Morf3usz Report post Posted August 3 Witam bo chyba jeszcze nie miałem okazji się z wami przywitać :). A więc tak moja przygoda z akwarystyką trwa w przerwami od kilkunastu lat, głownie malawi i tanganika. Akwarium zalane 30 lipca. Akwarium 60x40x40 96l SEACHEM TIDAL 110 AQUAEL ULTRA HEATER 75W GRZAŁKA Lampa Maxspect MJ-L165 65W CYRKULATOR JEBAO SOW-5 Filtr do osmozy z żywicą Sól Aquaforest Reef Salt Piasek Aquaforest Bio Sand Zalane 30 lipca Po wsypaniu piasku w wodzie mam mleko piasek był płukany w wodzie ro, po czym dodałem bakterie i czekałem 24h jak jest napisane w instrukcji. Jaka moze być przyczyna? Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted August 3 (edited) 37 minut temu, Morf3usz napisał: Po wsypaniu piasku w wodzie mam mleko piasek był płukany w wodzie ro, po czym dodałem bakterie i czekałem 24h jak jest napisane w instrukcji. Jaka moze być przyczyna? Z tego co widzę na zdjęciu to mleka nie masz tylko lekkie zmętnienie. Włóknina filtracyjna w kaskadzie powinna pomóc, ale ja bym chyba się tym nie przejmował. A, i witaj wśród posolonych. Edited August 3 by chris_ek (see edit history) Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Share this post Link to post Share on other sites
Morf3usz Report post Posted August 3 1 minutę temu, chris_ek napisał: Z tego co widzę na zdjęciu to mleka nie masz tylko lekkie zmętnienie. Włóknina filtracyjna w kaskadzie powinna pomóc, ale ja bym chyba się tym nie przejmował. Włóknina jest od początku, wymieniana codziennie na nową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skopek121 Report post Posted August 4 Jak jest wymieniana włóknina to z czasem woda się wyklaruje Quote Share this post Link to post Share on other sites
crowmw Report post Posted August 4 Ja przepłukałem ten piasek 12 x kranówką i 3 x RO przed dodaniem bakterii. Mleka prawie nie miałem. U ciebie z czasem mleko wyjdzie z filtracją, a część osiądzie, ale trzeba będzie uważać, żeby przy grzebaniu się nie zaczęło unosić Można wiedzieć, z jakich bakterii na start korzystasz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted August 4 A jak wsypałeś sól? Na raz czy etapami? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Morf3usz Report post Posted August 4 4 godziny temu, jkk napisał: A jak wsypałeś sól? Na raz czy etapami? Sól wsypana na raz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted August 4 To masz odpowiedz:) tez tak zrobilem:) zwiększ cyrkulacje za kilka dni się rozpuści:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichałAsia Report post Posted August 4 Ale że sól wsypałeś do zbiornika? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Morf3usz Report post Posted August 4 (edited) Nie, sól rozmieszałem w dwóch czystych wiaderkach 20l w temperaturze 25 stopni i do baniaka wlałem roztwór. Za szybko to zrobiłem? Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić? Edited August 4 by Morf3usz (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted August 4 4 godziny temu, Morf3usz napisał: Sól wsypana na raz. A mierzyłeś zasolenie po wsypaniu soli? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Morf3usz Report post Posted August 5 8 godzin temu, Arek77 napisał: A mierzyłeś zasolenie po wsypaniu soli? Tak, zasolenie sprawdzone po 24h 1,026. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Morf3usz Report post Posted Monday at 12:17 PM Woda się wyklarowała Dzisiaj jest 15 dzień od chwili zalania, no2 -0, natomiast no3 skoczyło do 10. Zastanawia mnie czy przegapiłem skok no2, skoro no3 zaczyna rosnąć? Brak okrzemków oraz innych glonów. Quote Share this post Link to post Share on other sites