Opelin Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2024 Czołem! Jak wiadomo w zimne dni wydajność filtrów "pod umywalkowych" spada. Jakie stosujecie podgrzewacze? Coś w stylu "Dafi"? Dajcie znać bo szukam złotego środka... Coś co podgrzeje/utrzyma temp wody w okolicach 20 C przed membraną, najlepiej z czujnikiem przepływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Opelin napisał: Czołem! Jak wiadomo w zimne dni wydajność filtrów "pod umywalkowych" spada. Jakie stosujecie podgrzewacze? Coś w stylu "Dafi"? Dajcie znać bo szukam złotego środka... Coś co podgrzeje/utrzyma temp wody w okolicach 20 C przed membraną, najlepiej z czujnikiem przepływu. A masz juz pompe podnoszaca cisnienie? Jako ze mi w ostatnim czasie lekko obnizyło sie cisnienie to dokupiłem pompe i nigdy tak szybko sie beczka nie napełniała. Prostsze to niz kombinacje z temperatura wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2024 6 godzin temu, sith114 napisał: A masz juz pompe podnoszaca cisnienie? Jako ze mi w ostatnim czasie lekko obnizyło sie cisnienie to dokupiłem pompe i nigdy tak szybko sie beczka nie napełniała. Prostsze to niz kombinacje z temperatura wody. Dokładnie, pompa cię poratuje a nie podgrzewacz. Podgrzanie wody nie zrobi za dużej różnicy, chyba że z kranu woda ma 5 stopni. Jak ma standardowo około 15 to podgrzewacz nic nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2024 u mnie ma pewnie około 5 stopni, wydajność spada o ponad 50%, ale wodę mam darmową ze studni więc nie szukam Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2024 Cześć Tak mam pompę i dwie membrany w kaskadzie. Ciśnienie utrzymuję na poziomie 5,5 bar za pomocą reduktora, bo bez niego pompa dmuchała 9 bar - a to już na pograniczu wytrzymałości, więc nie chciałem ryzykować. Interesuje mnie wyłącznie podgrzewacz. Nic więcej już lepszego dla tego filtra uczynić nie mogę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2024 Dobra myślę że temat do zamknięcia. Wystarczy to przed przyłączem do filtra, bez cudowania z podgrzewaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2024 Ile robisz wody że odczuwasz różnicę? Ja u siebie np. nie widzę różnicy. Robię 100l tygodniowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2024 5 godzin temu, elespero napisał: Ile robisz wody że odczuwasz różnicę? Ja u siebie np. nie widzę różnicy. Robię 100l tygodniowo. Różnica nie występuje w ilości wody produkowanej, a w ilości odpadu. Woda zawsze znajdzie ujście tam gdzie opór jest mniejszy. "Zmarznięta" membrana stawia większy opór ale przepuszcza tyle samo przy zwiększonej ilości odpadu. Ja produkuje tygodniowo ok 40L na potrzeby akwariów. Ale poza tym używam tego do produkcji wody pitnej. Mam dwie drogi - RODi i uzdatnioną wodę. Na tym filtrze gotuję, piję, zalewam żelazko no i akwaria. Realnie idzie ok 100L tygodniowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano Piątek o 15:30 W dniu 30.12.2024 o 18:10, Opelin napisał: Różnica nie występuje w ilości wody produkowanej, a w ilości odpadu. Woda zawsze znajdzie ujście tam gdzie opór jest mniejszy. "Zmarznięta" membrana stawia większy opór ale przepuszcza tyle samo przy zwiększonej ilości odpadu. Ja produkuje tygodniowo ok 40L na potrzeby akwariów. Ale poza tym używam tego do produkcji wody pitnej. Mam dwie drogi - RODi i uzdatnioną wodę. Na tym filtrze gotuję, piję, zalewam żelazko no i akwaria. Realnie idzie ok 100L tygodniowo. Adam skąd czerpiesz taką wiedzę ? Producenci twierdza co innego - zarowno ciśnienie jak i temperatura wody ma wplyw na wydajnosc za membrana. Wydajność czyli nasze GPD - galons per day .... ale masz na tych wykresach tez w litrach na godzinę. Wnioski wyciągnij sam. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach