Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@tomko - były jakieś objawy przed kryzysem ? Jakie parametry KH, pH i zasolenie masz/miałeś przy Heliofungia ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AquaDreams napisał:

@tomko - były jakieś objawy przed kryzysem ? Jakie parametry KH, pH i zasolenie masz/miałeś przy Heliofungia ? 

Ażebym to ja pamiętał parametry ;) Przez chwilę było dobrze, karmiłem je, cudowałem, skakałem, zparłem się, że niby to taki punkt honoru co by je utrzymać. No i jebn....ło. Któregoś dnia się im pogorszyło, zaczęły marnieć, aż zdechły. W obu przypadkach tak samo. Parametry oczywiście stabilne, inne lpsy zadowolone. Myślę, że te potwory jedynie do utrzymania w akwariach z niefoto, gdzie jest dużo i często jeśli chodzi o żarcie.

Edytowane przez tomko (wyświetl historię edycji)

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tomko napisał:

Ażebym to ja pamiętał parametry ;) Przez chwilę było dobrze, karmiłem je, cudowałem, skakałem, zparłem się, że niby to taki punkt honoru co by je utrzymać. No i jebn....ło. Któregoś dnia się im pogorszyło, zaczęły marnieć, aż zdechły. W obu przypadkach tak samo. Parametry oczywiście stabilne, inne lpsy zadowolone. Myślę, że te potwory jedynie do utrzymania w akwariach z niefoto, gdzie jest dużo i często jeśli chodzi o żarcie.

I może przytrułeś ? 

„Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”.

. I to by było na tyle.  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwie heliofungie prawie 3 lata, na razie wyglądają ok, poprzednią miałem prawie 4, ale przy przesiadce padła. Raz jedną podratowałem kąpielą w antybiotykach + jodoform + aminokwasy - spadła na nią luźna główka glabry i poparzyła do szkieletu, pozbierała się i ma się dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, AnT napisał:

I może przytrułeś ? 

Napchał żarcia to zdechła. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, AnT napisał:

I może przytrułeś ? 

Mogło tak być. Choć pamiętam, że bardzo je lubiły moje 2 dorodne pomidory, więc może też były zbytnio stresowane.

4 godziny temu, Cheilon napisał:

Ja mam dwie heliofungie prawie 3 lata, na razie wyglądają ok, poprzednią miałem prawie 4, ale przy przesiadce padła. Raz jedną podratowałem kąpielą w antybiotykach + jodoform + aminokwasy - spadła na nią luźna główka glabry i poparzyła do szkieletu, pozbierała się i ma się dobrze.

Jesteś Boss zatem :)

1 godzinę temu, elespero napisał:

Napchał żarcia to zdechła. 

Wiadomix, nadgorliwość nie zawsze  jest dobra:clowning

8 godzin temu, AquaDreams napisał:

Ale powiem Ci, że coś Ci po niej zostanie! Z ich szkieletów są świetne podstawki pod inne dorodne korale :D Choć najdroższe jakie miałem.

Nowe 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.02.2026 o 22:45, tomko napisał:

Mogło tak być. Choć pamiętam, że bardzo je lubiły moje 2 dorodne pomidory, więc może też były zbytnio stresowane.

Jesteś Boss zatem :)

Wiadomix, nadgorliwość nie zawsze  jest dobra:clowning

Ale powiem Ci, że coś Ci po niej zostanie! Z ich szkieletów są świetne podstawki pod inne dorodne korale :D Choć najdroższe jakie miałem.

Ja tak cycloseris karmiłem, to nie żre jak fungia i z heliofungią jest najwidoczniej podobnie. 
Ale jak na razie to na fungiach przystałem, jedną się mnoży ładnie też. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi