a_spisak Zgłoś Napisano 24 Lutego 2023 Proszę o pomoc w doborze falowników posiadam zbiornik 250 l zastanawiam się nad dwoma falownikami typu Maxspect MJ-GF2K czy będzie ok producent podaje przedział pracy od 50 do 250 l czy ktoś ich używa i jakie opinie na ich temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 24 Lutego 2023 a nie lepiej Maxspect Gyre XF 330 Double z 2 pompami na 1 kontrolerze? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, a_spisak napisał: Proszę o pomoc w doborze falowników posiadam zbiornik 250 l zastanawiam się nad dwoma falownikami typu Maxspect MJ-GF2K czy będzie ok producent podaje przedział pracy od 50 do 250 l czy ktoś ich używa i jakie opinie na ich temat Ja mam 2x XF350, tobie 2x XF330 polecam. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 24 Lutego 2023 ja kupiłem 2 razy xf330, ale na zbiornik 144 litry wystarcza jeden na 30%, z dwoma by było super, ale drugi był by za bardzo widoczny Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khazad93 Zgłoś Napisano 24 Lutego 2023 Też polecam do 250l 2x330. Bardzo fajnie buja wodę i jest to najcichsza cyrkulacja jaką miałem. Użytkuję od miesiąca i nie mam do czego się przyczepić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 17 Lipca 2023 Witam z perspektywy czasu jak możecie ocenić te pompy? Ogólnie warto, nie warto? Jak z cichością, kulturą pracy, awaryjnością, ruchem wody, etc.? Czy może konwencjonalne pompy są lepsze, jeśli tak to dlaczego? Proszę podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 18 Lipca 2023 Czy ktoś może się podzielić opinią? Będę bardzo wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 18 Lipca 2023 Ja mam 2x GF4K w zbiorniku 850l i bez problemu dają radę. Nie słyszę ich, ruszają wodą bardzo fajnie. Na ten moment 2 lata bez problemów. Z minusów to może trochę bardziej kłopotliwe czyszczenie (dość szybko spada przepływ i trzeba to robić regularnie), również szkoda, że nie można ich ze sobą sparować, ale nie jest do jakiś duży problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 19 Lipca 2023 W dniu 18.07.2023 o 14:51, Cheilon napisał: Ja mam 2x GF4K w zbiorniku 850l i bez problemu dają radę. Nie słyszę ich, ruszają wodą bardzo fajnie. Na ten moment 2 lata bez problemów. Z minusów to może trochę bardziej kłopotliwe czyszczenie (dość szybko spada przepływ i trzeba to robić regularnie), również szkoda, że nie można ich ze sobą sparować, ale nie jest do jakiś duży problem. Jak oceniasz je w stosunku do zwykłych cyrkulatorów bo rozumiem, że kiedyś tam pewnie takie używałeś? Lepsze, gorsze, porównywalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach