uciu Report post Posted February 26 (edited) 21 minut temu, max1974 napisał: a tak z ciekawsci co mają jeść te zwierzaki? daje po trochu mrożonek i marine mix s 8 minut temu, katani napisał: Zacząłeś świecić? Myślę, że jeszcze z tydzień możesz dawać proste corale. Dunka, caulastrea. tak świecę od półtorej tygodnia od 10 do 22 10-12 narastająco od 20-22 powoli przygasa fiolet 30 głęboki błękiti 20 niebieski 50 zielony 100 zółty 100 czerwony 100 Edited February 26 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted February 26 jak kraby i ślimaki żyją to pakuj koralowce, coś musi zacząć konsumować to PO4 i NO3. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted February 26 haha idealnie: taki zestaw bedze ok? akurat w okolicy ktoś sprzedaje na olx Euphilia Favia Caulastrea zielona Dunka Zoanthus Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted February 26 Jaka Euphylia? Paraancora ok, inne może poczekaj. Reszta tak, zoanthusy zalecam na osobnej skałce. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted February 27 (edited) jakieś pomysły gdzie kraby mogły zaginąć? Zdechnąć nie zdechły bo nie ma nigdzie muszli.. Rutilus był mały i zniknął po 2 dniach... a od wczoraj nie ma równiez Elegansa.. Pomysły - zakopały się w piachu? W dniu 26.02.2026 o 15:41, katani napisał: Jaka Euphylia? Paraancora ok, inne może poczekaj. Reszta tak, zoanthusy zalecam na osobnej skałce. Paraancora:-) Edited February 28 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted February 28 (edited) W dniu 26.02.2026 o 15:41, katani napisał: Jaka Euphylia? Paraancora ok, inne może poczekaj. Reszta tak, zoanthusy zalecam na osobnej skałce. Wczoraj pojawiły się 2 Euphylie parankocory złota/różowa oraz Sinularia oraz 2 błazenki i krewetka Lysmata amboinensis Edited February 28 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted February 28 Obok dużego akwarium mam małe 25l z Zoa i dwoma skałkami, są tam dwa kraby i uwierz że je rzadko widać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted February 28 Ten jeden błazen wygląda jakby miał nie przeżyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 1 Był zestresowany najwyraźniej, oba plywaja po calym zbiorniku;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 2 (edited) Doradzi ktoś? Potrzebowałbym zrobić jakiś przycisk który wyłączy mi obiegówkę i odpieniacz na określony czas (czas karmienia) WIdzę to tak: Kilkam przycisk i odłącza sie zasilanie pompy/odpieniacza, zaczyna sie odliczanie po upływie którego sprzęt włącza się samoczynnie.. I najlepiej by było to SONOFF bo wszystka mam od nich... Coś takiego + jakis przycisk da rade? SONOFF 4CH Pro R3 .... w opisie jest napisane" Inching pozwala na automatyczne zakończenie pracy po określonym czasie" Edited March 2 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted March 2 Nie doradzę co, ale mam pytanie po co? Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 2 Czasem mnie nie ma… goscinnie beda karmic dziadki/corka/sasiad i wolalbym by nie zapomnieli by po karmieniu wlaczyc pompy… niesale brak zaufania szczegolnie do nastolatki;-) nie wyobrażam sobie jak to pokolenie przetrwa;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
andzior70 Report post Posted March 2 A pompy obiegowe maxspecta nie mają funkcji karmienia? Bo w cyrkulatorze na pewno jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted March 2 14 minut temu, uciu napisał: Czasem mnie nie ma… goscinnie beda karmic dziadki/corka/sasiad i wolalbym by nie zapomnieli by po karmieniu wlaczyc pompy… niesale brak zaufania szczegolnie do nastolatki;-) nie wyobrażam sobie jak to pokolenie przetrwa;-) Ale co ma obieg do karmienia? Czy Ty przy karmieniu wyłączasz obieg? 2 minuty temu, andzior70 napisał: A pompy obiegowe maxspecta nie mają funkcji karmienia? Bo w cyrkulatorze na pewno jest. Ale wtedy zaleje odpieniacz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andzior70 Report post Posted March 2 (edited) Odpieniacz też pewnie ma tą funkcję, ja wyłączam do karmienia obieg od zawsze Edited March 2 by andzior70 (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted March 2 Godzinę temu, andzior70 napisał: Odpieniacz też pewnie ma tą funkcję, ja wyłączam do karmienia obieg od zawsze Ale chodziło mu aby jednym przyciskiem to robić Po co wy wyłączacie obieg do karmienia? Nie kumam tego… Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted March 2 Obiegówkę oraz odpieniacz po co wyłączasz . Niech się kręci non-stop. Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 2 Chodzi by wylaczac jednym przyciskiem;-) bez grzebania w szafce;-) bez wylaczenia obiegu wiekszosci wlatuje do komina… jak dziala samacyrkulacja fajnie ryby za pokarmem gonią;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 3 Udalo mi sie przypadkiem kupic hanne 736. Cena byla spoko ale brak reagentow… jakie uzywac do niej?? Te zwykle pod 713 podchodzą?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted March 4 Co do opóźnienia startu pompy ja mam takie coś https://sklep030031.shoparena.pl/pl/p/Aqua-Trend-wlacznik-opozniajacy/1151 , mogę odsprzedać w dobrych pieniądzach. przydaje się to szczególnie przy karmieniu bardzo powolnych ryb typu mandaryny. Miałem też zrobione na podobnym przekaźniku https://allegro.pl/oferta/przekaznik-czasowy-600st-opoznione-zalaczenie-7072332446?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=bpg&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_ss_ps&ev_adgr=_dio_przemysl_ps&ev_campaign_id=22320365665&gad_source=1&gad_campaignid=22320365665&gbraid=0AAAAAD24kbPGQNdO9nOeodFbi_k2xw-Rq&gclid=CjwKCAiAqprNBhB6EiwAMe3yhpQQ5QHIw8JKsWtS8n1XcMkpPaGxschFmA25oSVIaUpTkSqTh73VPRoCEOMQAvD_BwE , można żucie gdzieś w szafce o IE mamy tam sucho, mrugniesz prądem a pompy włącza się za określony czas jaki sobie ustawisz Quote 80) Trzecie gruzowisko, mniejsze, tańsze z miękasami Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 4 (edited) Wczoraj zrobiłem testy na amoniak... jest około 0,25 a nawet może 0,5 (testy colombo)... wiec za dużo. Przygotowałem 50l wody, dziś zrobię podmianę 18-lut 25-lut 04-mar NO2 0 0 0,1 NO3 0 15 1 CA 390 380 430 Mg 1200 1230 1280 Kh 7,7 7,7 7 Ph 8 8,15 8 PO4 0,3 0,25 NH3 0,25 Przeszukałem wczoraj forum jakich reagentów używać do hanna 736...nie znalazłem a oryginalne nie są dostępne nigdzie... chyba to oddam i wezmę 713. Edited March 4 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted March 4 W dniu 2.03.2026 o 23:35, uciu napisał: Chodzi by wylaczac jednym przyciskiem;-) bez grzebania w szafce;-) Ja to zrobiłem na Tuya, potrzebujesz gniazda sterowane po wifi (ja używam listwy zasilającej) oraz przełącznik (ja mam dwuklawiszowy z zasilaniem bateryjnym). Po naciśnięciu klawisza na przełączniku wyłączają się odpowiednie gniazda i startuje odliczanie, po upływie czasu gniazda włączają się z powrotem. Działa niezawodnie i też to zrobiłem żeby osoby karmiące jak wyjeżdżam miały łatwiej. Pewnie można to zrobić na wielu produktach typu Smart Home. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ https://nano-reef.pl/forums/topic/122138-spełniając-marzenia-etap-2-250l-plus-sump/ Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted March 7 W dniu 4.03.2026 o 06:53, uciu napisał: Przeszukałem wczoraj forum jakich reagentów używać do hanna 736...nie znalazłem a oryginalne nie są dostępne nigdzie... chyba to oddam i wezmę 713. https://sklep.seafarm.pl/pl/p/Hanna-HI736-25-Reagenty-do-miernika-fosforanow-HI-736/16938 tu niby dostępne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted March 7 (edited) 18 godzin temu, elespero napisał: https://sklep.seafarm.pl/pl/p/Hanna-HI736-25-Reagenty-do-miernika-fosforanow-HI-736/16938 tu niby dostępne. Dzieki, ale wymienilem na 713;-) co do NH3 jak wytlumaczyc ze testy colombo pokazuja 0,25 do 0,5 a testy salifert 0?? Moze haczyk jest tu- colombo to „amonia” a salifert konkretnie NH3? Edited March 8 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted March 7 43 minuty temu, uciu napisał: Dzieki, ale wymienilem na 713;-) co do NH3 jak wytlumaczyc ze testy cokombi pokazuja 0,25 do 0,5 a testy salifert 0?? Moze haczyk jest tu- colombo to „amonia” a salifert konkretnie NO3?? Wiesz że nh3 a no3 to dwie różne rzeczy? Quote Share this post Link to post Share on other sites