Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Planuję zakup nowego zestawu akwariowego i zastanawiam się nad wyborem pomiędzy dwoma opcjami:

• Aquaforest OceanGuard 275
  • Red Sea REEFER 250 G2+

Mam kilka wątpliwości i liczę na Waszą pomoc:

• AF OceanGuard 275 – Obawiam się nieco o funkcjonalność sumpa. Dodatkowo, wymiary akwarium (bardziej kwadratowe niż prostokątne) trochę mnie zniechęcają. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami w użytkowaniu tego zestawu? Jak z wygodą pracy przy sumpie i ogólnym układem?
  • RS REEFER 250 G2+ – W tym przypadku zastanawia mnie kwestia dolewki wody. W żadnych materiałach nie widziałem dedykowanego miejsca na zbiornik z wodą RO. Czy to prawda, że trzeba stawiać osobny pojemnik obok sumpa? Jeśli tak, jak to wygląda w praktyce – czy nie jest to uciążliwe?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i doświadczenia, szczególnie od osób, które korzystają z jednego z tych modeli. Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowych zestawach od Red Sea  trzeba dokupić karnister na dolewkę, lub mieć coś swojego. Red Sea teraz dodaje do zestawu autodolewke z czujnikiem temperatury i czujnikiem wycieku. Ja jeszcze przy zakupionym sprzęcie mam 5 lat gwarancji. Nyous opus g2 ciekawie wygląda i podoba mi się że komin ma na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, Antek said:

Cześć wszystkim!

Planuję zakup nowego zestawu akwariowego i zastanawiam się nad wyborem pomiędzy dwoma opcjami:

• Aquaforest OceanGuard 275
  • Red Sea REEFER 250 G2+

Mam kilka wątpliwości i liczę na Waszą pomoc:

• AF OceanGuard 275 – Obawiam się nieco o funkcjonalność sumpa. Dodatkowo, wymiary akwarium (bardziej kwadratowe niż prostokątne) trochę mnie zniechęcają. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami w użytkowaniu tego zestawu? Jak z wygodą pracy przy sumpie i ogólnym układem?
  • RS REEFER 250 G2+ – W tym przypadku zastanawia mnie kwestia dolewki wody. W żadnych materiałach nie widziałem dedykowanego miejsca na zbiornik z wodą RO. Czy to prawda, że trzeba stawiać osobny pojemnik obok sumpa? Jeśli tak, jak to wygląda w praktyce – czy nie jest to uciążliwe?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i doświadczenia, szczególnie od osób, które korzystają z jednego z tych modeli. Z góry dziękuję za pomoc!

te kanistry od RS pasują do szafek i jak dobrze ograsz sprzęty to będzie miejsce
Mam 40l i uzupełniam co 2 tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ArturNano napisał:

te kanistry od RS pasują do szafek i jak dobrze ograsz sprzęty to będzie miejsce
Mam 40l i uzupełniam co 2 tygodnie

Sorki za off top ale dales sie oglolić na 300 czy 400 zł za plastikowy kanister? :clowning

Edytowane przez sith114 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 hours ago, sith114 said:

Sorki za off top ale dales sie oglolić na 300 czy 400 zł za plastikowy kanister? :clowning

hehe a widzisz, też tak myślałem, że jak kurcze kawałek plastiku może tyle kosztować ;) 
Zanim złożyłem zamówienie to zacząłem szukać ale nie jakaś tam beczkę na ogórki czy innego rodzaju plasticzek z aledrogo bo takie to mam na wędzonki czy inne kiszonki ;) - chociaż to podmian fakt używam 50l beczek za kilka dych.
Po godzinie szukania zacząłem rozumieć skąd ta cena, która okazuje się wcale nie jest wygórowana.

Sprawdź w G i jak znajdziesz:
- min 40l bo tyle jest dla mnie optymalne na 2 tygodnie
- ma odpowiedni kształt pasujący do szafki tak aby miejsce jeszcze zostało na butle, zasilacze itp td
- ma odpowiednio szeroki wlew bo 5tkami uzupełniam z ręki
- jest z mocnego plastiku, z pewnymi zgrzewami
to daj znać jak znajdziesz ;) 

Wszystkie solidne w odpowiednim kształcie i litrażu kosztują po kilka ładnych stówek bo przeważnie kończy się to na kanistrach do wody pitnej z solidnego plastiku bez przecieków itp
Mi nic rozsądnego nie udało się znaleźć prócz kilku ofert kanistrów profesjonalnych na wodę pitną i one były jeszcze droższe ;) no i wymiarowo nieidealnie.

No i teraz aby nie wyszło, że reklamuję RS ;) ale to jest bardzo dobry produkt i jak się okazuję wcale nie drogi jeśli obok akwarium nie chcemy kisić ogórków bądź innych śledzi ;) 
- baniaki idealnie pasują do ich szafek, wykorzystując optymalnie miejsce (w sensie do innych także ale widać projektowali wymiar specjalnie pod siebie)
- zrobione z bardzo wytrzymałego, grubego plastiku i nie ma co się martwić o przecieki na łączeniach itp (te ogórkowe z aledrogo potrafią przeciekać bo miałem/mam ich sporo)
- szeroki wlew - minimalizujesz zalanie zasilaczy przy uzupełnianiu z ręki,  z baniaczka ;) 
- jest kompatybilny z ich pompą do dolewki - ma drugi wlew/korek do montażu pompy

także tego ;) 

Tutaj jest podobna sprawa jak ich cover nety.
Na pierwszy rzut oka "ale drogo" a jak się dobrze zastanowisz, to nie ma lepszego produktu za taką cenę i jakość na naszym rynku.

także sorki za off top 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ArturNano napisał:

Sprawdź w G i jak znajdziesz:
- min 40l bo tyle jest dla mnie optymalne na 2 tygodnie
- ma odpowiedni kształt pasujący do szafki tak aby miejsce jeszcze zostało na butle, zasilacze itp td
- ma odpowiednio szeroki wlew bo 5tkami uzupełniam z ręki
- jest z mocnego plastiku, z pewnymi zgrzewami
to daj znać jak znajdziesz ;) 

40l zbiornik na wymiar ze szkla wyszedl by taniej niz te kanistry (zostalo by troche dutkow na pewno) .... ale to nie plastik wiec nie pasuje do Twojego wyboru. 
Nie mniej jako dolewka sprawdza sie doskonale.  
Ale jakbys chcial jednak plastik - to mysle ze daloby cos dosztukowac np. z tego ? 
https://pl.aliexpress.com/item/1005002577478651.html
https://militaria.pl/p/kanister-mfh-plastikowy-20-l-od-green-1247386
https://allegro.pl/oferta/zbiornik-paliwa-ogrzewania-webasto-45l-16883677222
https://www.amazon.pl/hünersdorff-wielofunkcyjny-czyszczenia-promieniowaniem-wyprodukowano/dp/B000KA2LUW/

itd itd. 
Pozdrawiam ;) 

Edytowane przez VDR (wyświetl historię edycji)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za gotowy produkt dostępny od ręki, ja zamówiłem akwarium u jednej z pobliskich firm czekałem najpierw 2,5 miesiąca po czym dostałem informację, że mam czekać następny miesiąc i potem następny miesiąc. Finalnie moje akwarium nie było nawet rozpoczęte po 4,5 miesiąca, dlatego zrezygnowałem i zdecydowałem się na zakup gotowca i dzięki chłopakom z C.H. akwarium stoi z firmy Red Sea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 hours ago, VDR said:

40l zbiornik na wymiar ze szkla wyszedl by taniej niz te kanistry (zostalo by troche dutkow na pewno) .... ale to nie plastik wiec nie pasuje do Twojego wyboru. 
Nie mniej jako dolewka sprawdza sie doskonale.  
Ale jakbys chcial jednak plastik - to mysle ze daloby cos dosztukowac np. z tego ? 
https://pl.aliexpress.com/item/1005002577478651.html
https://militaria.pl/p/kanister-mfh-plastikowy-20-l-od-green-1247386
https://allegro.pl/oferta/zbiornik-paliwa-ogrzewania-webasto-45l-16883677222
https://www.amazon.pl/hünersdorff-wielofunkcyjny-czyszczenia-promieniowaniem-wyprodukowano/dp/B000KA2LUW/

itd itd. 
Pozdrawiam ;) 

ale żaden z nich nie spełnia tego o czym pisałem ;)
ReefCan 40 l to 17x50x50 i jest to optymalny zbiornik na wodę do szafki o głębokości 60 cm i nie trzeba nic sztukować. Nie dość, że jest optymalny jeśli chodzi o wymiar(zabiera najmniej miejsca w szafce), to dodatkowo przystosowany do dolewki + szeroki wlew.
Nie che mi się ponownie googlować ale nie znajdziesz takiej oferty - ale głowy sobie nie dam uciąć bo i pewnie na zamowienie można coś skombinować albo do chińczyka jakiegoś na ali napisać to może skopiują matryce i będzie o połowę taniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i tak. 
ja mimo wszystko postaram się sam ogarnąć nowy zestaw w tym roku. Szczególnie że nikt nie robi takich szafek jak ja chce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ArturNano napisał:

ale żaden z nich nie spełnia tego o czym pisałem ;)
ReefCan 40 l to 17x50x50 i jest to optymalny zbiornik na wodę do szafki o głębokości 60 cm i nie trzeba nic sztukować. Nie dość, że jest optymalny jeśli chodzi o wymiar(zabiera najmniej miejsca w szafce), to dodatkowo przystosowany do dolewki + szeroki wlew.
Nie che mi się ponownie googlować ale nie znajdziesz takiej oferty - ale głowy sobie nie dam uciąć bo i pewnie na zamowienie można coś skombinować albo do chińczyka jakiegoś na ali napisać to może skopiują matryce i będzie o połowę taniej ;)

Pisałem o szkle wcześniej. Taki zbiornik ze szkła ogarnalbys za 1/4 ceny tego plastiku od RS. A samemu pewnie jeszcze taniej. Nie chciało mi się szukać konkretnego plastikowego. Zresztą dlatego nie preferuje gotowców bo płaci się za nie jak za zboże a i tak nie są perfekcyjne ;) A później ulepszenia kosztują równie "tanio" jak zestaw.  Swoją drogą strasznie Ci dużo wody paruje. Ja mam setup troszkę większy a stoi mi jakieś akwarium które nie wiem czy ma 60l. Nigdy nie jest na full zalane (z reguły 3/4)  i spokojnie 2 tyg wytrzymuje - przy powierzchni 175x75 plus powierzchnia sumpa. A przepływ mam duży i falowanie powierzchni też nie małe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, VDR said:

Pisałem o szkle wcześniej. Taki zbiornik ze szkła ogarnalbys za 1/4 ceny tego plastiku od RS. A samemu pewnie jeszcze taniej. Nie chciało mi się szukać konkretnego plastikowego. Zresztą dlatego nie preferuje gotowców bo płaci się za nie jak za zboże a i tak nie są perfekcyjne ;) A później ulepszenia kosztują równie "tanio" jak zestaw.  Swoją drogą strasznie Ci dużo wody paruje. Ja mam setup troszkę większy a stoi mi jakieś akwarium które nie wiem czy ma 60l. Nigdy nie jest na full zalane (z reguły 3/4)  i spokojnie 2 tyg wytrzymuje - przy powierzchni 175x75 plus powierzchnia sumpa. A przepływ mam duży i falowanie powierzchni też nie małe ;)

niby tak lecz po co ogarniać zbiornik ze szkła bez nakrycia (wiem można dosztukować) ? jeśli na rynku ktoś dał "dedykowany" zbiornik, który jest "kompletny".
Oczywiście ja nic nie reklamuje, nie namawiam, nie mówię, że jest to najlepsze rozwiązanie itp lecz osobiście jestem zadowolony z wydania tych pieniędzy. Także przez kilka miesięcy siedziałem na "kiszonkowym baniaku" 20L na których leżała sterta kabli i też dawało radę.
Już nie przesadzajmy, że to takie drogie. Nemo biały potrafi 500 stów kosztować albo i więcej ;) 

Z tym parowaniem, że tak powiem "tak jest" . Nie mam pojęcia dlaczego aż tak bo temp w salonie to jakieś 22'. Jak co jakiś czas otwieram drzwi balkonowe to wyraźnie widać masę wilgoci także często wietrzę.
Falowanie mam mocne bo jadę bez odpieniacza - chociaż dwa dni temu skusiłem się na napowietrzacz w sumpie i zobaczymy co z tego wyjdzie(ph).
Generalnie co 2 tyg jakieś ~35L muszę uzupełniać ale w miesiącach letnich mniej bo wiadomo wilgotność powietrza.

IMG_0333.thumb.PNG.a446b2ca8ff211cd8360e7ed276e5638.PNG

Temperatura wody w akwarium to ~24'
IMG_0334.thumb.PNG.3f86c6b42146e009175a884175f93de6.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, ArturNano napisał:

niby tak lecz po co ogarniać zbiornik ze szkła bez nakrycia (wiem można dosztukować) ? jeśli na rynku ktoś dał "dedykowany" zbiornik, który jest "kompletny".
Oczywiście ja nic nie reklamuje, nie namawiam, nie mówię, że jest to najlepsze rozwiązanie itp lecz osobiście jestem zadowolony z wydania tych pieniędzy. Także przez kilka miesięcy siedziałem na "kiszonkowym baniaku" 20L na których leżała sterta kabli i też dawało radę.
Już nie przesadzajmy, że to takie drogie. Nemo biały potrafi 500 stów kosztować albo i więcej ;) 

40l akwarium kupowałem ostatnio za ......40zl. Po co ogarniać ?  Bo po co przepłacać 11x za coś co jest kawałkiem plastiku z ładnym logo i nic więcej ? Ja tam podchodzę dość prosto do takich tematów.  Zamiast wydawać pieniądze na gadżety do akwarium - wolę je wydawać na korale i ryby. Siedzę przed akwarium a nie przed sumpem więc kompletnie mnie nie interesuje to co jest pod spodem. Czerwone rurki, wycackane sumpy, markowe rollery czy filtry itd nie robią na mnie kompletnie wrażenia - dlatego jeśli chodzi o sump, czyli coś co z definicji służy jako akwarium techniczne, które nie musi wyglądać, mam ogarnięty możliwie prosto i bez zbędnego wydawania pieniędzy. Na sump,  rollermat, filtr przepływowy na węgiel i inne sorbenty - wydałem równe 500zl. Tyle co Twój kanister :D Zamiast siedzieć na jakimś kiszonkowym baniaku - było zadzwonić do szklarza, zamówić sobie formatki i skleić szkło - a resztę kasy zaoszczędzonej wydać na korale  czy ryby ;) Ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni ;)  Ja tam wolałbym snowflake kupić za 500zl niż plastikowy baniak firmowany logiem RS ;) Cena po prostu jest przesadzona, jak zresztą wszystko co ma napis "reef".  

Cytat

Z tym parowaniem, że tak powiem "tak jest" . Nie mam pojęcia dlaczego aż tak bo temp w salonie to jakieś 22'. Jak co jakiś czas otwieram drzwi balkonowe to wyraźnie widać masę wilgoci także często wietrzę.
Falowanie mam mocne bo jadę bez odpieniacza - chociaż dwa dni temu skusiłem się na napowietrzacz w sumpie i zobaczymy co z tego wyjdzie(ph).
Generalnie co 2 tyg jakieś ~35L muszę uzupełniać ale w miesiącach letnich mniej bo wiadomo wilgotność powietrza.
Temperatura wody w akwarium to ~24'

To masz bardzo podobny setup, bo moj odpieniacz sluzy głównie do zbierania kurzu na polce w garazu. Temperatura 22 ustawiona na piecu, 21 w nocy. Temp wody w akwarium 24 stopnie. Przeplyw 13tys l/h z delikatna kaskada w sumpie wiec napowietrzanie jest spore. W komorze pompy musiałem sobie druknąć spływ bo miałem za duży spadek i woda spadając z duża prędkością generowała tysiące pęcherzyków (taka mini niagara do samego dna komory była:P). Teraz rozbija się o taflę szyby bocznej :D W akwarium  75cm grzebien i delikatny spadek do komina tez robi swoje. A mam też rekuperację w domu więc wszelaka wilgoć jest wyciągana z domu bardzo szybko ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minutes ago, VDR said:

40l akwarium kupowałem ostatnio za ......40zl. Po co ogarniać ?  Bo po co przepłacać 11x za coś co jest kawałkiem plastiku z ładnym logo i nic więcej ? Ja tam podchodzę dość prosto do takich tematów.  Zamiast wydawać pieniądze na gadżety do akwarium - wolę je wydawać na korale i ryby. Siedzę przed akwarium a nie przed sumpem więc kompletnie mnie nie interesuje to co jest pod spodem. Czerwone rurki, wycackane sumpy, markowe rollery czy filtry itd nie robią na mnie kompletnie wrażenia - dlatego jeśli chodzi o sump, czyli coś co z definicji służy jako akwarium techniczne, które nie musi wyglądać, mam ogarnięty możliwie prosto i bez zbędnego wydawania pieniędzy. Na sump,  rollermat, filtr przepływowy na węgiel i inne sorbenty - wydałem równe 500zl. Tyle co Twój kanister :D Zamiast siedzieć na jakimś kiszonkowym baniaku - było zadzwonić do szklarza, zamówić sobie formatki i skleić szkło - a resztę kasy zaoszczędzonej wydać na korale  czy ryby ;) Ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni ;)  Ja tam wolałbym snowflake kupić za 500zl niż plastikowy baniak firmowany logiem RS ;) Cena po prostu jest przesadzona, jak zresztą wszystko co ma napis "reef".  

VDR, to poleciałeś ... ale fajnie bo w sumie można wymienić poglądy na forum, także szacuneczek;) "Ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni" nie, nie chodzi kompletnie o to, i jak pisałem wcześniej nie mam nic przeciw majsterkowaniu jeśli ktoś ma czas i chęci. Nic a nic ;) Można akwa u szklarza zamówić, szafkę "u mietka" i będzie się kręcić. Można wszystko kręcić samemu jak ktoś ma czas i traktuje to jako rozrywkę. Przecież szafkę także można samemu z Casto opierdzielić na wiórach ;)  Gorzej jak później powstają wątki z serii "Sąsiedzi" i rozwiązywanie problemów już dawno rozwiązanych bądź nie istniejących ;) 

Można mieć lapka z dual-core do oglądania "internetuf", można mieć Fiata 126 bo także jeździ itp itd ;) można, nie napisałem, że nie można... tylko po co ;) 
Nie trzeba odrazu w skrajności lecieć, że ktoś wyda kilka stów na przemyślany produkt bo odrazu "przepłaca" a firmy tylko żerują. Nie, w tym konkretnym przypadku nie ma nic lepszego na rynku i szkiełko od "mietka" to nie jest alternatywa kompletnie dla tego kanistra. Jest to totalnie inny produkt.

Pizze, sushi, steki, hamburgery itp itd także można w domu zrobić bo po co "przepłacać" ;) baaaa ziemniaki z sosem także można pierdyknąć na talerz i zamieszać z surówką bo w sumie "technicznie" i tak się wymiesza ;) po co knajpy są? zamknąć wszystkie w cholerę bo nas naciągają na ładny talerz.
To tak jakbym chciał zjeść pysznego smash burgera a Ty mi dajesz klopsa z bułką i mówisz, że to samo ;) (żeby nie było polski burger jest git, nawet bardzo git)
Wchodzę do auta i klikam start a Ty mi mówisz, że lepiej kluczyk z kieszeni wyciągać i nim kręcić.

