MarcinH Zgłoś Napisano 6 Sierpnia Witam, od jakiegoś miesiąca mam problem z cyjanobakteriami. Niestety po wypróbowaniu różnych rozwiązań postanowiłem kupić chemiclean. Kupiłem opakowanie 6g, niby nowe na allegro lokalnie (cena niska). Podałem 22 poracje na 834 listry wody w obiegu (nie odliczałem piasku i skały) no i nic się nie wydarzyło, rano po włączeniu światła badziewie dalej sobie odrasta. Po 48 godniach podałem kolejną dawkę i to samo. Wczoraj podałem 3 dawkę, 24 półkowate miarki i widzę, że dalej nic. Osoba od której zakupiłem preparat twierdzi, że to oryginalny produkt a ja się zastanawiam czy faktycznie wszystko jest oki z tym preparatem no bo jak mogło nie zadziałać? Oczywiście odpieniacz byl bez kubka i tylko natleniał wodę. Żądnych mediów typu węgiel nie miałam.Czy komuś chemiclean nie zadziałał po podaniu? Nawet nie miałem skutku ubocznego w postaci szklistej wody, stąd przypuszczam, że coś musiało być nie tak z tym chemiclenem. Chyba, że to nie cyjano? Ale konsultowałem z kilkoma osobami i potwierdzili, że to cyjano. Zdjęcie poglądowe mojego cyjano. Czy jestem jakoś w stanie sprawdzić oryginalność zakupionego chemiclenu? Proszę o info co mam o tym sądzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Uzywam Chemiclenu od 5 lat jesli cos sie pojawi,po podaniu zawsze skutek był natychmiastowy . Nigdy nie miałem przypadku zeby podac środek i zero reakcji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Pod mikroskopem oglądałeś? Tylko to daje 100% pewności, że to cyano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Godzinę temu, bmirek1 napisał: Uzywam Chemiclenu od 5 lat jesli cos sie pojawi,po podaniu zawsze skutek był natychmiastowy . Nigdy nie miałem przypadku zeby podac środek i zero reakcji . Godzinę temu, Cheilon napisał: Pod mikroskopem oglądałeś? Tylko to daje 100% pewności, że to cyano. Czyli albo to nie chemiclean co kupiłem albo to nie cyjanobakterie. Po zgaszeniu światła jest to żółto brązowe w świetle fioletowe jak na zdjęciu. Niestety nie mam mikroskopu i nie wiem czy nawet gdybym miał to rozpoznam co jest czym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Na pewno zostałeś oszukany . Ja kupowałem całe oryginalne opakowanie może dlatego nie miałem problemów. Środek na 100% skuteczy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 7 Sierpnia @MarcinH są "grupy wsparcia" na facebooku, jeśli jest fotka na pewno pomogą, u mnie zakup mikroskopu to była jedna z lepszych rzeczy - nie muszę się zastanawiać co to za dziadostwo wyrosło. Na Allegro jest Delta Optica 300 - wystarczający. Co do cyano to używałem Red Cyano RX - działał bez problemu, a nie trzeba kupować z allegro luzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 21 minut temu, JerzyB napisał: Na pewno zostałeś oszukany . Ja kupowałem całe oryginalne opakowanie może dlatego nie miałem problemów. Środek na 100% skuteczy . Kupiłem całe opakowanie nowe 6g, zamknięte. Ale w dzisiejszych czasach nawet to nie jest problemem by obejść temat. 18 minut temu, Cheilon napisał: @MarcinH są "grupy wsparcia" na facebooku, jeśli jest fotka na pewno pomogą, u mnie zakup mikroskopu to była jedna z lepszych rzeczy - nie muszę się zastanawiać co to za dziadostwo wyrosło. Na Allegro jest Delta Optica 300 - wystarczający. Co do cyano to używałem Red Cyano RX - działał bez problemu, a nie trzeba kupować z allegro luzem. Dałem fotkę pod postem jak to u mnie wygląda. Możesz ocenić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 7 Sierpnia (edytowane) @MarcinH wygląda jak cyano, ale bez mikroskopu ciężko mieć 100% pewności EDIT: jeśli chcesz to możesz mi podesłać próbkę wody z tym glutkiem to wrzucę pod mikroskop Edytowane 7 Sierpnia przez Cheilon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 5 godzin temu, Cheilon napisał: @MarcinH wygląda jak cyano, ale bez mikroskopu ciężko mieć 100% pewności EDIT: jeśli chcesz to możesz mi podesłać próbkę wody z tym glutkiem to wrzucę pod mikroskop Jeśli to nie problem to chętnie podeślę wodę z glutkiem. Poproszę na pw dane do wysyłki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 7 Sierpnia (edytowane) 21 godzin temu, MarcinH napisał: Witam, od jakiegoś miesiąca mam problem z cyjanobakteriami. Niestety po wypróbowaniu różnych rozwiązań postanowiłem kupić chemiclean. Kupiłem opakowanie 6g, niby nowe na allegro lokalnie (cena niska). Podałem 22 poracje na 834 listry wody w obiegu (nie odliczałem piasku i skały) no i nic się nie wydarzyło, rano po włączeniu światła badziewie dalej sobie odrasta. Po 48 godniach podałem kolejną dawkę i to samo. Wczoraj podałem 3 dawkę, 24 półkowate miarki i widzę, że dalej nic. Osoba od której zakupiłem preparat twierdzi, że to oryginalny produkt a ja się zastanawiam czy faktycznie wszystko jest oki z tym preparatem no bo jak mogło nie zadziałać? Oczywiście odpieniacz byl bez kubka i tylko natleniał wodę. Żądnych mediów typu węgiel nie miałam.Czy komuś chemiclean nie zadziałał po podaniu? Nawet nie miałem skutku ubocznego w postaci szklistej wody, stąd przypuszczam, że coś musiało być nie tak z tym chemiclenem. Chyba, że to nie cyjano? Ale konsultowałem z kilkoma osobami i potwierdzili, że to cyjano. Zdjęcie poglądowe mojego cyjano. Czy jestem jakoś w stanie sprawdzić oryginalność zakupionego chemiclenu? Proszę o info co mam o tym sądzić? Pytanie , wyjąłeś media z sumpa/panel itp czyli rowa , posguard itp ? Ja tak miałem ale zapomniałem że miałem posguard kiedyś i dałem potrójna dawka w tym sam dniu i nic tak potrafiło , jak się kapnąłem ze mam medium w sumpie , wyjąłem i dopiero zaczęło działać po podaniu oczywiście nowej dawki na drugi dzień . Było to parę lat temu ,ale miałem taki przypadek . Edytowane 7 Sierpnia przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 3 godziny temu, AnT napisał: Pytanie , wyjąłeś media z sumpa/panel itp czyli rowa , posguard itp ? Ja tak miałem ale zapomniałem że miałem posguard kiedyś i dałem potrójna dawka w tym sam dniu i nic tak potrafiło , jak się kapnąłem ze mam medium w sumpie , wyjąłem i dopiero zaczęło działać po podaniu oczywiście nowej dawki na drugi dzień . Było to parę lat temu ,ale miałem taki przypadek . Nie miałem żadnych absorberów w baniaku, tylko kulki maxspect i live bio fil. Podeślę glona do badania mikroskopowego i zobaczymy, może to nie cyjano? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 8 Sierpnia w ramach ciekawostki napiszę że testowałem kiedyś połowę i 1/4 dawki i działał Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 10 Sierpnia (edytowane) Jeszcze raz polecam mikroskop, tutaj próbka od @MarcinH Chyba ostreopsis, ale napisałem na "grupie wsparcia" o weryfikację. Jeśli ostreopsis to UV najlepiej działa: EDIT: Jednak prorocentrum dino - trzeba doprowadzić do plagi okrzemek, ostatnio Pan z FluO wrzucił strzeszczenie protokołu na YT : Edytowane 10 Sierpnia przez Cheilon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 5 godzin temu, Cheilon napisał: Jeszcze raz polecam mikroskop, tutaj próbka od @MarcinH Chyba ostreopsis, ale napisałem na "grupie wsparcia" o weryfikację. Jeśli ostreopsis to UV najlepiej działa: EDIT: Jednak prorocentrum dino - trzeba doprowadzić do plagi okrzemek, ostatnio Pan z FluO wrzucił strzeszczenie protokołu na YT : Wielkie dzięki za pomoc. Ponad miesiąc walczyłem z cyjano bo do złudzenia go przypominało. Teraz przynajmniej wiem co mam i jak z tym walczyć. Mam jeszcze pytanie jaki prepart polecacie do podniesienia PO4 i NO3? Najlepiej tani, wydajny i dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 11 Sierpnia Do NO3 KNO3 a do PO4 chyba KH2PO4 Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 14 Sierpnia Proszę mi powiedzieć PO4 i NO3 dozować z ręki czy z pompy? Mam pompę AQUA TREND Doser AT-1 Plus V2, łącznie 6 pomp. Minimalna dawka to 0.1 ml. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 14 Sierpnia Ja bym z ręki i badał często i dopiero po jakimś dłuższym czasie,jeśli te dawki są prawidłowe podłączyłbym pompę dopiero. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinH Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 59 minut temu, inmar napisał: Ja bym z ręki i badał często i dopiero po jakimś dłuższym czasie,jeśli te dawki są prawidłowe podłączyłbym pompę dopiero. Mam jeszcze pytanie o samo podawanie, podawać w jednej dawce na dzień by skok był jak najmniejszy czy rozbijać na kilka dawek co może być upierdliwe, stąd pytanie o pompę właśnie i tak planuję zacząć od mniejszych dawek niż wychodzi mi z wyliczeń i pomału podnieść do docelowych ilości i wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cheilon Zgłoś Napisano 14 Sierpnia Ja bym się skupił na zakwicie okrzemek i po prostu więcej karmił. Jeśli zamierzasz podnosić chemią NO3 i Po4 to bardzo ostrożnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach