klotz Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 witam Posiadam mały baniaczek 60x40x40 filtracja kaskada zasypana Aquaforest Life Bio Fil żywy piach 10kg i naturalna skała ok 10kg zalane ok 3 tyg temu wodą z filtra RODI plus sól Aquaforest Sea Salt po tyg dolałem Microbe-Lift Special Blend lampa świeci ok 12h dziennie i jak na razie woda kryształ jedynie osad z pisaku na bokach akwarium I tu moje pytanie czy to za szybko żeby jakieś glony zaczęły się mnożyć czy woda jest po prostu zbyt sterylna ? Czy istnieją jakieś preparaty bakteryjny umożliwiające start dojrzewania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 4 godziny temu, klotz napisał: witam Posiadam mały baniaczek 60x40x40 filtracja kaskada zasypana Aquaforest Life Bio Fil żywy piach 10kg i naturalna skała ok 10kg zalane ok 3 tyg temu wodą z filtra RODI plus sól Aquaforest Sea Salt po tyg dolałem Microbe-Lift Special Blend lampa świeci ok 12h dziennie i jak na razie woda kryształ jedynie osad z pisaku na bokach akwarium I tu moje pytanie czy to za szybko żeby jakieś glony zaczęły się mnożyć czy woda jest po prostu zbyt sterylna ? Czy istnieją jakieś preparaty bakteryjny umożliwiające start dojrzewania ? Glony prędzej czy później się pojawią. Na przyspieszenie dojrzewania i na zaszczepienie drobnego życia w akwarium ja dodałem trochę wody z innego działającego akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaman Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 5 godzin temu, klotz napisał: witam Posiadam mały baniaczek 60x40x40 filtracja kaskada zasypana Aquaforest Life Bio Fil żywy piach 10kg i naturalna skała ok 10kg zalane ok 3 tyg temu wodą z filtra RODI plus sól Aquaforest Sea Salt po tyg dolałem Microbe-Lift Special Blend lampa świeci ok 12h dziennie i jak na razie woda kryształ jedynie osad z pisaku na bokach akwarium I tu moje pytanie czy to za szybko żeby jakieś glony zaczęły się mnożyć czy woda jest po prostu zbyt sterylna ? Czy istnieją jakieś preparaty bakteryjny umożliwiające start dojrzewania ? Najszybciej trochę wody z innego zbiornika. Albo kawaleczek skały. Popytaj może ktoś Ci udostępni Widziałem kiedyś ampułki BioDigest. Dajesz jedną co 15 dni. Ale musisz poczytać do jakiego baniaka są i kiedy się je stosuje bo nie pamiętam Cytuj Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 8 godzin temu, klotz napisał: zalane ok 3 tyg temu wodą z filtra RODI plus sól Aquaforest Sea Salt po tyg dolałem Microbe-Lift Special Blend lampa świeci ok 12h dziennie i jak na razie woda kryształ jedynie osad z pisaku na bokach akwarium A dodajesz coś żeby cykl azotowy wystartował, coś co by dostarczało amoniak? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojdl Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 10 godzin temu, klotz napisał: Czy istnieją jakieś preparaty bakteryjny umożliwiające start dojrzewania ? Ja polecam wsadzić 1 kostkę mrożonki, po około tygodniu pokryje ją taki ,,glut,, wtedy ją wyjmujesz i dojrzewanie powinno ruszyć Jak chcesz je przyśpieszyć to polecam ATM colony. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klotz Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 3 godziny temu, chris_ek napisał: A dodajesz coś żeby cykl azotowy wystartował, coś co by dostarczało amoniak? nie wlałem tylko Microbe-Lift Special Blend i to tyle 5 godzin temu, Aquaman napisał: Najszybciej trochę wody z innego zbiornika. Albo kawaleczek skały. Popytaj może ktoś Ci udostępni Widziałem kiedyś ampułki BioDigest. Dajesz jedną co 15 dni. Ale musisz poczytać do jakiego baniaka są i kiedy się je stosuje bo nie pamiętam no chyba podjadę do sklepu wydębić trochę wody po jakim czasie powinno coś zacząć się dziać w sklepie mówili że dojrzewanie to ok 3 tyg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 17 Lutego 2022 3 godziny temu, klotz napisał: nie wlałem tylko Microbe-Lift Special Blend i to tyle 3 godziny temu, klotz napisał: po jakim czasie powinno coś zacząć się dziać w sklepie mówili że dojrzewanie to ok 3 tyg A nie mówili że trzeba dojrzewanie jakoś wystartować? I raczej obstawiałbym 4 tygodnie. Przede wszystkim musisz zacząć proces dojrzewania, może być mrożonka może być tzw "ghost feeding". Poczytaj koniecznie o cyklu azotowym i chyba w ogóle o podstawach akwarystyki morskiej. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klotz Zgłoś Napisano 18 Lutego 2022 W dniu 17.02.2022 o 17:30, chris_ek napisał: A nie mówili że trzeba dojrzewanie jakoś wystartować? I raczej obstawiałbym 4 tygodnie. Przede wszystkim musisz zacząć proces dojrzewania, może być mrożonka może być tzw "ghost feeding". Poczytaj koniecznie o cyklu azotowym i chyba w ogóle o podstawach akwarystyki morskiej. No faktem jest że o akwarystyce morskiej nie wiem za dużo dlatego udałem się do specjalistycznego sklepu żeby pomogli mi założyć jakąś małą kostkę na której będę mógł się uczyć Jutro chyba podjadę do nich porozmawiać co dalej mam z tym robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 18 Lutego 2022 Ja kiedyś pojechałem do specjalistycznego sklepu budowlanego żeby mi doradzili jak zbudować dom. Dalej nie umiem. Wybacz ostry sarkazm, ale nie da się lat praktyki i chłopnięcia teorii wyjaśnić zielonemu na pierwszej wizycie. Kolego, przed Tobą wiele czytania forum, publikacji , artykułów i marketingu. Napotkasz wiele sprzecznych teorii, będziesz obierał pewne drogi, czasem się mylił. CHŁOŃ WIEDZĘ. zacznij np od podstaw i przeczytaj cały Reefhub kolegi @Tester Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klotz Zgłoś Napisano 18 Lutego 2022 46 minut temu, Sagerrak1 napisał: Ja kiedyś pojechałem do specjalistycznego sklepu budowlanego żeby mi doradzili jak zbudować dom. Dalej nie umiem. Wybacz ostry sarkazm, ale nie da się lat praktyki i chłopnięcia teorii wyjaśnić zielonemu na pierwszej wizycie. Kolego, przed Tobą wiele czytania forum, publikacji , artykułów i marketingu. Napotkasz wiele sprzecznych teorii, będziesz obierał pewne drogi, czasem się mylił. CHŁOŃ WIEDZĘ. zacznij np od podstaw i przeczytaj cały Reefhub kolegi @Tester Myślę że trochę przesadzasz prowadzenie akwarium to nie jakaś magia rozumie że niektórzy mędrcy solniczkowi tak uważają ale ja myślę że wszystko jest dla ludzi Co do sklepu to myślę że w specjalistycznym sklepie wyspecjalizowanym w akwarystyce morskiej pracują ludzie znający się na rzeczy i są w stanie doradzić co kupić by zacząć i jak wystartować nowy zbiornik To mój pierwszy zbiornik słony który ma służyć właśnie nauce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach