DiabLen Zgłoś Napisano 22 Września 2021 Witam Podpowiedzcie proszę jaki powinien być prawidłowy kierunek przepływu wody w tej lampie (tj. gdzie podłączyć wlot wody a gdzie wylot)? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 22 Września 2021 Z tego co tu widzę to masz wejście z prawej strony i dwa wyjścia do wyboru z lewej albo górą albo dołem. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095, Tunze 6045. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 4x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati actinic, 1x Ati Purple plus. Sól: Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 22 Września 2021 Witam A jest różnica z której strony?wg. nie ma. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Września 2021 Dokładnie, lampa na zasadzie trójnika:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DiabLen Zgłoś Napisano 23 Września 2021 (edytowane) W dniu 22.09.2021 o 15:39, JerzyB napisał: Witam A jest różnica z której strony?wg. nie ma. Pozdrawiam A nie wiem czy jest dlatego pytam. To pierwsza lampa uv z jakiej korzystam, niby tam jest w środku jakaś spirala otulająca tubus - ale czy ona ma jakikolwiek wpływ na przepływ wody / skuteczność lampy - nie jestem w stanieć ocenić. Pozdrawiam Edytowane 23 Września 2021 przez DiabLen (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomko Zgłoś Napisano 23 Września 2021 (edytowane) 23 minuty temu, DiabLen napisał: A nie wiem czy jest dlatego pytam. To pierwsza lampa uv z jakiej korzystam, niby tam jest w środku jakaś spirala otulająca tubus - ale czy ona ma jakikolwiek wpływ na przepływ wody / skuteczność lampy - nie jestem w stanieć ocenić. Pozdrawiam Lepiej załóż węże na przeciwległych kroćcach (odpływ górą i przymocuj jak na zdjęciu) bo przy słabej pompie woda nie będzie wypełniała dobrze lampy i może się przegrzać. Ja mam założone po tej samej stronie od dołu, i musiałem na odpływie zrobić zwężkę i odpowietrzenie od góry, żeby wypełnić lampe całkowicie wodą. Pozdr., tomko Edytowane 23 Września 2021 przez tomko (wyświetl historię edycji) Cytuj Nowe 400L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DiabLen Zgłoś Napisano 25 Września 2021 Witam ponownie Z racje tego, że dużo, dużo łatwiej było u mnie w małej szafce podłączyć lampę do króćców po tej samej stronie tak też uczyniłem. Teraz mam zagadkę. Lampę postanowiłem zamontować ponieważ od dłuższego czasu nie mogę uzyskać idealnie krystalicznej wody, tzn. woda jest przejrzysta - lecz nie mogę uzyskać efektu "braku wodu". Ma minimalne białawe zmętnienie. Lampa chodzi od czwartku praktycznie 24h na dobę (dziennie może jest wyłączana na 1-2 godziny), czyli przepracowała już 3 doby - efektu na razie brak. Baniak 50x50x50 + sump, razem jakieś 130-140 litrów wody netto. Wiem, że lampa ma jedynie 9W jednak zadaniem jej u mnie miała być jedynie krystalizacja wody. Lampa podłączona jest pod pompę oase 800l/h, ustawioną na 3/4 mocy, musi podnieś wodę na jakieś 50 cm, czyli jej wydajność to jakieś 400l/h. Teraz pytania : Czy za mało czasu jeszcze minęło (3 doby) i lampa musi dłużej pochodzić? Czy jednak tak podłączona (do króćców po tej samej stronie) lampa może nie działa efektywnie? Czy jednak 9W to za mało do klaryfikacji 130 litrów wody? ps, do posiadaczy lam sun sun : czy w okienku przez które można sprawdzić czy lampa świeci macie mocno niebieskie światło? u mnie jest jedynie lekko niebieskawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach