karol9 Zgłoś Napisano 17 Maja Witam Mam problem z euphylliami. A mianowicie padają po kolei . Padła już yoker ,i kilka innych teraz pada dragon soul. Niby wszystko ok pompują się a zawsze jedną jest w stanie agonalnym . Tak jakby po padnieciu jednej coś atakowało następną. Miał ktoś taki przypadek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 17 Maja (edytowane) A w jaki sposób padają: zamierają, odpadają im główki czy też pojawia się taka brązowa maź, która strasznie śmierdzi? Opisz też może akwarium, podaj parametry bo nikt tu nie ma szklanej kuli. Edytowane 17 Maja przez chris_ek (wyświetl historię edycji) Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 17 Maja Jesli to brown jelly mozesz poczytac o leczeniu Cipronexem. Zainfekowanych euphylli nie uratujesz ale u mnie 2x to zapobiegło większemu pomorowi. I potem długo spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja Nie to nie Brown jelly. Wyglądają jakby się wypompowały. I zanikają. Parametry ok bez wachań Ca 430 KH 8.7 No3 20 Po4 0.03. Wczoraj udało mi się pociąć dragon soul wyrzuciłem schowana głowę. A resztę zaślepiłem cx5. Na razie główka się pompuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chris_ek Zgłoś Napisano 18 Maja 1 godzinę temu, karol9 napisał: Wyglądają jakby się wypompowały. I zanikają Czyli przestają się pompować i kurczą. Pewnie tej białej tkanki na nodze też nie mają? Podaj jeszcze jaki masz poziom Mg. To PO4 to czym mierzone, długo tak się utrzymuje? Druga ewentualność to światło i przepływ - możesz opisać jak z tym jest u Ciebie? Cytuj https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja Po4 jest na stałym poziomie. Mg 1300. Przepływ jest delikatny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 18 Maja Karmisz Lps ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 18 Maja Witam Co tam za światełko masz ? u mnie jedna poszła , bo za mocne było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja 13 godzin temu, Beti napisał: Karmisz Lps ? Przepraszam ale poważnie pytasz? 12 godzin temu, JerzyB napisał: Witam Co tam za światełko masz ? u mnie jedna poszła , bo za mocne było. Mam lampy z reefflare. Wgrane ustawienia dla zbiornika rafowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Maja Czy oprócz padania euphili zauważyłeś coś jeszcze? Czy zooplankton jest? Kiełze itp. Czy też znikły? Mi pół roku temu padło 13 euphili, gdy zaczęły padać było już zapozno na ratunek, główka po główce. Przyczyną były metale ciężkie, jakimś cudem znalazłem monetę w sumpie. Po euphiliach padły wszystkie korale. Ale z początku znikły również drobne żyjątka. Przejrzyj wszystko czy gdzieś coś nie rdzewieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja Muszę zrobić icp. W tym szukałabym przyczyny. Lub jakiś pasożyt idź e po kolei. Bo tak to wygląda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Maja 3 minuty temu, karol9 napisał: Przepraszam ale poważnie pytasz? Mam lampy z reefflare. Wgrane ustawienia dla zbiornika rafowego. Lps często muszą być dokarmiane. Jakie masz akwa i ile mocy ma lampa, może je przypala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja Kiełzy w sumie jest dużo. W głównym jest helmon i dwa Mandaryny. Także wszystko wyjadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Maja 1 minutę temu, karol9 napisał: Muszę zrobić icp. W tym szukałabym przyczyny. Lub jakiś pasożyt idź e po kolei. Bo tak to wygląda Pasożyty byś widział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja Teraz, elespero napisał: Lps często muszą być dokarmiane. Jakie masz akwa i ile mocy ma lampa, może je przypala Akwarium 140xx60x60 Reefflare 1 x m Reefflare 2x s Reefflare bar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Maja 5 minut temu, karol9 napisał: Akwarium 