MarcinH Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 Witam, zamierzam kupić rafraktometr, jakiej firmy polecacie? Na oku mam rafraktometry Arka Aref, Marine Projekt 6, Red Sea i zwykły z portalu za 60 zł, każdy ma automatyczną kompensację temperatury, który wybrać by był dokładny i służył na lata? Przebitka cenowa pomiedzy najtańszym a najdroższym (firmowym) jest spora, tylko czy warto dopłacać, czy każdy będzie tak samo dobry? Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarzy2001 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2022 ATM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 Ja polecam h2ocean. Używam lata i sobie chwalę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekS Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 Kupiłem ostatnio D-D H2Ocean. Polecono mi go bo nie muszę przeliczać temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 A koniecznie musisz mieć Refraktometr? Ja kupiłem ostatnio: Salimetr elektroniczny Sakura SM-01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 Jak z trzymaniem parametrów przez salimetr elektroniczny i precyzyjnością pomiarów? Często trzeba go kalibrować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jkk Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 44 minuty temu, MarcinH napisał: Jak z trzymaniem parametrów przez salimetr elektroniczny i precyzyjnością pomiarów? Często trzeba go kalibrować? wiesz co nie zauważyłem problemów przez miesiąc używania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrekAT Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 50 minut temu, MarcinH napisał: Często trzeba go kalibrować? Zalecana jest kalibracja przed każdym użyciem ( trwa to dosłownie kilka sekund - przytrzymujemy przycisk wkładamy do płynu po kilku sekundach kalibruje nam salimetr na 35ppt który jest gotowy do pomiaru) zalecane przed każdym użyciem ponieważ sonda zamontowana jest bardzo precyzyjna i każda zmiana powoduje ruchomy wynik - po kilku urzyciach bez kalibracji może odbiegać od normy Cytuj https://www.facebook.com/ShallowCube https://www.youtube.com/channel/UCuB6GT23hqWpfk614QnW7KQ?view_as=subscriber Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 Kiedyś czytałem, że przy stosowaniu zmiękczacza wynik elektronicznego salimetru może być zburzony bo zlicza ogólnie wszystkie jony. Tylko jak stosujemy osmozę to rozumiem, że problem nie powinien istnieć? Zwykły refraktometr jak często powinien być kalibrowany? Czy wystarczy, że raz go ustawie i mam spokój np. na rok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2022 Jest test porównawczy na YT kanał Treasure corals. Jak byś się zdecydował na refraktometr to wybierz z diodą doświetlającą. 7 godzin temu, MarcinH napisał: Zwykły refraktometr jak często powinien być kalibrowany? Czy wystarczy, że raz go ustawie i mam spokój np. na rok? Powinno się przed każdym pomiarem kalibrować. Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach