wwo Report post Posted March 7 (edited) Pytanie do stosujących metodę ballinga, czy dajecie też SBS, czy może podmiany wystarczą, czy może nie robicie podmian i nie dodajecie sbs? Jakie są Wasze przemyślenia/doświadczenia? Ballinga odpaliłem od niedawna, bo mam jeszcze stosunkowo młody zbiornik, ale jak zapodam sbs, to zaraz czerwień na piasku wyskakuje. Mam sól bez soli Preis.Podzielicie się swoimi przemyśleniami?:) Zaraz usłyszę, że ballinga, to także sbs, ale.... Edited March 7 by wwo (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted March 7 Ja nie daję SBS. W zeszłym roku zacząłem przez jakiś czas podawać, ale wyskakiwały mi różne ciekawe rzeczy w akwarium i zaprzestałem. Akwarium wyglądało na przenawożone przy stosowaniu SBS. Opisywałem to w wątku o moim akwarium. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
wwo Report post Posted March 7 A podmiany robisz? Ciężko zapamiętać co, kto.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted March 7 Robię. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted March 7 3 godziny temu, wwo napisał: Pytanie do stosujących metodę ballinga, czy dajecie też SBS, czy może podmiany wystarczą, czy może nie robicie podmian i nie dodajecie sbs? Jakie są Wasze przemyślenia/doświadczenia? Ballinga odpaliłem od niedawna, bo mam jeszcze stosunkowo młody zbiornik, ale jak zapodam sbs, to zaraz czerwień na piasku wyskakuje. Mam sól bez soli Preis.Podzielicie się swoimi przemyśleniami?:) Zaraz usłyszę, że ballinga, to także sbs, ale.... Ja stosuję SBS zgodnie z zasadą stosowania metody ballinga..... i uważam, że jest to logicznie uzasadnione. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomko Report post Posted March 7 SBS możesz pominąć, taki pseudoblling też się obroni. Ale w zależności od obsady licz się wtedy z koniecznością suplementacji mikro lub większymi podmianami. Pozdr., tomko Quote Nowe 400L Share this post Link to post Share on other sites
wwo Report post Posted March 8 Metoda ponoć popularna, ale niewiele osób ma ochotę się wypowiedzieć. Dzięki dla piszących:) Quote Share this post Link to post Share on other sites