SOQL Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 Znalazłem ciekawą apke, mierząca kilka parametrów światła: m.in. PAR czy temperature barwową. Wiadomo, że jest to tylko ciekawostka i zapewne pomiary są dalekie od doskonałych, ale jeśli ktoś ma: czas, miernik PAR i chęci, to można porównać do prawdziwych wartości W sklepie play "photone". Mierzyłem swoją lampkę i o dziwo nie wyszły straszliwe bzdury... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 Zainstalowałem, u mnie pod lampą 1cm nad wodą mierzy 600-800 PAR. Co ciekawe... Seneye mierzy w zakresie 550-750. Nie wiem jak to przelicza PAR, ale, jakiejś diametralnej różnicy nie ma. Za to Luxy pokazuje 2x tak jak Seneye. @Jacek56zainstaluj u siebie i porównaj z miernikiem. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SOQL Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 Tu nawet nie bierze udziału czujnik światła, tylko kamera. Też byłem zdziwiony, że całkiem trafne te pomiary...Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Też na próbę odpaliłem. Niestety u mnie przy pomiarze PAR tylko chwilowo jak wkładam telefon pod lampę wskakuje 900 a potem 0. Próbowałem zmieniać ustawienia i bez rezultatu. Natomiast przy świetle dziennym coś tam pokazuje. Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez chris_ek (wyświetl historię edycji) Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 3 godziny temu, SOQL napisał: Znalazłem ciekawą apke, mierząca kilka parametrów światła: m.in. PAR czy temperature barwową. Wiadomo, że jest to tylko ciekawostka i zapewne pomiary są dalekie od doskonałych, ale jeśli ktoś ma: czas, miernik PAR i chęci, to można porównać do prawdziwych wartości W sklepie play "photone". Mierzyłem swoją lampkę i o dziwo nie wyszły straszliwe bzdury... Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Witam Może jakiś link . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 19 minut temu, JerzyB napisał: Witam Może jakiś link . Pozdrawiam Jeśli masz telefon z androidem to w sklepie play wpisz photone Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, katani napisał: Jeśli masz telefon z androidem to w sklepie play wpisz photone Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 U mnie pod 8 rurami przy tafli wody 20cm od lampy 230 PAR a przy samej lampie 300. Coś nie tak. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SOQL Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 U mnie pod 8 rurami przy tafli wody 20cm od lampy 230 PAR a przy samej lampie 300. Coś nie tak.A zaznaczyłeś źródło swiatla? U Ciebie lepiej by pewnie wyszło ze 40cm od lampy bo 8rurek jednak ma spora powierzchnie. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka15cm od chinki wychodzi ok 400. Mam jeszcze do sprawdzenia dziś 10*54w i PS hyperion 3*145+4*54w. Porównamy Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 tak powtórzyłem na różnych źródłach światła. Wszystkie z podobnym wynikiem. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Steron napisał: U mnie pod 8 rurami przy tafli wody 20cm od lampy 230 PAR a przy samej lampie 300. Coś nie tak. może tak być, bo za mało się miesza i 20 cm pod lampą to ci mierzy światło z 2-3 rur max. Pod led jest bardziej skupione Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach