaryści to również palacze, myślę że więcej dymu są w stanie wyprodukować w ciągu dnia niż twój kominek. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2021 (edytowane) No i tu jest problem w tym pokoju wentylacja jest tylko do 2 pokoju.. Niema zewnetrznej.. Ogólnie nie kopci ale przy rozpalaniu i dokładaniu zawsze coś na dom poleci Edytowane 15 Czerwca 2021 przez fOe (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2021 Możesz dodatkowo natleniać wodę kostką napowietrzającą.Nie znam się, ale mając kominek, być może nie wiem, pochłania więcej tlenu z pomieszczenia?U siebie mam 2 kostki lipowe, powietrze ciągnę z dworu przez filtr węglowy PH=8,10 chodzi przez 24h i jakoś nie udaje mi się podnieść więcejWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2021 Nie bardziej rozumiem dym ? To jaki masz kominek ? staroświecki Ja też mam kominek w salonie około 3m od akwarium i zero odczucia dymu w pomieszczeniu nawet jak dokładam drewno. Uchyl minimalnie drzwiczki przy dokładaniu drewna, poczekaj 5 sek aż komin zaciągnie i otwierasz i dokładasz i zero dymu na salon. Może Ty nie umiesz palić w kominku ? lub przeczyść komin, jest słaby ciąg i stąd masz dym przy dokładaniu drewna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 16 Czerwca 2021 Do odpieniacza doprowadź powietrze z zewnątrz budynku i powinno być ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fOe Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2021 Umiem palić spokojnie ale czasem walnie coś na dom to jest nieuniknione. Doprowadzić nie da rady musiał bym z 8m Prze salon ciągnąć wężyk.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2021 Ja u siebie ciągłem ponad 6 metrów, włożyłem w listwę przypodłogowąWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2021 Gratuluję dużych listew... pamiętajcie o jednym drobiazgu, wydajności. odpieniacz bierze lieś litrów powietrza na mitutę i teraz taki wężyk musi mu to podać bez generowania żadnego oporu, co w praktyce oznacza dużą średnicę i łagodne łuki. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2021 2 godziny temu, dale napisał: łagodne łuki. Tak, łagodne łuki najważniejsze w wężyku do powietrza Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2021 Gratuluję dużych listew... pamiętajcie o jednym drobiazgu, wydajności. odpieniacz bierze lieś litrów powietrza na mitutę i teraz taki wężyk musi mu to podać bez generowania żadnego oporu, co w praktyce oznacza dużą średnicę i łagodne łuki.Listwa ma 4cm, i nie wydaje mi się duża, zależy co się komu podoba, a na łuki można założyć kolanko Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2021 Proste doświadczenie - weźcie kawałek rurki o długości 30 cm i dmuchnijcie przez niego, nie podejrzewam Was o posiadanie przepływomierza do gazu, potem to samo zróbcie z odcinkiem docelowej długości (6 m ? ) i wnioski wyciągnijcie sami. To samo zróbcie ze zgięciem o 90 stopni przy zastosowaniu łuku i wymiarów listwy przypodłogowej. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alcoholik Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2021 Oryginalny wąż przy moim odpieniaczu ma 1,5cm średnicy, ja zastosowałem wąż 2cm śr.włożyłem go na niego, kolanko większe wąż 2 cm wchodzi do środka, listwa zaś ma koszyk na kable 3×3 cm ok bo nie mieżyłem.Dodam że oryginalnie odpieniacz miał na wężu założoną puszeczkę z dwoma małymi otworkami o średnicy ok 3mm.Odpieniacz u mnie działa bez problemowo, jestem zadowolony.Nie mówię że kolega nie ma racji ale wydaje mi się że moje rozwiązanie jest dobrym rozwiązaniem, bo nie musiałem stosować delikatnych łuków Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2021 Zabezpieczyć wężyk na zewnątrz, ja się krótko pocieszyłem wężykiem za ścianą, robaki pozatykały wężyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach