Jump to content
JerzyB

Miernik PAR

Recommended Posts

Widziałem na YouTube jak jakiś rusek porównywał wyniki tego miernika z miernikiem Apogee MQ- 510.Wyniki od chińskiego miernika trzeba było mnożyć 1,5 razy żeby były porównywalne.

Czyli nic pewnego bo jeden może zaniżać , a drugi w drugą stronę :mellow:

Na filmiku była różnica stała, wszystkie wyniki trzeba było razy 1,5 mnożyć.Apogee 510 jest na zagranicznych forach uważany za solidny i wiarygodny miernik. 

Jedyne co nie widziałem i nie czytałem jeszcze nic co by to potwierdziło.Jak by naprawdę ten przelicznik działał to w miarę tanio można dostać miernik PAR i przeliczać sobie.

6 minut temu, Pawel90 napisał:

Na filmiku była różnica stała, wszystkie wyniki trzeba było razy 1,5 mnożyć.Apogee 510 jest na zagranicznych forach uważany za solidny i wiarygodny miernik. 

Jedyne co nie widziałem i nie czytałem jeszcze nic co by to potwierdziło.Jak by naprawdę ten przelicznik działał to w miarę tanio można dostać miernik PAR i przeliczać sobie.

Może go łyknę i porównam u kogoś co ma  510 :)

Jak już kupisz to daj znać czy wart zachodu

Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 4000( zasila sterylizator uv 36W).

Cyrkulacja:  Jebao SOW 15,   Tunze 6095, 2x Tunze 6045.

SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Jebao SLW 20, 

Oświetlenie: 4x Radion XR15w G5 Pro + 1x belka Orphek OR3 BluePlus 150cm + 1x T5 80w BluePlus + 1x  t5 54w BluePlus .

Oświetlenie sumpa: Hydra 32HD + Spectra 30w.

Obecne ustawienie światła: Radiony chodzą z intensywnościa 70%. 12 godzin światła ze wschodami i zachodami. Od 9 do 21. Pełneświatło z białym od 11:00 (6godzin) i z samym niebieskim od 17:00 do 19:00 (2godziny)(łącznie 8 godzin intensywnego świecenia), 2 godziny

na wschód(9-11) i 2 na zachód(19-21). Ustawienie kanałów: uv, niebieskie na 100%, czerwony, zielony i ciepły biały  na 24% , zimna biel 55%. Pozostałe belki załączają się na 8 godzin od 11 do 19.

Sól: Niebieska Red Sea Salt,

Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest.

Karmnik automatyczny JBL.

węgiel 250ml i phosguard 200ml

VSV 

Fajnie by było,też poproszę o Info jaka różnica jest.Sam się zastanawiam nad tym miernikiem, tylko nie mam możliwości go porównać z czymś wiarygodnym...