Z mojej strony zostawiam temat bo wygląda jakbym handlował sprzętami od RS i ich bronił czy coś  ;) a ja kompletnie z innej bajki jestem.
Niech tam każdy wg swoich potrzeb i możliwości kręci sobie jak chce bo o to IMO powinno chodzić, czyli powinien być "fan".
Nie chodzi o to aby w skrajności lecieć od druciarstwa po snobizm bo każda skrajność jest raczej dość słaba ;) 

Te rurki czerwone mają większy sens. Po prostu dość mocno upraszczasz temat. Raczej bardzo mocno ale zostawmy pls.
Zgodzę się w 100% z jednym, że "reef" odrazu podbija cenę sprzętów co jest mega ch...  ale widać z biegiem czasu to hobby jest coraz bardziej dostępne i konkurencja rozwiąże ten problem. Tak samo te kanistry. Wystarczy, że jakich chińczyk zwęszy biznes i zrobi matryce jak RS. Będą za 1/2 tego co chce RS ;) 
Lecz ten kto pamięta lata 90te to wie ile Nokia kosztowała. Dzisiaj nie do pomyślenia, że tak "skubać" można było klientów.

Wracając do parowania, bo mnie zaniepokoiłeś trochę ;) znaczy się, że coś nie tak czy jak ?
Rekuperacji nie mam w domu. Po prostu często na fajkę chodzę i widzę odrazu po szybach jaka wilgoć panuje.

Pozdr

ps.
Antek pewnie zajarany jak jemu popsuliśmy wątek ;)
Mietek - nic do Mietków nie mam ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy czytałeś o rozszczelniających się akwariach z RS? Był czas że dużo tego bylo. 
miałem kiedyś nanomaxa z panelem, wiele to akwarium miało niedoskonałości. 
A co do pizzy to podobno robię lepszą niż większość pizzerii, 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestawy od RS to jakaś paranoja. Jakość wykonania średnia, bardzo wiele się rozszczelnia i to nowych baniaków. Codziennie jest na niemieckich forach że komuś puścił silikon. Ten ich zawór membranowy zapycha się nawet od pokarmu i zaczyna przelewać przez rewizje. Sump  ogólnie przystosowany pod artykuły od RS, ciężko coś innego tam zrobić bez przerabiania. Te zbiorniki są warte połowę tego co trzeba za nie zapłacić. 
W Polsce są mało popularne ale wystarczy wejść na niemieckie fora i wszystko jasne. 
Już lepiej prezentują się akwaria od Aqua Medic. 

Niestety posiadam RS 250, najgorszy zakup w życiu. Jeszcze rok musi poczekać na przesiadkę. 
jako dolewki używam kanistra 30l, pompka od dolewki wchodzi bez problemu przez otwór, tylko wymieniam bańki jak się woda skończy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, mazmaciek said:

Nie wiem czy czytałeś o rozszczelniających się akwariach z RS? Był czas że dużo tego bylo. 
miałem kiedyś nanomaxa z panelem, wiele to akwarium miało niedoskonałości. 
A co do pizzy to podobno robię lepszą niż większość pizzerii, 

nie wątpię, że robisz pyszną ;) 

2 hours ago, elespero said:

Zestawy od RS to jakaś paranoja. Jakość wykonania średnia, bardzo wiele się rozszczelnia i to nowych baniaków. Codziennie jest na niemieckich forach że komuś puścił silikon. Ten ich zawór membranowy zapycha się nawet od pokarmu i zaczyna przelewać przez rewizje. Sump  ogólnie przystosowany pod artykuły od RS, ciężko coś innego tam zrobić bez przerabiania. Te zbiorniki są warte połowę tego co trzeba za nie zapłacić. 
W Polsce są mało popularne ale wystarczy wejść na niemieckie fora i wszystko jasne. 
Już lepiej prezentują się akwaria od Aqua Medic. 

Niestety posiadam RS 250, najgorszy zakup w życiu. Jeszcze rok musi poczekać na przesiadkę. 
jako dolewki używam kanistra 30l, pompka od dolewki wchodzi bez problemu przez otwór, tylko wymieniam bańki jak się woda skończy. 

chyba obydwoje mówicie o starszej wersji, w której fakt były i przecieki i przeróbki sumpa itp
Antek założył wątek o nowej serii G2+ i takie właśnie akwa posiadam.
Nic mi nie wiadomo o przeciekach w tej serii.
Sump elegancko zaprojektowany. Można sobie regulować komory bądź pozbyć się jednej jak ma się rollermat.
Zawór także w tej serii jest nowy.
Co do wyglądu akwa to rzecz gustu także nie ma co się o to spierać lecz nic co napisałeś wyżej nie mogę powiedzieć o serii G2+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ArturNano napisał:

VDR, to poleciałeś ... ale fajnie bo w sumie można wymienić poglądy na forum, także szacuneczek;) "Ale jak to mówią, kto bogatemu zabroni" nie, nie chodzi kompletnie o to, i jak pisałem wcześniej nie mam nic przeciw majsterkowaniu jeśli ktoś ma czas i chęci. Nic a nic ;) Można akwa u szklarza zamówić, szafkę "u mietka" i będzie się kręcić. Można wszystko kręcić samemu jak ktoś ma czas i traktuje to jako rozrywkę. Przecież szafkę także można samemu z Casto opierdzielić na wiórach ;)  Gorzej jak później powstają wątki z serii "Sąsiedzi" i rozwiązywanie problemów już dawno rozwiązanych bądź nie istniejących ;) 

Cóż Ci mogę powiedzieć. Formatki Eggera (Dąb Gladstone Tabak) z obrzeżami na kazdym boku zamawiałem w lokalnej fabryce robiącej fronty dla stolarzy. Wysłalem wymiary na ich portalu do rozkroju płyt  - dostałem wycene. 7,30 m2 płyty, 40m okleiny Chyba ~1200 na gotowo bylo.  Czarny akryl - bo tez robilem wycene to bylo 1900pln. Bialy byl tanszy ale ceny juz nie pamietam. Profi robota na maszynach, wodoodpornym kleju przy obrzeżach itd. W tym robocizna stolarza - wziął 200zl za pomoc w przykręceniu do stelaza u mnie na miejscu (choć pewnie zrobiłbym to sam ale jak juz byl przy schodach  to i szafke ogarnal). Stelaz 800zl z alu (300zl robocizna - reszta material).  Szafka wysoka na 90cm. Front - 3 formatki z przechodzacym wzorem (ciete z jednej płyty).  Akwarium od Przemka "AkwariumSzczecin" (160x75x60 - front i prawy bok opti + zewnetrzny komin 75x15x30 - 3 przeloty fi 40).  Hydraulika fi 40 - dwuzlaczki, rury, zawory (3szt), przejsciowki na rury PE lecace pod podloga itd - juz nie pamietam dokladnie ale cos kolo 600zl - przeloty VDLowskie, reszta Effast. Sump 500zl (w tym rollermat i filtr przepływowy AF90 - roller z 3D odkupiony z 2 rolkami wlokniny 60cm techpoint za 300zl, sump 100 i filtr 100). Akwarium + szafka + hydraulika + sump = 5300 pln. Dolewka AquaTrend Eye - 150pln. Zresztą stelaż pod sumpa (bo mam go w oddzielnym pomieszczeniu - to też było w sumie z 300zl-350zl z blatem 4cm grubosci z Castoramy). Nic więcej do szczescia nie potrzebuje - a i tak to byl przerost formy nad trescia. Ale akurat byla dobra promocja na taki blat (3m kosztowal ~300zl czy cos takiego). 
Uchwyty do lampy - jak szukałem uchwytów przykręcanych do lampy to okazało się, że za jeden uchwyt musiałbym zapłacić powyżej stowki. Stal kupiłem w hurtowni stali, malowanie proszkowe na kolor czarny wyszlo 30zl - facet nie bardzo wiedzial nawet jak za taka pierdołe policzyc - za dwa uchwyty zapłaciłem sumarycznie 50-60zl (malowanie + stal). A mogłem przecież wydać 250zl na allegro. Mogłem kupić "profesjonalną" linkę firmowaną jakiś znanym logiem za kilkadziesiąt euro, a kupiłem kanluxa nt-150 za 20zl. I lampa tez wisi i źle to nie wygląda. 

Ceny zestawu RS 675l zapewne znasz ?  Za te pieniądze miałbym 3 takie zestawy jak mój w dodatku zrobione na wymiar. O jakości nie wspominając bo według mnie lepsza niż RS ;) A jak mi się znudzi płyta to ją zmieniam odkręcając kilka wkrętów i po prostu wymieniam.  Tu nie chodzi o januszowanie i oszczędzanie na każdym kroku kosztem jakości - tylko po prostu o czysty pragmatyzm. Po co mam płacić za czerwone rurki i napis RS jak mogę mieć lepszą jakość, w dodatku zrobioną idealnie pod to co potrzebuje,  za 1/3 ceny takiego zestawu. 

Dlatego podtrzymuje swoje zdanie - kto bogatemu zabroni ;) 

A co do parowania - nie wiem czy źle, duża wilgoć dla domu dobra nie jest. Może jednak przesadzasz z napowietrzaniem i za bardzo ta powierzchnia Ci "faluje" ? :)

P.s w laptopie mam ultra core 9 185H i RTX4060 jako druga karta - to tak żebyś nie skakał z jednego końca kija na drugi ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minutes ago, VDR said:

Cóż Ci mogę powiedzieć. Formatki Eggera (Dąb Gladstone Tabak) z obrzeżami na kazdym boku zamawiałem w lokalnej fabryce robiącej fronty dla stolarzy. Wysłalem wymiary na ich portalu do rozkroju płyt  - dostałem wycene. 7,30 m2 płyty, 40m okleiny Chyba ~1200 na gotowo bylo.  Czarny akryl - bo tez robilem wycene to bylo 1900pln. Bialy byl tanszy ale ceny juz nie pamietam. Profi robota na maszynach, wodoodpornym kleju przy obrzeżach itd. W tym robocizna stolarza - wziął 200zl za pomoc w przykręceniu do stelaza u mnie na miejscu (choć pewnie zrobiłbym to sam ale jak juz byl przy schodach  to i szafke ogarnal). Stelaz 800zl z alu (300zl robocizna - reszta material).  Szafka wysoka na 90cm. Front - 3 formatki z przechodzacym wzorem (ciete z jednej płyty).  Akwarium od Przemka "AkwariumSzczecin" (160x75x60 - front i prawy bok opti + zewnetrzny komin 75x15x30 - 3 przeloty fi 40).  Hydraulika fi 40 - dwuzlaczki, rury, zawory (3szt), przejsciowki na rury PE lecace pod podloga itd - juz nie pamietam dokladnie ale cos kolo 600zl - przeloty VDLowskie, reszta Effast. Sump 500zl (w tym rollermat i filtr przepływowy AF90 - roller z 3D odkupiony z 2 rolkami wlokniny 60cm techpoint za 300zl, sump 100 i filtr 100). Akwarium + szafka + hydraulika + sump = 5300 pln. Dolewka AquaTrend Eye - 150pln. Zresztą stelaż pod sumpa (bo mam go w oddzielnym pomieszczeniu - to też było w sumie z 300zl-350zl z blatem 4cm grubosci z Castoramy). Nic więcej do szczescia nie potrzebuje - a i tak to byl przerost formy nad trescia. Ale akurat byla dobra promocja na taki blat (3m kosztowal ~300zl czy cos takiego). 
Uchwyty do lampy - jak szukałem uchwytów przykręcanych do lampy to okazało się, że za jeden uchwyt musiałbym zapłacić powyżej stowki. Stal kupiłem w hurtowni stali, malowanie proszkowe na kolor czarny wyszlo 30zl - facet nie bardzo wiedzial nawet jak za taka pierdołe policzyc - za dwa uchwyty zapłaciłem sumarycznie 50-60zl (malowanie + stal). A mogłem przecież wydać 250zl na allegro. Mogłem kupić "profesjonalną" linkę firmowaną jakiś znanym logiem za kilkadziesiąt euro, a kupiłem kanluxa nt-150 za 20zl. I lampa tez wisi i źle to nie wygląda. 

Ceny zestawu RS 675l zapewne znasz ?  Za te pieniądze miałbym 3 takie zestawy jak mój w dodatku zrobione na wymiar. O jakości nie wspominając bo według mnie lepsza niż RS ;) A jak mi się znudzi płyta to ją zmieniam odkręcając kilka wkrętów i po prostu wymieniam.  Tu nie chodzi o januszowanie i oszczędzanie na każdym kroku kosztem jakości - tylko po prostu o czysty pragmatyzm. Po co mam płacić za czerwone rurki i napis RS jak mogę mieć lepszą jakość, w dodatku zrobioną idealnie pod to co potrzebuje,  za 1/3 ceny takiego zestawu. 

Dlatego podtrzymuje swoje zdanie - kto bogatemu zabroni ;) 

A co do parowania - nie wiem czy źle, duża wilgoć dla domu dobra nie jest. Może jednak przesadzasz z napowietrzaniem i za bardzo ta powierzchnia Ci "faluje" ? :)

VDR ale ja kilkukrotnie napisałem wyżej, że szacunek dla ludzi którzy mają czas, chęci aby samemu bawić się w takie rzeczy !

Ja nikogo nie przekonuje ale kłują mnie w oczy takie stwierdzenia o "czerwonych rurkach" itp bo zalatuje to trochę ignorancją i płytkim spojrzeniem na to co nazywamy "produktem" oraz, że klienci mogą mieć totalnie inne wymagania i oczekiwania.
Jedni mają czas a jedni nie. Powodów zakupu może być więcej. Nie tylko kasa(chociaż prawie zawsze i tak do niej się to sprowadza).
Tak uczciwie ile godzin spędziłeś nad projektowaniem, montażem, poprawkami, czytaniem forum itp ? No nie wierzę, że w 2h się ogarnąłeś. Raczej mowa o dziesiątkach godzin aby powstało akwarium.
To weź teraz pomyśl, że taki "kowalski" musi ten czas zabrać np z urlopu. No jakbyś nie kombinował jest to dla niego realny koszt, którego nie wliczasz bo podajesz tylko ceny usług i materiału a nie doliczasz swojego czasu, który nie jest z gumy.
No chyba, że masz tak fajnie, że sporo czasu wolnego i nie ma to wpływu na Twoje zarobki.

Jak ktoś wyżej napisał produkty tych firm między innymi mają taką przewagę, że oglądasz, wybierasz kolor oraz zamawiasz i po kilku dniach akwa masz w domu.
Nawet z kanapy wstać nie musisz jak zapłacisz za wniesienie i montaż. No i to wcale nie musi być z lenistwa czy snobizmu. Może ktoś po prostu z powodu zdrowia może tylko i wyłącznie w ten sposób a Ty tylko widzisz w tym "czerwone rurki" czy tam "kto bogatemu" ;) 

Także raz jeszcze wielki szacun dla Ciebie. Widać, że techniczny z Ciebie gość ;) 

Cenę którą ja zapłaciłem za 425 XL G2+ (szafka + szkło + sump + ATO) to 8 896,5 zł uważam za niewygórowaną za produkt który dostałem.

Edytowane przez ArturNano (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział, że ja mam mnóstwo czasu ? Popadasz cały czas w jakieś skrajności tak jakby to zajmowało tygodnie czy miesiące. Telefon do Przemka z wymiarami akwarium to było kilka minut rozmowy z wysłaniem email wlacznie., przeczytanie oferty od Przemka i zrobienie przelewu również.. Akwarium przyjechało prosto do salonu :D Stelaż - telefon do kumpla po namiar na chlopaka co spawa alu - krotka rozmowa co potrzebuje i stelaz przyjechał prosto do salonu. Formatki ? Całe 10 minut wklepania wymiarów tego co chcę przez stronę internetową.  Wymiary akwarium + grubość płyty. Jedynie front trzeba było podzielić na 3, żeby jakieś drzwiczki ogarnąć :D  Wycena, przelew zaliczki i  pozniej sms ze formatki gotowe. Nie wiem czy poświęciłem godzinę na to by złożyć cały ten zestaw. Wiecej czasu zajęło zastanawianie sie gdzie akwarium postawic po tym jak architekt sie nie popisal, ale to samo masz w przypadku zakupu zestawu.  Jedyne nad czym sie zastanawialem to nad kominem czy robic trojkatny czy zewnetrzny i nad ostatecznym wymiarem (by wycisnąć jak najwięcej z miejsca). Ale to jeszcze bylo na etapie jak szło wykończenie nie tylko wnętrz ale i mojego budżetu :D Przywilej robienia dla siebie a nie zamawiania gotowca ;) Sump to najprostsze akwarium z wklejonymi dwoma przegrodami - bez niepotrzebnego i zbędnego cudowania i wymyślania historii koła.  Wziałem tak na prawdę pierwsze lepsze akwarium (chyba ma 90l), w którym mogłem zrobic komore na ceramike i roller oraz  komore  pompy. Teraz bede stawiał nowy, w ktorym bede mial komore do podmian ze spustem prosto do kanalizy, bo już mi się nie chce bawić z wiadrami (taki plan był od początku, ale wlasnie brak czasu spowodowal, ze jako gadżet zostało odłożone w czasie). Koszt 300l akwarium full opti to kilka szczepek monti stalowej digitaty i czerwonej plus coś tam co miałem na wydaniu - ktoś chciał się pozbyć. Zreszta akwarium szczepkowe 100x30x50 przywiozlem za 6pak  zlocistego trunku ;) Z cała hydraulika i szyba do wklejenia panelu. 

Akwarium to nie jest silnik rakietowy nad którym trzeba pracować godzinami czy miesiącami. Bierzesz miarkę, podchodzisz do ściany i w 5 minut wiesz jaki baniak zmieścisz. Co tu więcej projektować, skoro wymiary szafki to z reguły wymiary akwarium + ewentualnie grubość płyty jesli robisz koronę etc.  Ale w sumie za moich czasów to w szkołach był taki przedmiot jak ZPT więc wiesz, może faktycznie łatwiej mi ogarniać tematy techniczne, bo juz w podstawówce zdobywałem podstawy ;) Hydraulika ? Masz jedna rure splywu, druga rure powrotu i trzecia rure na rewizje - co tu projektować ? "Grubość" rur co najwyżej pod planowany przepływ (gotowe kalkulatory są w necie) - ale jak Ci się nie chce to sobie wez takie jak np. w takich gotowych zestawach. Ja np. w ogóle nie potrzebuję zaworów - kupiłem ale mają służyć do skracania obiegu podczas podmian. Póki co leżą, co prawda zamontowałem na spływie z przyzwyczajenia taki zwykly i ...... jest otwarty na full i w zasadzie mogloby go nie byc.  Membranowy nówka sztuka leży gdzieś w szafce i chyba musze go wystawić na olx`a bo szkoda by się marnował a wątpię bym go zamontował.   Tak to powinno wyglądać w prawidłowo zaprojektowanej hydraulice ;) 

Cena za Twój zestaw to kosmos :D Masz dużo mniejsze akwarium za prawie dwa razy więcej :D;)  Stado zółtków za tą różnice by pływało :D  :D Połowa ceny w tym zestawie to ......marketing i logo. Powiem Ci więcej - szafke, hydraulike, sumpa mogłem zamówić u Przemka i wyszło by podobnie do pieniędzy jakie zapłaciłem finalnie za wszystko ;) I w mojej ocenie - subiektywnej - byłoby lepsze niż to od RSa. A widziałem na żywo również RSa (pozdro Marcin ;P) I też by wjechało prosto do salonu - ale powiedzmy, że trochę inne względy zadecydowały jeszcze o tym, ze robiłem we własnym zakresie.  Fakt - jak ktoś chce mieć na drugi dzień akwarium - to może to i dobry patent  - nie mniej akwarystyka od dzieciństwa uczy mnie ......cierpliwości ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@ArturNano  Dyskusja z VDR nie ma sensu , on zawsze ma rację :) Chociaż sam robię sporo  rzeczy do mojego hobby , to przecież nie każdy może.

Jutro pochwale się moją lampą DYI.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minutes ago, VDR said:

A kto powiedział, że ja mam mnóstwo czasu ? Popadasz cały czas w jakieś skrajności tak jakby to zajmowało tygodnie czy miesiące. Telefon do Przemka z wymiarami akwarium to było kilka minut rozmowy z wysłaniem email wlacznie., przeczytanie oferty od Przemka i zrobienie przelewu również.. Akwarium przyjechało prosto do salonu :D Stelaż - telefon do kumpla po namiar na chlopaka co spawa alu - krotka rozmowa co potrzebuje i stelaz przyjechał prosto do salonu. Formatki ? Całe 10 minut wklepania wymiarów tego co chcę przez stronę internetową.  Wymiary akwarium + grubość płyty. Jedynie front trzeba było podzielić na 3, żeby jakieś drzwiczki ogarnąć :D  Wycena, przelew zaliczki i  pozniej sms ze formatki gotowe. Nie wiem czy poświęciłem godzinę na to by złożyć cały ten zestaw. Wiecej czasu zajęło zastanawianie sie gdzie akwarium postawic po tym jak architekt sie nie popisal, ale to samo masz w przypadku zakupu zestawu.  Jedyne nad czym sie zastanawialem to nad kominem czy robic trojkatny czy zewnetrzny i nad ostatecznym wymiarem (by wycisnąć jak najwięcej z miejsca). Ale to jeszcze bylo na etapie jak szło wykończenie nie tylko wnętrz ale i mojego budżetu :D Przywilej robienia dla siebie a nie zamawiania gotowca ;) Sump to najprostsze akwarium z wklejonymi dwoma przegrodami - bez niepotrzebnego i zbędnego cudowania i wymyślania historii koła.  Wziałem tak na prawdę pierwsze lepsze akwarium (chyba ma 90l), w którym mogłem zrobic komore na ceramike i roller oraz  komore  pompy. Teraz bede stawiał nowy, w ktorym bede mial komore do podmian ze spustem prosto do kanalizy, bo już mi się nie chce bawić z wiadrami (taki plan był od początku, ale wlasnie brak czasu spowodowal, ze jako gadżet zostało odłożone w czasie). Koszt 300l akwarium full opti to kilka szczepek monti stalowej digitaty i czerwonej plus coś tam co miałem na wydaniu - ktoś chciał się pozbyć. Zreszta akwarium szczepkowe 100x30x50 przywiozlem za 6pak  zlocistego trunku ;) Z cała hydraulika i szyba do wklejenia panelu. 

Akwarium to nie jest silnik rakietowy nad którym trzeba pracować godzinami czy miesiącami. Bierzesz miarkę, podchodzisz do ściany i w 5 minut wiesz jaki baniak zmieścisz. Co tu więcej projektować, skoro wymiary szafki to z reguły wymiary akwarium + ewentualnie grubość płyty jesli robisz koronę etc.  Ale w sumie za moich czasów to w szkołach był taki przedmiot jak ZPT więc wiesz, może faktycznie łatwiej mi ogarniać tematy techniczne, bo juz w podstawówce zdobywałem podstawy ;) Hydraulika ? Masz jedna rure splywu, druga rure powrotu i trzecia rure na rewizje - co tu projektować ? "Grubość" rur co najwyżej pod planowany przepływ (gotowe kalkulatory są w necie) - ale jak Ci się nie chce to sobie wez takie jak np. w takich gotowych zestawach. Ja np. w ogóle nie potrzebuję zaworów - kupiłem ale mają służyć do skracania obiegu podczas podmian. Póki co leżą, co prawda zamontowałem na spływie z przyzwyczajenia taki zwykly i ...... jest otwarty na full i w zasadzie mogloby go nie byc.  Membranowy nówka sztuka leży gdzieś w szafce i chyba musze go wystawić na olx`a bo szkoda by się marnował a wątpię bym go zamontował.   Tak to powinno wyglądać w prawidłowo zaprojektowanej hydraulice ;) 

Cena za Twój zestaw to kosmos :D Masz dużo mniejsze akwarium za prawie dwa razy więcej :D;)  Stado zółtków za tą różnice by pływało :D  :D Połowa ceny w tym zestawie to ......marketing i logo. Powiem Ci więcej - szafke, hydraulike, sumpa mogłem zamówić u Przemka i wyszło by podobnie do pieniędzy jakie zapłaciłem finalnie za wszystko ;) I w mojej ocenie - subiektywnej - byłoby lepsze niż to od RSa. A widziałem na żywo również RSa (pozdro Marcin ;P) I też by wjechało prosto do salonu - ale powiedzmy, że trochę inne względy zadecydowały jeszcze o tym, ze robiłem we własnym zakresie.  Fakt - jak ktoś chce mieć na drugi dzień akwarium - to może to i dobry patent  - nie mniej akwarystyka od dzieciństwa uczy mnie ......cierpliwości ;) 

ZPT to i moje czasy także ;) 

"Nie wiem czy poświęciłem godzinę na to by złożyć cały ten zestaw" -  tia a ja maraton biegam w 5min ;)   mi także napisanie jakiejś aplikacji zajmuje chwilke... po ponad 20 latach w IT także jak chcesz mi powiedzieć, że bez wiedzy wcześniej nabytej "kowalski" złoży/zaprojektuje akwarium w godzinę to masz bardzo fajne poczucie humoru ;) 
Zakładasz, że każdy kto chce mieć akwarium ma wiedzę na tym samym poziomie o nich co Ty?
Jeśli tak, to już czaje Twój tok rozumowania i wtedy spoko masz rację.

Temat zaczął się od kanistra i dobrze wiesz, że nie znalazłeś takiego jaki ma RS w ofercie i wpadliśmy w jakiegoś loopa i ja tutaj jakiegoś obrońce RS odgrywam heheheh
Dlaczego RS ma kanistry sprzedawać za 50zł na kiszonkę jeśli ich dział sprzedaży na stówę zrobił research rynku i wyszło na to, że jeszcze nikt na to nie wpadł aby zrobić dedykowane zbiorniki do szafki? Owszem mieli wcześniej osobne szkło kładzione na sumpa. Imo słabe mega było dlatego poszedłem w G2+
Aquaforest OceanGuard - chyba komore na RO przeznaczają. IMO także słabe bo tracimy miejsce. No i tam masa plastiku jest.

Dlaczego tak niektórych "bolą" te czerwone rurki ? Jak sól kupujesz to także narzekasz, że mogli dać w białym wiaderku ? 
Przecież RS to czerń i czerwień to ich kolory marki, loga, ich marketing i na końcu ich produkt, który w przy wolnym rynku mogłby zatonąć a przecież prawie każdy z nas na tym forum zna tą firmę. Kompletnie nie czaje tego hejtu na te rurki ;) mieli dać szare abyśmy w PL poczuli się bardziej swojo czy jak... no nie ogarniam tego naszego narzekania ;) To już nawet rodzima firma Aquael kuma, że produkt to nie tylko technikalia a i "design" bo to nierozerwalna część produktu i widać, że z roku na rok coraz lepiej to wszystko działa i wygląda.

Jeśli mówisz, że jesteś w stanie o połowę taniej zrobić produkt tej samej albo i lepszej jakości co seria G2+ to dlaczego ich nie sprzedajesz? poważnie pytam bo albo jesteś cholernie bogaty i masz gdzieś kasę albo jednak to co skręcasz nie jest tym samym produktem co jest w ofercie RS. 
Poważnie to nie jest uszczypliwe pytanie czy coś. Przecież miałbyś na sucho po kilka tysi z jednego zestawu. Przy tak konkurencyjnej cenie i tak szybkiej realizacji jak opisujesz miałbyś kilkadzsiesiąt zestawów miesięcznie. Dam sobie głowę uciąć, że nawet i John Doe z USA zamawiałby przy takiej cenie ;) 

Taka ciekawostka ->  drzwiczki szafek RS na dole nie stykają się z płytą lecz są oddalone ~2cm.
Co z tego wynika? ano to, że nie ma potrzeby zakładania wątków jak wentylować szafkę i z jakiego PCta wykręcić wentylator ;) 
Niby prosty patent prawda? ale np Aquael już na to nie wpadł (przynajmniej nie w opti-set)

VDR ja już powaga kończę ten wątek z mojej strony. Dzięki za wymianę zdań.

pozdr

1 hour ago, JerzyB said:

@ArturNano  Dyskusja z VDR nie ma sensu , on zawsze ma rację :)

ja także ;) a poważnie to fajnie, że ludziska jeszcze majsterkują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ArturNano Nie chce mi się powtarzać. Ale masz rację, że RS goli "jeleni" równo bo zrobił research rynku i tak zaprojektował szafkę bys tam nic nie mógł zmieścić :D;) Jakby nie było popytu to by nie sprzedawał. Mógł też inaczej zaprojektować te zestawy ale wtedy by nie golił tych, których złapał w swoje sidla.  Kowalski ma tyle możliwości kupienia zestawu dużo taniej niz cena RS, że tylko potwierdza - że nie zrobiłeś researchu. I nie trzeba w ogóle mieć jakieś wiedzy bo Ci to firmy ogarną. Akwarium to nie jest programowanie. To tylko otwarty prostopadłościan z szkła. Żadna fachową wiedza nie jest potrzebna jeśli chodzi o szkło czy o sumpa czy o hydraulikę do niego. Idziesz do sklepu i zamawiasz szafke,akwarium sumpa tyle, że bez napisu RS pod Twój wymiar.  Nic mnie również  kompletnie nie boli, po prostu wyrażam swoją opinię o tych zestawach i o ich cenie. Jak i o cenie tego kanistra. Ja bym sobie zamknięte pudełko zrobił że szkła za max 100zl. A w zasadzie to w takich rozmiarach to bym podjechał do firmy która handluje akrylem, pleksa itp  i zabrał od nich odpad i skleil samemu takie plastikowe pudełko na wymiar. Tak jak wielokrotnie zabierałem od nich to co dla nich było zbędne a dla mnie idealny by coś z tego zrobic.  Tyle, że nie potrzebuje w sumie tak kombinować, bo mam normalna szafkę w której mieści mi się wszystko :D I nie muszę byc skazany na kanistry po ~450zl. Wiesz oryginalne dywaniki do Masseratti też nie kosztują tyle samo co dywaniki do VW :D A to że się komus taka opinia nie podoba to już nie moja sprawa. Przecież to Wasze pieniądze a nie moje. To że uwazam, że czerwone rurki nie mają wpływu na działanie akwarium i są dla gadzeciazy to też jest moja prywatna opinia. Chyba, że przekonasz mnie argumentami, że moja szara pvc-u jest gorsza i dużo tracę na braku czerwieni :D Widzisz - ja nie mam z tyłu tylnej płyty w szafce więc nie muszę mieć jakiś 2cm dziur czy wentylatorów. Bo po co mi tylna płyta jak szafka stoi 1cm od ściany ? :D Pomijajac, że sumpa mam w innym pomieszczeniu i w sumie to nie będę musiał przy nim klęczęc i się garbic :D Ale gdybym miał pod akwa to żadnej tylnej płyty bym tez nie miał bo przy akwa dosunietym do ściany jest to bez sensu. Fajny patent ? :D

Design na sumpa ? :DNa coś co ma być z zalozenia niewidoczne dla oka ? :D Przeciez po to powstał sump by przenieść wszystkie graty, które się da z akwa głównego. To jest akwarium techniczne, którego wygląd nie ma kompletnie znaczenia.  Ale to prawda, że ludzie się grzeją tymi bajeranckimi, udziwnionymi sumpami więc i popyt jest :D A jak popyt to i podaz. Więc nie dziwią mnie fioletowe czy czerwone rurki. Dla mnie kompletnie nie ma znaczenia jakiego koloru one będą i dopłacać za bajerancki i designerski wygląd sumpa po prostu nie chce :D Na mnie nie zarobią ;)

Dlaczego nie sprzedaje takich zestawów ? Bo na rynku można kupić taki zestaw dużo taniej niż cena RS. Zrób research, wyślij do paru znanych firm które robią akwaria zamiast  marketinu i poznasz cenę. Tylko nie dostaniesz akwarium za dwa dni bo fachowcy mają co robić ;)I zrobią to kompleksowo pod Twoje wymagania. Mam wycenę sprzed kilku dni od Przemka na 140x65x55 (front opti) z sumpem i po prostu wiem, że zrobiłbym to znacznie taniej niż Ty zapłaciłeś kiedyś za ten zestaw.  A dzisiaj chyba taki zestaw jak Ty masz jest "troszkę" droższy  ?  

Nie mówiąc już że przy takiej ilości baniaków która się likwiduje to sumpa i czesc techniczna to można mieć za ułamek ceny. A tylko baniak główny można sobie nowy sprawić by pierwsza rysa bolała tak jak powinna :D

@JerzyBzajmij się sobą a nie moja osoba :) Dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi