drogba_37 Zgłoś Napisano wczoraj o 11:03 Pompa z sumpa tłoczy wodę do akwa rurką zakupioną na e-rybka o średnicy 25 mm, mierzone na zewnątrz. W razie awarii, woda cofa się tą rurką z powrotem do sumpa, chce to wreszcie sobie ogarnąć zakładając na nią zawór przeciwzwrotny, dzwoniłem do e-rybki ale nie maja takich rzeczy, prosba o poleceniejaki zawór bedzie pasował na tą rurę, wszystko mam klejone, to najlepiej żeby też był to zawór do wklejenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano wczoraj o 11:19 Z tego co wiem to nie ma takiego który możesz bezpiecznie zastosować w akwarium morskim. Wszystkie oparte są metalowych sprężynach które zaczną korodować. Wystarczy nawiercić małą dziurkę na wylocie zaraz pod taflą wody która zapowietrzy rurę gdy pompa się wyłączy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano wczoraj o 11:50 (edytowane) Witam Jeśli koniecznie chcesz założyć zawór to najlepiej przewymiarowany . Wyjmujesz sprężynę , ale w tedy musi być w pionie . Pozdrawiam https://allegro.pl/oferta/zawor-zwrotny-pvc-u-32mm-do-basenow-16bar-profec-17155725226 Edytowane 23 godziny temu przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 22 godziny temu Kilka dni temu przyszedł mi taki zawór o jakim piszesz.Też planujeu użyc w swoim nowym projekcie.Gdzieś ktoś kiedyś pisał ,że są takie zawory z samą kulką,bez żadnych elementów stalowych.Nawet był podesłany link do sklepu.Znalazłem i kupiłem.Ja akurat wybrałem na rurę 32mm.Posiada śrubunki i uszczelki,że w razie potrzeby można wykręcić z rury bezproblemowo.Jak będzie działał w praktyce ,nie wiem.Dopiero kompletuje wszystkie pierdoły:).Później mogę Ci podesłać link do sklepu.Mój kosztował jakieś 200 zł.Na rure 25 bedzie pewnie tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 22 godziny temu Zawory zwrotne b. ograniczają przepływ wody dlatego lepiej zainstalować o większej średnicy niż rura. 6 minut temu, JerzyB napisał: Zawory zwrotne b. ograniczają przepływ wody dlatego lepiej zainstalować o większej średnicy niż rura. https://share.google/RUosfQE4unI0V9ujm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 22 godziny temu Możesz mieć rację.Nie pomyślałem o tym.Albo zrobię powrót na 25 i zawór zostawię, albo zawór wymienie na większy i powrót będzie na rurze 32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 godziny temu Taki zawór to tylko utrudnienie sobie życia, ogranicza przepływ, trzeb to czyścić co jakiś czas. wystarczy patent z dziurką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 21 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, elespero napisał: Taki zawór to tylko utrudnienie sobie życia, ogranicza przepływ, trzeb to czyścić co jakiś czas. wystarczy patent z dziurką. Patent z otworem , to jest najlepsze rozwiązanie i pewnie każdy tak ma Edytowane 20 godzin temu przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 21 godzin temu Wiesz co,rozkręcając kiedyś po wielu miesiącach hydraulikę i zawór bramowy nie zauważyłem żadnych złogów,syfu,czegokolwiek.Ale nie mówię ,że tak się nie stanie.Zobaczęnw praktyce.Jak coś nie będzie grać to dam sobie spokój i wrócę do klasyki;) @elesperopiszesz z doświadczenia czy teorii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 21 godzin temu 10 minut temu, THORGAL napisał: Wiesz co,rozkręcając kiedyś po wielu miesiącach hydraulikę i zawór bramowy nie zauważyłem żadnych złogów,syfu,czegokolwiek.Ale nie mówię ,że tak się nie stanie.Zobaczęnw praktyce.Jak coś nie będzie grać to dam sobie spokój i wrócę do klasyki;) @elesperopiszesz z doświadczenia czy teorii? Po rozmowach z innymi, zawory są zupełnie inaczej zbudowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 20 godzin temu Któregoś dnia zrobię test wydajności.Jak, się okaże,że faktycznie mega tłumi to dam sobie spokój. Pompę wsadzę do wiadra,zbuduje prowizoryczną,imitującą,docelową hydraulikę i sprawdzę:) No ja osobiście nikogo nie znałem kto by używał, ale pamiętam jak jeden forumowicz pisał właśnie o takim zaworze i był bardzo zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drogba_37 Zgłoś Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, elespero napisał: Taki zawór to tylko utrudnienie sobie życia, ogranicza przepływ, trzeb to czyścić co jakiś czas. wystarczy patent z dziurką. gdzie tą dziurkę się nawierca?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 20 godzin temu 26 minut temu, drogba_37 napisał: gdzie tą dziurkę się nawierca?? Na wylocie, zaraz pod taflą wody. Tylko aby dziurka była od boku a nie od góry bo ci będzie pryskać woda. Przy dziurce zleci trochę wody ale jak poziom wody dojdzie do dziurki to go zapowietrzy. Wystarczy 2mm dziurka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach