themindfields Report post Posted March 7 (edited) Hej, zapraszam wszystkich do śledzenia moich poczynań przy zakładaniu nowego akwarium. Plan jest następujący: Zbiornik: 90x50x50h, 10mm, z trzech stron OptiWhite Komin: zewnętrzny 50x14x30h, hydraulika 32mm Sump: 66x40x40h, rollermat, odpieniacz, media, pompa Stelaż: profile T-slot 3030 i 6030, kątowniki 30x30 i złącza centralne Sprzęt: pompa Maxspect Jump MJ-DC8K 8000l/h odpieniacz RedStarfish RS-N130 Plus lub podobny rollermat raczej DIY (WIP) lampa DIY (WIP) Akwarium już zamówione. Dziś udało mi się dokończyć projekt stelaża. Góra z profili 6030, nogi i dół z 3030. Łączenia na bazie złącz centralnych i kątowników. Mam nadzieję, że wytrzyma... Edited March 7 by themindfields (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted March 7 cześć, o co chodzi z tą deską dzielącą szafkę na pół? Czy dolewka ma być oddzielona od sumpa? Dobrze rozumuję? Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
themindfields Report post Posted March 7 1 hour ago, katani said: cześć, o co chodzi z tą deską dzielącą szafkę na pół? Czy dolewka ma być oddzielona od sumpa? Dobrze rozumuję? Tak, w ten sposób chcę oddzielić sumpa od elektroniki/elektryki i porobić tam jakieś półki albo coś. Gdybym postawił ściankę za dolewką to niewiele miejsca by zostało. Z czasem będę chciał stelaż obudować i tak to sobie na razie wyobrażam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted March 8 Szkoda, że ci się nie uda zrobić dolewki w szafce z sumpem. Wtedy mógłbyś oddzielić tzw strefę suchą w szafce na elektronikę i inne bajery. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
themindfields Report post Posted Sunday at 03:47 PM Doszły profile i stelaż prezentuje się tak: Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Sunday at 05:36 PM Szła brakuje i będzie można zalewać. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted 15 hours ago Ja mam pytanie, choć mało się znam na tym, to akwarium ma stać na tych 4 nogach bez zastrzałów i skręcane profile ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
themindfields Report post Posted 14 hours ago 1 hour ago, Beti said: Ja mam pytanie, choć mało się znam na tym, to akwarium ma stać na tych 4 nogach bez zastrzałów i skręcane profile ? Si, dodatkowo wzmocnione kątownikami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted 13 hours ago Ryzykowne bez wzmocnień Quote Share this post Link to post Share on other sites
SHARK_2 Report post Posted 13 hours ago 3 minuty temu, jkk napisał: Ryzykowne bez wzmocnień Pewnie dobre ubezpieczenie domu A tak poważnie to bym porobił chociaż zastrzały w narożnikach. Bo tak jak stoi to aż się prosi o... powódź. Quote Share this post Link to post Share on other sites