140xx60x60 Reefflare 1 x m Reefflare 2x s Reefflare bar I na ile % one świecą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 18 Maja 45+45+115w W maksymalnym poziomie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 19 Maja 11 godzin temu, karol9 napisał: Przepraszam ale poważnie pytasz? Wiesz co nie , niepoważnie pytam sorki głupie pytanie a tak poważnie wszyscy szczelaja w twoje pytanie a nawet zdjęcia nie wkleiłeś , pamiętaj Lps jeśli wodzie nie znajdzie pożywienia też pada wiesz co to pipeta i pokarm dla Lps samo światło nie załatwi sprawy zrób zdjęcie tych padających euphili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Maja Dokładnie, zdjęcia akwarium daj i tych euphili. jak wysoko je masz, te lampy są naprawdę mocne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol9 Zgłoś Napisano 19 Maja To nie ma reguły . Czy wysoki czy nisko. 56 minut temu, Beti napisał: Wiesz co nie , niepoważnie pytam sorki głupie pytanie a tak poważnie wszyscy szczelaja w twoje pytanie a nawet zdjęcia nie wkleiłeś , pamiętaj Lps jeśli wodzie nie znajdzie pożywienia też pada wiesz co to pipeta i pokarm dla Lps samo światło nie załatwi sprawy zrób zdjęcie tych padających euphili Karmię min 2 że tygodniu. Rozdrobnionymi mrożonkami, plankton, ikra itp, plus witaminy z reef Scorpion. Yamyam z rs. Raz w tyg aminomix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Maja Rób icp, może coś pokaże. za dużo też nie można karmić bo nie zdąży strawić pokarmu i gnije w koralowcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 19 Maja Wiesz tak myślę i obstawiam że te ryby mogą je podgryzać możesz tego nie widzieć ale może tak być przyuważ te ryby, mnie kiedyś podgryzała lps a koral potem wygląda jak flaka jak by był chory a przyczyna była inna (ryba) Dorii to wariat masz małe akwarium w stosunku do tylu pokolcy ona jest dosyć duża i może jej odbijać i czasem skubnie dwa, bardziej obstawiam na Centropyge i wcale nie koniecznie musi robić to ciągle skubnie raz za kiedy a euphilia to zaraz odczuwa i z czasem leci to wrażliwy Lps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 19 Maja Czym karmisz ryby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 19 Maja 2 godziny temu, Beti napisał: Wiesz tak myślę i obstawiam że te ryby mogą je podgryzać możesz tego nie widzieć ale może tak być przyuważ te ryby, mnie kiedyś podgryzała lps a koral potem wygląda jak flaka jak by był chory a przyczyna była inna (ryba) Dorii to wariat masz małe akwarium w stosunku do tylu pokolcy ona jest dosyć duża i może jej odbijać i czasem skubnie dwa, bardziej obstawiam na Centropyge i wcale nie koniecznie musi robić to ciągle skubnie raz za kiedy a euphilia to zaraz odczuwa i z czasem leci to wrażliwy Lps A z lewej strony, pod tym nawisem skalnym, chyba jeszcze druga pływa, jak mnie wzrok nie myli chyba flavissima. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 20 Maja 8 godzin temu, Ironista napisał: A z lewej strony, pod tym nawisem skalnym, chyba jeszcze druga pływa, jak mnie wzrok nie myli chyba flavissima. Dokładnie, nie zwróciłam uwagi, no ta żółta to jest jeszcze lepszy gigant na Lps-y i Sps-y bardziej na tą rybę musi zwrócić uwagę ogilnie centropygi i to dwie w tak małym akwarium z tyloma rybami, i z Lps czysty raj dla tych ryb i szkoda że tego zdjęcia nie wkleił w pierwszym poście. @karol9ogolnie masz jak na takie akwarium dużo skały piękne korale i masa koralowa świetna w stosunku do zbiornika, ale uwaga nie zawsze tyle ryb sprawi że w akwarium będzie spokój masz widzę samych pokolcy chyba 4-5 do tego innych sporo ryb które w tak małym otoczeniu zawsze będą rywalizować między sobą zwłaszcza po zgaszeniu światła gdzie będą szukać nocnej przystani dla siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach