Skocz do zawartości
Carolin

Baniak 300 litrów budowa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, zacznę od tego, że miałam już baniaczek 96l i zakończyłam przygodę kilka lat temu. Nowe możliwości i stara pasja jednak spowodowały, że planuję wrócić z baniaczkiem 300l. Ku mojemu zaskoczeniu, nie mogę znaleźć tematów w miarę świeżych dotyczących tego, na jakim sprzęcie oprzeć baniak.  Wiadomo, technika zawsze idzie do przodu i jestem ciekawa nowych rozwiązań , sprzętów, doświadczeń z nimi, ale ciężko mi cokolwiek odnaleźć.

Ostatnim razem poległam - zbyt mały baniak, zbytnie wahania parametrów. Planuję wspomóc się aut dolewką wody itp. Moje pytanie brzmi - czy rok 2024 jest łaskawszy dla akwarystyki morskiej? Tj. są jakieś nowsze, wydajniejsze sprzęty niż w 2016? Co polecacie? Taki kompromis między ceną a wygodą - lekkością w prowadzeniu baniaka i utrzymaniem odp parametrów? Dodam, że mój baniak 96 l opierał się praktycznie tylko na kaskadzie i podmiankach wody, bez sumpa... Zdecydowanie chcę teraz baniak z sumpem (inaczej się nie da przy litrażu 300l), odpieniacz (nie posiadałam). Ale co dalej, jaka pompa obiegowa? Jakie wkłady/filtracja? Inne rozwiązania, które trochę wykonują pracy za nas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pompy obiegowej to chyba jebao coś około 8000 litrów będzie ok, tylko musisz wybrać który model, w sumie to tylko sterownikami się różnią. 

polecam rollermata, wtedy odpieniacz nie będzie już konieczny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co planujesz w tym baniaczku, ale na początek pompa DCP8000 koniecznie z wifi powinna się sprawdzić (ewentualnie model MDP), do tego jak napisał @mazmaciek rollermat, co do mediów filtracyjnych w sumpie to na razie postaw na prostotę - wystarczą kulki maxpecta lub matrix, autodolewka levelautomatic eye. No i bardzo ważna kwestia - oświetlenie i tu ja bym nie oszczędzał za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, mazmaciek napisał:

co do pompy obiegowej to chyba jebao coś około 8000 litrów będzie ok, tylko musisz wybrać który model, w sumie to tylko sterownikami się różnią. 

polecam rollermata, wtedy odpieniacz nie będzie już konieczny 

Właśnie czytam o tym rollermat, jakiś nowy wynalazek, w sensie w latach gdzie miałam baniak, nie było nic takiego. Przy litrażu 300l odpieniek będzie zbędny jak się zastosuje rollermat? Używacie go u siebie?

3 godziny temu, chris_ek napisał:

Nie wiem co planujesz w tym baniaczku, ale na początek pompa DCP8000 koniecznie z wifi powinna się sprawdzić (ewentualnie model MDP), do tego jak napisał @mazmaciek rollermat, co do mediów filtracyjnych w sumpie to na razie postaw na prostotę - wystarczą kulki maxpecta lub matrix, autodolewka levelautomatic eye. No i bardzo ważna kwestia - oświetlenie i tu ja bym nie oszczędzał za bardzo.

Myślałam o jebao 5000 lub 6500; nie będzie za mocna 8000 do 300-350l? 

Raczej stawiam na lpsy i miękasy, oraz załogę, która ich nie zeżre. Lampę myślałam z Maxspect, nie wiem natomiast ile wat i czy jedną czy dwie na akwarium o długości 100-110cm. Nie chce podwieszanej zdecydowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem w baniaku 300L DPC10000L - można moc regulować a masz zapas w razie bypasa itp.

Rollermat też miałem i mimo jego posiadania odpieniacz tez miał co robić. Roller na pewno wyłapuje z toni drobne zanieczyszczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć. powodzenia przy powrocie!

Ogólnie w kilka lat za dużo się nie zmieniło. z ważniejszych rzeczy to światło LED zastąpiło świetlówki, rollermaty są w powszechnym użyciu - albo zamiast - albo jako uzupełnienie odpieniacza. To co nowe i dobre to testy ICP, które warto od czasu do czasu zrobić.

Nowość w sumie to też używanie NaOH do ballinga żeby podbijać pH i KH.

Aha. no i pojawił się na rynku pierdyliard rzeczy, które są "absolutnie niezbędne" i obowiązkowo musisz je kupić.

Ogólnie polecam pompy DCP jako obiegówki, maxspect lub dcp jako cyrkulatory, aquatrend jako dozownik. Warto zainwestować w dobre światełko, można czasem kupić super lampy w dobrej cenie na OLX lub band. Na bandzie ktoś ostatnio phillipsy coral care gen 2 wystawiał w dobrej cenie. Dla takiego akwarium byłyby jak znalazł.

Reszta po staremu. Dobra skała, dobra cyrkulacja i światło i samo rośnie.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Carolin napisał:

Właśnie czytam o tym rollermat, jakiś nowy wynalazek, w sensie w latach gdzie miałam baniak, nie było nic takiego. Przy litrażu 300l odpieniek będzie zbędny jak się zastosuje rollermat? Używacie go u siebie?

Wiele osób używa samego rollermatu, niektórzy dodają do tego odpieniacz ale najczęściej odpieniacz wtedy ma niewiele roboty. W rollermacie najlepsza jest jego bezobsługowość.

Ja mam 6500 w 250 l i chodzi na około 50%, lepiej mieć zapas a dodatkowo pompa jest niesłyszalna na niższych obrotach.

Lampę myślałam z Maxspect, nie wiem natomiast ile wat i czy jedną czy dwie na akwarium o długości 100-110cm

Moim zdaniem przynajmniej dwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie, najwyżej będzie śmigać na niżesz mocy.

ja używam, polecam. popatrz na clarisea 5000, sprawdzona dobra konstrukcja. Tropic creations 100/200 ablo bubble magus arf teżspoko wyglaają.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz stuknie rok odkąd używam autodolewki Red Sea i złego słowa nie można powiedzieć. Spisuje się wyśmienicie.
Do tego apka z logami ile dolewa,jaki jest poziom wody, remindery kiedy uzupełnić baniak z RO itp 

Co do levelautomatic eye to nie polecam. Miałem dwie sztuki w słodkich i nie było tygodnia bez "pipczenia" bo się pogubiła w poziomach bądź optyka zabrudzona i trzeba było ręcznie resetować.
W Red Sea działa to znacznie lepiej i niezawodnie.

Co do roller mat, to także jadę na Red Sea 500 i jak przy dolewce po prostu działa. Co kilka miesięcy wystarczy przepłukać prowadnice.
Wymiana rolki to 2min roboty no i masz na apce remindery ile zużywa, kiedy wymienić itp 

Z pomp przerobiłem Maxpect jump poźniej od RS i skończyłem na Jebao MDP-8500 którą na dzień dzisiejszy polecam.
Jak pisali wyżej bierz mocniejszą i nie chodzi o to, że za kilka lat się sprawdzi w większym akwa bo za kilka lat to warto nową kupić tak czy siak bo wirnik itp itd - no zużywa się normalnie.
Chodzi o kulturę pracy jeśli to dla Ciebie ważne.
Pompy od jebałki sa ciuchutkie jak mysz. Do tego sterowanie wifi w MDP-8500 ułatwia życie jak trzeba co jakiś czas wyregulować poziom bo klikasz +-% i z głowy.
IMO nie kupuj pomp które mają regulację opartą o ustalone zakresy. Tylko te co można regulować co 1%.

Co do cyrkulacji to IMO wg uznania i gustu. Jedni maja lokówki jak ja a jedni bączki ;) Jedni na bocznych a inni na tylnych szybach itp
IMO od jebałki po maxpecty, RSy itd grunt aby nie lecieć tylko po taniości bo poźniej coś buczy itp 
Tak czy siak czy cyrkulator za 500pln czy za milion złotówek to i tak trzeba go regularnie czyścić.
Tutaj moc ma znaczenie jeśli jesteśmy leniwi i chcemy odwlekać z czyszczeniem ;) 

Co do lamp to się nie wypowiem bo IMO to są bardzo subiektywne sprawy i tylko raczej jakiś hodowca korali co ma x lat dziesiątki różnych lamp może mieć jakieś zdanie co do "lepsza|gorsza". 
Tak jak wyżej Katani napisał generalnie LEDy. 
No i ja nie brałbym żadnych DYI tylko firm, które sprzedają sprzęt od lat.

Dozownik mam od Jebao i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Na koniec tylko dodam, że moim skromnym zdaniem pompa, roller oraz dolewka to najważniejsze rzeczy w akwa. 
Jak tutaj pokusimy się o oszczędności to szybko możemy tego żałować jeśli zależy nam na stabilności i kulturze pracy (hałas, awaryjność).
To są elementy systemu, które powinniśmy zamontować i zapomnieć, że istnieją - maja pracować.

Cała reszta to tylko i wyłącznie zależy od grubości portfela ;) Są lampy za miliony złotówek, czyściki pozłacane ;) magiczne sole cala masa innych "gadgetów" do akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi