barti77 Zgłoś Napisano 20 godzin temu Witajcie, przed chwilą robiłem pierwszy raz testy w akwarium morskim i wyszły następująco. pH - 8 NO2 - 0,5 KH - 8,9 NO3 - 5 PO4 - 0 Mg - 1350 Zasolenie ok 34 I mega problem z Ca które zrobione według opisu testu dały odrazu niebieski płyn w fiolce. Robiąc go powoli wyszło mi że mam Ca na poziomie 80!? Używam soli AF reef salt. Jak zwiększyć samo Ca i czy da się to zrobić bez wahań innych parametrów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 19 godzin temu Co to za akwarium? Litraż chociaż podaj i ile czasu po zalaniu? Co do testu na CA to robisz najprawdopodobniej ten sam błąd co ja na początku... Przeczytaj dokładnie instrukcję. Ten test wykonuje się dość... Specyficznie, nazwijmy to. Mój wątek z tym samym problemem. Choć u mnie wychodziło w drugą str - za wysoko: Jeśli wykluczysz błąd w sztuce to albo test skopany albo w kubełku z Aquaforestu jest sól kuchenna Jeśli wykluczasz powyższe, to przeterminowany/skopany test. Takie moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 19 godzin temu Zacznij przede wszystkim od podania co to za test na Ca - jakiego producenta. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano 19 godzin temu No tak, przepraszam. Wszystkie testy salifert. Akwarium 300L z sumpem. Zalane 3 tygodnie temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 19 godzin temu 11 minut temu, barti77 napisał: Zalane 3 tygodnie temu. Schowaj testy na miesiąc do szafki A tak na poważnie to skopałeś wykonanie testu, serio bez przytyku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano 19 godzin temu No dlatego aby się upewnić poszedłem teraz do akwarium i wykonałem jeszcze raz. Czytałem Twój wątek ale wykonałem test tym razem na pewno prawidłowo. 2ml wody, wyspałem proszek i wlałem na raz 0,6 reagenty i woda w fiolce zrobiła się dosłownie na dwie sekundy różowa i jeszcze w trakcie mieszania zmieniła kolor na niebieski. Możliwe że za długo mieszałem? Niby trwało to zalecane 5 sek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 19 godzin temu (edytowane) Dobra całkiem na poważnie. Młode akwarium, dojrzewa, nie przejmuj się wynikami co najmniej przez miesiąc. Badaj co najwyżej NH3, NO2 skoro już musisz. Test na Ca jest specyficzny. Ja go wykonuje następująco: 1. Woda do fiołki. 2. Najpierw napełniamy strzykawkę 1 ml regentem Ca-2. Odkładam strzykawkę na bok. 3. Nabieram proszku (fioletowy) Ca-1 do miarki. Nadwyżkę zsypuje żeby miarką była płasko wypełniona. 4. Wsypuję proszek do do fiołki. Czekam ok 1-2 sek aż się "zamoczy" i od razu wstrzykuję reagent ze strzykawki aż tłoczek zejdzie do poziomu 0,4ml. 5. Energicznie mieszamy fiolkę przez ok 5 sek. Ale z umiarem żeby się nie wylewało na boki. (Mogą zostać drobne skrzepy). Będziesz widział takie ciemne niebieskie farfocle. Kolor płynu zmieni się na różowy na 100% 6. Teraz już skrupulatnie po 1-2 kropelki i za każdym razem mieszam. Gwarantuję, że skoro to młode akwarium i nie masz jeszcze konsumpcji. To kolor w fiolce zmieni się na niebieski dopiero przy ok 0,2 - 0,5 ml. - Tłoczek będzie prawie przy dnie strzykawki Edytowane 18 godzin temu przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barti77 Zgłoś Napisano 18 godzin temu No pożyjemy, zobaczymy Na razie zrobię jak mówisz i odstawiam testy na co najmniej dwa tygodnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 18 godzin temu 9 minut temu, barti77 napisał: No pożyjemy, zobaczymy Na razie zrobię jak mówisz i odstawiam testy na co najmniej dwa tygodnie Na 3, do 4 nawet! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 17 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, barti77 napisał: No pożyjemy, zobaczymy Na razie zrobię jak mówisz i odstawiam testy na co najmniej dwa tygodnie Sprawdź czy robisz test zgodnie ze sztuka ponów test jak dalej będą jaja to bym rozrobił wiadro solanki z soli której użyłeś do zalania akwarium i tam zrobił test czy jakiś jaj nie ma Jakieś fizyki kwantowej w tym teście nie ma wlewasz wsypujesz mieszasz dolewasz strzykawka test zrobiony. No ale wiadomo niektórym dasz dwie kulki to jedną zepsują drugą zgubią. Edytowane 17 godzin temu przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 17 godzin temu Zrob sobie eksperyment i nie dodawaj od razu 0,6 tylko po jednej kropelce i delikatnie mieszaj przez 2 sekundy po kazdej kropli ruchem okreznym (tak jakbys chcial wywolac by woda wirowala w fiolce). Żadnego potrząsania itp. I obserwuj zmianę koloru. Dawno nie miałem tego testu w rękach ale coś mi się kojarzy, że tam w tej nowej formule tego testu była taka podwójna zmiana w niebieski. Zaobserwuj czy przypadkiem nie będziesz miał zmiany z różowego w niebieski a pozniej znowu w róż i znów w niebieski albo niebieski roz niebieski. Jak Ci sie skonczy strzykawka to mozesz nabrac drugi 1ml i zakraplac dalej. Jak od samego poczatku bedziesz mial niebieski i po 2ml nie bedzie zmiany koloru na rozowy a pozniej na niebieski - to albo test do bani, albo masz Ca 0 A jesli by Ci sie kolor zmienil przy drugiej strzykawce na rózowy i pozniej niebieski to Ca powyzej 500. Mozesz sobie wtedy przeliczyc ile dokladnie bo kazde 0,02 wstrzykniete to dodatkowe 10 ppm Ca w wodzie. Czyli 1,1ml wstrzykniete to 550 ppm, 1,12 - 560, 1,2 ml 600 ppm itd. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach