Skocz do zawartości
JerzyB

Pokolce

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Trurl napisał:

Czyli dasię. Dzięki za informację. Pytanie tylko jak dołożyć do dorosłych pokolców Chelmona...

To jest duże ryzyko, w moim przypadku gdzie akwarium jest duże było ciężko, niestety każdy Chelmon nie przeżył dłużej jak miesiąc, a było już ich chyba pięć, zrezygnowałam bo stwierdzilam, to się nie uda na dłuższa metę w moim przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Beti napisał:

To jest duże ryzyko, w moim przypadku gdzie akwarium jest duże było ciężko, niestety każdy Chelmon nie przeżył dłużej jak miesiąc, a było już ich chyba pięć, zrezygnowałam bo stwierdzilam, to się nie uda na dłuższa metę w moim przypadku.

Witam

Tak jak pisze @Beti , u mnie nie perzeżył tygodnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sobie odpuszczę. Dzięki za opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Chelmuta dołożyłem do żółtka na lustro, po tygodniu, razem pływały. Czasami żółtkowi coś strzela do łba i go przegania, ale chelmut, nie w kij dmuchał, wystawia ości grzbietowe i nie odpuszcza. Dla chelmuta ważne by miał co jeść leje  fito i coś tam skubie. Grunt, że rośnie i nie jest chudy. Zaczynam hodowle artemie.

Pierwszego Chelmona miałem nie cały rok, niestety pompa balingowa wlała mi jeden cały składnik i mi padł. Teraz mam reaktor. 

Oba chelmony kupione u Jadwigi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Aquamark (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pewnie z jednym pokolcem jest to możliwe , ale przy dwóch, trzech nie ma szans przeżycia.Po gonitwach padnie na zawał.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby nie tworzyć nowych tematów, czy da się trzymać Japonicusa, Bialobrodego i Nigricansa w jednym akwarium?

Tak, da się! Szkło prawie 700l, dużo przestrzeni do pływania, dużo kryjówek w skale, zróżnicowana dieta. 
Białobrody pływał pół roku i do niego zostały dopuszczone dwa pozostałe. przy pierwszej próbie po 2 minutach musiałem odłowić nowych, dostały szybki porządny wpierdziel od Białobrodego. 
Wjechała kratka rastrowa i akwarium przegrodziłem na 2 tygodnie. Białobrody „gryzł” kratkę, nic innego go nie interesowało. 
Aktualnie panuje spokój, czasem Japonicus próbuje podskoczyć do Białobrodego lecz ten machnie płetwą i jest spokój. Nigricans ma wszystko w nosie i nie zwraca na nich uwagi. 
Najważniejsze jest kupić zdrowe i silne ryby, żadnej nie wysypało, nie uzywam UV jedynie podaje regularnie Preis Coly. 
Co można o nich powiedzieć, każda ryba ma inny charakter i temperament. 
W akwarium pływa 5 Zebrasom, 3 Acanthurusy, Naso, Borsuk i jakaś drobnica. 
W planach jest jeszcze jedna próba z Chelmonem i Achilles, ale czas pokaże. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika, że nawet kilka godzin w zasięgu wzroku pomaga. 

Ja robiłem u siebie więzienie z siatki ogrodowej i już to pomagało. 

P_20240224_194627

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zebrasomami jest latwiej wprowadzić nowego osobnika, chociaż też zależy od ryby. Mam takiego Scopasa który wykończył mi dwa Żółtki i dwa Chelmony i to po jakimś czasie. Spędził miesiąc w sumpie i trochę złagodniał, oby tak zostało. 

A Acanthurusy to zupełnie co innego, nie widziałem takiego agresywnego zachowania u Zebrasom jak u nich, furia i nie odpuści dopóki rusza płetwą. 

Agresja u pokolcow też wzrasta gdy mają za mało żarcia, walka o przetrwanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

U mnie białobrody japonicus oraz ahilles długo pływały w zgodzie aż pewnego dnia białobrody odszedł . Podejrzewam dwóch kumpli , bo wszystkie ryby zdrowe .Z tymi pokolcami nigdy do końca nie wiadomo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, JerzyB napisał:

Witam 

U mnie białobrody japonicus oraz ahilles długo pływały w zgodzie aż pewnego dnia białobrody odszedł . Podejrzewam dwóch kumpli , bo wszystkie ryby zdrowe .Z tymi pokolcami nigdy do końca nie wiadomo .

Zobaczyłbyś jak by go inne tłukły, może być wiele powodów z których mógł zejść. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie nie zauważylem. , czasami zatańczył  po kolei z nimi , ale nie przeganiamy się . Mam zamiar dokupić tą piękną rybę , ale mam  obawy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, JerzyB napisał:

Własnie nie zauważylem. , czasami zatańczył  po kolei z nimi , ale nie przeganiamy się . Mam zamiar dokupić tą piękną rybę , ale mam  obawy .

Przy tych rybach to odbiór tylko osobisty, sprzedawca musi dać jej żarcie przy mnie. Poobserwować chwilę jak się zachowuje, czy jest fajna okrągła a nie wychudzona no i te odrobaczanie profilaktyczne. 

Jeszcze jakość pokarmu, z tym jest ciężko niestety. Ja jeżdżę 100km w jedną stronę po mrożonki, ale gdy się rozmrozi to woda jest czyściutka i same robaczki a nie jak często bywa, sam syf. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi