jacgues Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2022 @Robin_PL Jak tam się sprawuje Straton? Co jest na plus co na minus? Myślę o zakupie kilku sztuk, ale zanim wydam kilkanaście tysięcy, staram się zebrać max. informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robin_PL Zgłoś Napisano 6 Września 2022 Cześć, Po kilkunastu miesiącach jestem nadal bardzo zadowolony Tym niemniej miałem przedziwną awarię i producent (ATI) nie stanął na wysokości zadania. Były problemy z kontaktem, a potem naprawa trwała bardzo długo (4tyg. albo dłużej, nie pamiętam już dokładnie). Padła elektronika sterująca jedną z lamp. Jak już pisałem, konfiguracja tych lamp, by pracowały w sieci były kontrolowane wszystkie jednocześnie jest dość dziwaczna (wg mnie sprzeczna z intuicją), ale to się robi raz. Na plus: - estetyka wykonania (są po prostu ładne i w dotyku sprawiają wrażenie solidnych) - funkcjonalność (z wyjątkiem przedziwnego braku zegara wewnętrznego i nieintuicyjnej konfiguracji wielu lamp w trybie master - slaves) - bardzo dobre i równomierne pokrycie światłem dużego obszaru (70x70cm bez najmniejszych problemów) - świetne presety. Wybrałem po prostu jeden z nich i jedynie zmniejszyłem trochę ogólną moc świecenia. Tego mi bardzo brakowało w Hydrach. - absolutna cisza Brak ruchomych części. Maksymalna temperatura w granicach 50 stopni Celsjusza (85% mocy). Lampy pracują w klimatyzowanym pomieszczeniu i nie są szczelnie zabudowane. Na minus: - podobno to przez covid, ale źle wspominam jakość kontaktu i tempo naprawy zepsutej lampy - no i sama awaria po ok.7 miesiącach używania (padła jedna z czterech lamp) - nie da się zaprogramować faz księżyca (można bez tego żyć, w AI Hydrach to miałem i było fajne) - po braku zasilania lampa nie wie, która jest godzina, więc "jedzie dalej" z programem. To może być problem w specyficznych sytuacjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 26 Maja 2023 W dniu 6.09.2022 o 13:34, Robin_PL napisał: Po kilkunastu miesiącach jestem nadal bardzo zadowolony Robin jak tam wrażenie po kolejnym roku użytkowania? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robin_PL Zgłoś Napisano 27 Maja 2023 21 godzin temu, katani napisał: Robin jak tam wrażenie po kolejnym roku użytkowania? Cześć, nie miałem już żadnych problemów. Jestem bardzo zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach