esc Zgłoś Napisano 18 godzin temu Jak zwykle człowiek pomimo tego, że czyta, że niby trochę ma pojęcia - popełnia proste błędy. Nie tak dawno zalewałem swoje pierwsze słone małe akwarium i kombinowałem skąd wziąć wodę - czy na RO czy na RODI czy na Demineralizowanej - a potrzebuje tylko parę litrów pomyślałem. No ale tez w głowie miałem, że filtry odwróconej osmozy kosztują majątek i zajmują wiele miejsca. I o ile miejsca jak pamiętałem trochę zajmują to cena w jakiś podstawowych wersjach jest w miarę do przyjęcia - i gdybym o tym pomyślał - to połowę filtru już by mi się zwróciła ale do rzeczy. Ze względu na wielkość filtra pomyślałem, że idealnie by mi było wstawić taki na działkę gdzie wodę mam niby zdatna do picia ale ze względu na zapach czy osady wole wozić z domu na kawę czy herbatę. Tylko czy woda po przefiltrowaniu wkładem WPL2 następnie WWL2 , membrana osmotyczna HP 75 GPD i na koniec wkładem żywicy OWCL-DI jak z tego przykładu nie jest praktycznie wodą demineralizowaną czyli dla człowieka raczej niezdatną do picia ? jak dobrze rozumiem. Ewentualnie czy dało by się taki filtr jakoś rozszerzyć/rozbudować aby można było połączyć przyjemne z pożytecznym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 17 godzin temu Witam Przeglądnij to , fajna strona od lat tam kupuje . Dasz pod zlew w domu i masz do picia i do RO lub inny model . Jade na GPD 75 - najlepiej wychodzi . Osmoza FRO7BIO K3 75GPD Waterpure Puszka zasypowa na media Korpus RO przeźroczysty Do tego do kup złączki węża i zapas filtrów 1,5 , węgiel . Żywice ( najlepsza gdzie jest to u Oliviera - Akwa-marin ) Pozdrawiam Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esc Zgłoś Napisano 16 godzin temu No może i fajny ten zestaw, ale to raczej za wiele aby się zmieściło już nawet bez tego zbiornika. Nie wiem tez czy to nie jest przerost formy nad treścią - ja potrzebuje około 10-15 litrów + może 1 litr na 2 kawy na tydzień, a w zimie i tak bym musiał to z działki zdemontować (bo woda jest wyłączana). Zdecydowanie nie mam miejsca na tak dużą bimbrownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach