Skocz do zawartości
damianKr

Czy dobrze ułożyłem skały?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam około 30kg skały Aqua Forest do akwarium 70x50x45. Zamówiłem 30kg bo tyle podpowiadał google, ale zawsze mogę oddać. Niestety jak zacząłem układać to obecnie mam około 20kg i wydaje mi się że to już kompletny max.

Zostaje dość mało miejsca na piasek, więc nie wiem czy ewentualne rozgwiazdy będą miały dość miejsca. Do tego same skały są dość duże zastanawiam się czy nie lepiej je porozbijać na mniejsze kawałki?

Czy nie lepiej dać trochę mniej tych skał?

Czy korale i ukwiały można "montować tylko na poziomych elementach czy na ściankach tez mogą się zaszczepić?

IMG_3109.jpg

IMG_3107.jpg

Edytowane przez damianKr (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Skały masz dość. Aranżacja też fajna - bynajmniej mi się podoba. Ważne żeby cyrkulację ustawić tak, żeby nigdzie woda nie stała.

Tak czy inaczej, to sztuczna skała, więc jej filtracja będzie "umowna". Niezależnie od tego czy ją rozbijesz czy nie. To tylko "stelaż" pod korale.  Ważniejsze jest to co wsadzisz w tego FZN PRO.

Po zalaniu i tak sugeruję Ci "zapomnieć" o tym akwarium na co najmniej miesiąc, zanim jakiekolwiek korale tam włożysz. 

PS. Zamontuj skimmer dołączony do zestawu. Robi robotę.

PS. 2. Piasek też filtruje. 

A co do rozgwiazd. To poza Asterinami, nic Ci tam nie przeżyje bez dokarmiania - za mało miejsca do żerowania. 

Korale możesz "montować" wszędzie tam, gdzie jest na to miejsce, dostęp do światła i wystarczająca cyrkulacja. 

Briareum rośnie wszędzie, nawet tam gdzie jest ciemno, poziomo, pionowo, a nawet "po suficie".

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Opelin dzięki za odpowiedź.

Filtr mam wypełniony siporaxem a sama skała jest bardzo porowata, wydaje mi się że coś musi się na niej osiedlić. 

O akwarium zamierzam zapomnieć na minimum miesiąc.

A dokarmianie rozgwiazd to jest jakiś problem? Taka rozgwiazda piaskowa nie zmieści się u mnie? Rozumiem, że trzeba by wyrzucić trochę skały żeby było więcej piasku?

A na samym szczycie skały jak "zamontuje" coś to nie będzie to problemem jak przy podmiankach wody koral będzie poza wodą?

Z cyrkulacji mam sunsun JVP-132. Dam go na bocznej szybkie, ale za samą skałą to kaskada powinna zaciągać wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się podoba. Choć osobiście odsunął bym bardziej od bocznych szyb. Powodzenia przy projekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo skały, mało miejsca na korale, detrytus będzie miał gdzie się zbierać.  Ja bym nie bawił się w metode berlińska i gruzowisko. Zrób lekka, "przewiewną" konstrukcję z miejscem na korale. W tej chwili wiekszość tej skały przykrywa inna skała. Z lewej strony wygląda jakby było mało miejsca na czyścik, ale może to tylko kwestia perspektywy.  Takie moje 5 centów. 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wygląda 1 dzień po zalaniu. Zrobiłem drobne poprawki. Odsunąłem boki od szyb tak jak mówiliście żeby było miejsce na czyścik. Skały ułożyłem tak żeby były 3 poziomy, nie wiem czy zdjęcie to oddaje ale przez to powinno być więcej miejsca na korale bo można je układać na samej górze na środkowych skałach i na dolnych (takie balkoniki). A uważacie że powinienem odjąć trochę skały? W sumie tą górną skałę która tworzy ten tunel to mógłbym ewentualnie się pozbyć. Konstrukcja będzie bardziej płaska i niższa.

IMG_3116.thumb.jpg.cf535b5267e91ddbbc97493997f2b31a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja bym górę zlikwidował , ale jeśli Tobie  się podoba to zostaw. To Twoje akwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dasz rady teog poukładać tak, żeby to nie była kupa gruzu? Jakieś tunele środkiem? Ten górny też bym ściągnął, ale rób tak, jak ci się podoba. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że ciężko jest mi coś układać bo nie mam pojęcia ile miejsca muszę przeznaczyć na koralowce. Teraz układałem w myśl tego żeby było jak najwięcej powierzchni dla koralowców. Ja nie wiem czy jak zostawię jakieś wystające elementy to na tym cokolwiek "zamontuje", więc układałem tak żeby było najwięcej powierzchni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza zasada - nie musisz wpakować do akwarium wszystkiego co posiadasz.
Druga zasada - korale rosnace na gorze  beda zaslanialy to co na dole.

Stonefix czy jakis CX-5, dremel czy jakas "kątówka" i idz w kierunku czegos takiego: 
il_1588xN.7526475471_anoy.jpg

Poczytaj:

https://reefbuilders.com/2023/09/16/how-to-aquascape-a-reef-aquarium/

https://www.thebeginnersreef.com/16-tips-for-creating-stunning-aquarium-aquascapes/

Wpisz sobie w google "reef aquascaping" i poszukaj podobnych aranżacji - lekkich, "przewiewnych" etc. 

A i jeszcze jedno - jeśli planujesz ryby kopiące to skała nie powinna stać na piachu ;) 

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Pierwsza zasada - nie musisz wpakować do akwarium wszystkiego co posiadasz.

Ok, kierowałem się tym że na forach mówi się że do takiego akwarium minimum 20g skały. 

Cytat

A i jeszcze jedno - jeśli planujesz ryby kopiące to skała nie powinna stać na piachu ;) 

Racja, nie pomyślałem o tym :).

A jeśli miałbym aranżacje tak wysoką jak teraz to na samej górze będę mógł coś "posadzić"? Tak blisko tafli wody?

Jeszcze pytanie, mam tam 10kg piasku aquaforesta. Myślicie że warto jeszcze dołożyć? Skoro piasek też odpowiada na filtracje biologiczną to może warto? Problem w tym że najmniejsza paczka aquaforesta to 7.5kg to może być zbyt dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego SunSun'a - cyrkulator wywal. To najtańszy badziew. Nie dość, że głośny to do tego bez sterowania i z metalowym trzpieniem. 

Też go mam i używam wyłącznie do mieszania świeżej solanki. Z czasem zacznie Ci oddawać różne cuda do wody.

Ja długo walczyłem z chromem zanim namierzyłem winnego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Opelin napisał:

Tego SunSun'a - cyrkulator wywal. To najtańszy badziew. Nie dość, że głośny to do tego bez sterowania i z metalowym trzpieniem. 

Też go mam i używam wyłącznie do mieszania świeżej solanki. Z czasem zacznie Ci oddawać różne cuda do wody.

Ja długo walczyłem z chromem zanim namierzyłem winnego. 

Faktycznie trzeba przyznać że nie wygląda jak produkt premium. A polecisz coś innego? Może Tunze Turbelle Nanostream 6015?

A czy na początek powinienem się zaopatrzyć w coś do mierzenia zasolenia wody? Czy podczas dojrzewania można sypać na oko? Refraktometry to nie jest tania rzecz.

Wspominaliście żeby iść w lekką przewiewną konstrukcje. Faktycznie poprzednia aranżacja miała mnóstwo zakamarków gdzie cyrkulacja mogłaby tego nie ruszyć. Pytanie czy coś takiego można nazwać przewiewnym? Są trzy dość spore tunele w których raczej nie powinno się nic odkładać. Dodatkowo mam stonefix z aquaforesta to mogę poprzyklejać jakieś balkoniki z mniejszych kawałków żeby mieć więcej miejsca na korale.

IMG_3119.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ściągnął nawet ten najwyższy kawałek i będzie git. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.12.2025 o 21:49, damianKr napisał:

Faktycznie trzeba przyznać że nie wygląda jak produkt premium. A polecisz coś innego? Może Tunze Turbelle Nanostream 6015?

Ja używam sprawdzonych produktów od Jebao. Są relatywnie tanie, bezawaryjne, ciche, z ceramicznym trzpieniem i ze sterownikiem.
Na twój litraż SOW-3N w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa aranżacja śmiga kilka dni i muszę przyznać że obecna forma bardzo mi się podoba. Zostały mi dwie duże skały, ale trzeba przyznać że zrobiło się luźniej dla oka, bardziej przejrzyście. Jestem zadowolony. Jedyne co to w niektórych miejscach ciapnołem sobie stonefixem, ale pewnie jak skała zajdzie glonem to i tak wszystko się zgubi.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz bo nie licząc zmiany wystroju to razem zbiornik ma około 7 dni i nie widać żadnych zmian. I zastanawiam się czy nie powinienem do wody sypnąć trochę karmy? Skała sucha, woda RODI więc skąd te bakterie/glony mają wziąć pożywkę? Amoniak, z powietrza się nie weźmie. No chyba że te bakterie startowe mają w sobie jakiś amoniak.

IMG_3133.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damian, myślę że wątek ułożenia skały wyczerpaliśmy do cna. Załóż osobny z prowadzenia swojego baniaka. Gdzie będziesz regularnie wrzucał update. Inaczej ciężko będzie śledzić historię zmian. 

Układ skały masz ok, widzę że za radą poszedłeś i wyrzuciłeś ten paskudny cyrkulator SunSun. Dobra decyzja. 

Nawiązując ostatecznie do pytania o domniemam dojrzewanie. To hobby uczy przede wszystkim cierpliwości. Zmiany przyjdą, wierz mi. Możesz oczywiście wrzucić mrożonkę i pozwolić jej zgnić w wodzie. Ale z doświadczenia wiem, że to bez sensu. Roztocza i inny syf i tam trafią. Nie dalej jak za miesiąc zobaczysz pierwsze "kolorki".

Z drugiej strony lepsze powolne i łagodne dojrzewanie, niż gwałtowne i burzliwe. 

Powodzenia! 

Edytowane przez Opelin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka.

Fajny zbiorniczek Ci wyszedł. Ja bym jeszcze zapodał dodatkową cyrkulację dmuchającą delikatnie na przednią szybę. Czyli jakiś RW-2/RW-4 będzie fajnie woda wpływała miedzy skały. Co to jest za piasek?

Pzdr.

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.12.2025 o 17:16, owler napisał:

Hejka.

Fajny zbiorniczek Ci wyszedł. Ja bym jeszcze zapodał dodatkową cyrkulację dmuchającą delikatnie na przednią szybę. Czyli jakiś RW-2/RW-4 będzie fajnie woda wpływała miedzy skały. Co to jest za piasek?

Pzdr.

Piasek to AquaForest Bio Sand. W środku były dwie buteleczki z bakteriami do wymieszania z piaskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi