MarcinH Zgłoś Napisano 23 Listopada Witam, mam pytanie odnośnie płynów gotowego ballinga. Czy bezpieczniej/lepiej będzie by dać mniejsze pojemniki do ballinga powiedzmy 500 ml i raz w tygodniu dolewać czy nie ma sensu się z tym bawić i postawić kilkulitrowe np. 2.5 litra? Moje drugie pytanie, mam swoje pojemniki do ballinga 2.5 litra, planuję przerobić elektronikę w szafce i przy okazji myślę nad jakimiś lepszymi wizualnie pojemnikami do ballinga. Myślę nad pojemnikami okrągłymi - twistman albo standardowymi prostokątne aqua-trend. Jedyny minus (wg mnie) Twistmana to to, że wieczko trzeba całe podnieść wraz z wężykiem (teraz tak mam) i mnie trochę irytuje bo mogę wyciągnąć wężyk z rurki, natomiast w aqua-trendzie mam wieczko, i nie muszę podnosić całości, tylko odsunę wieczko dolewam i git. Oczywiście pojemniki chcę pojedyncze. Ktoś może używa pojemników jednej bądź drugiej firmy i może coś więcej powiedzieć co lepsze i dlaczego? Ogólnie skłaniam się chyba do okrągłych bonchyba łatwiej czyścić ale te wężyki? Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 23 Listopada Ja używałem pojemników 5 litrów po wodzie demineralizowanej z marketu. Kupiłem zaworki zwrotnejak w linku poniżej, Wywierciłem dziurki w nakrętkach pojemników, do tego kupiłem jeden pojemnik ekstra, żeby mieć zakrętkę do mieszania. koszt - pojemników kilkanaście zł za 4 sztuki, zaworków 14zł za sztukę, całość masz za mniej niż stówkę. https://allegro.pl/oferta/nattec-aqg-szklany-zaworek-zwrotny-2-przyssawki-12430935794 44 minuty temu, MarcinH napisał: Witam, mam pytanie odnośnie płynów gotowego ballinga. Czy bezpieczniej/lepiej będzie by dać mniejsze pojemniki do ballinga powiedzmy 500 ml i raz w tygodniu dolewać czy nie ma sensu się z tym bawić i postawić kilkulitrowe np. 2.5 litra? W zarośniętym akwarium konsumpcja ballinga może być na poziomie kilkaset ml. nawet pojemniki 2.5 litra mogą być małe jak pojedziesz na urlop. Twistmana pojemniki miałem, są spoko, dobrze zaprojektowane, ale przez to, że są okrągłe zajmują więcej miejsca w szafce. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach