uciu Report post Posted December 21, 2025 (edited) Czas się przywitać bo zamierzam tu być na dłużej;-) Po 20 latach słodkich zbiorników zakładam pierwszy zbiornik z morszczyzną.. Sprzet prawie cały...czekam na szkło…. Ze sprzetu: -Zbornik 100x60x55h + sump 70x40x40 - odpieniacz Maxspect MJ-SK400 - obieg Maxspect Jump MJ-DC6K - swiatło 2x Maxspect MJ-L290 - cyrkulacja MJ-GF316 - roller clean tropic creation - skała sucha D-D - w sieta bede kleił - kulki Maxspecta w sumpie, Sol aquaforest, reflektometrr frey Kupiłem jakies bakterie Arka Microbe Lift Special Blend . Stelaż pospawalem i właśnie skończyłem go okładać płytą… i już pytanie- czy zastosować jakieś wentylatory w bocznych ściankach???? Woda z summa pewnie będzie parować, więc chyba to konieczne? Edited December 21, 2025 by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted December 21, 2025 Cześć, Powodzenia przy zalewaniu. Ja mam lekko uchylone drzwiczki w szafce, do tego otwory na tylnej ścianie. I jest OK. całkiem zamknięta szafka nie da rady, będzie parnik. Ładny mebel, i fajny stelaż. skałę sobie ułóż na sucho, porób zdjęcia jak będziesz zadowolony i potem klej. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
AquaDreams Report post Posted December 21, 2025 Ach ta ekscytacja na początku Duuużo słodkiej przyjemności z solniczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted Thursday at 02:02 PM Nic się nie dzieje.... zrobiłem zasilanie awaryjne...ale z boku szafki - brak miejsca w śrosku.... Szkła nie ma nadal.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Thursday at 07:32 PM gdzie szkło zamawiałeś? Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
ArturNano Report post Posted Thursday at 10:10 PM On 12/21/2025 at 7:20 PM, uciu said: Czas się przywitać bo zamierzam tu być na dłużej;-) Po 20 latach słodkich zbiorników zakładam pierwszy zbiornik z morszczyzną.. Sprzet prawie cały...czekam na szkło…. Ze sprzetu: -Zbornik 100x60x55h + sump 70x40x40 - odpieniacz Maxspect MJ-SK400 - obieg Maxspect Jump MJ-DC6K - swiatło 2x Maxspect MJ-L290 - cyrkulacja MJ-GF316 - roller clean tropic creation - skała sucha D-D - w sieta bede kleił - kulki Maxspecta w sumpie, Sol aquaforest, reflektometrr frey Kupiłem jakies bakterie Arka Microbe Lift Special Blend . Stelaż pospawalem i właśnie skończyłem go okładać płytą… i już pytanie- czy zastosować jakieś wentylatory w bocznych ściankach???? Woda z summa pewnie będzie parować, więc chyba to konieczne? teraz troche za późno ale jest fajny patent który stosuje np Red Sea w szafkach. Dolna płyta wewnątrz szafki jest krótsza niż boki a fronty przylegają do boków. To oznacza, że od podłogi pomiędzy frontami a dołem jest przestrzeń ~4cm Tył szafki także nie jest w 100% zabudowany ale ma np przy przelotach na górze przestrzeń. Dzięki temu mamy naturalną cyrkulację i nie trzeba żadnych wiatraczków montować. Nic nie paruje, wizualnie tego nie widać a spełnia w 100% swoje zadanie bo wytwarza się mały ciąg od podłogi do górnej-tylnej części szafki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted Friday at 02:12 AM Witam Jeśli szafka będzie stała tyłem przy ścianie , to tych szafki jest nie potrzebny , ja tak mam . Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted Friday at 05:26 AM (edited) Szafki juz nie przerobie ale dzięki za tip. Kupiłem wiatraczki praktycznie niesłyszalne. - maja 600obr na min. szkło - terra aqua z Rudy Śląskiej wczoraj odpaliłem ups Volt prosinus 500e + aku agm 100ah)…. Nie nie nie za glosne to!!! Mam nadzieję ze często nie będzie się wlaczal ładując aku… choć w nocy 3 razy mnie obudził.. na razie jest odsłonięty… zobaczymy jak go zabuduje:-/ Edited Saturday at 05:14 AM by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted Friday at 05:50 AM Bardzo fajną szafką. Jak szkło ustawisz na równo z blatem będzie fajnie wyglądało Quote 80) Trzecie gruzowisko, mniejsze, tańsze z miękasami Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Friday at 09:53 AM 11 godzin temu, ArturNano napisał: To oznacza, że od podłogi pomiędzy frontami a dołem jest przestrzeń ~4cm Tył szafki także nie jest w 100% zabudowany ale ma np przy przelotach na górze przestrzeń. Fajny patent. Jakbym robił drugi raz szafkę, to tak bym to zrobił. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
ArturNano Report post Posted Friday at 01:28 PM 3 hours ago, katani said: Fajny patent. Jakbym robił drugi raz szafkę, to tak bym to zrobił. tia, mnie dziwi dlaczego nie jest to jakiś standard w szafkach gdzie jest sump = duża wilgotność Wizualnie tego kompletnie nie widać a i konstrukcyjnie nic nie osłabia szafki. Ta szpara może wydawać się niczym wielkim ale właśnie dzięki niej tworzy się naturalny ruch powietrza. Tutaj focie dokładnie jak to wygląda po otwarciu drzwiczek. Dokładnie jest to 2cm. 11 hours ago, JerzyB said: Witam Jeśli szafka będzie stała tyłem przy ścianie , to tych szafki jest nie potrzebny , ja tak mam . IMO lepiej jak jest jednak zabudowana a tylko na górze przewiew(w RS to jakies 20x40cm tam gdzie rury). Dlaczego? a bo zawsze to tłumi w jakimś stopniu dźwięk pompy czy tam odpieniacza jeśli ktoś ma. 7 hours ago, uciu said: Szafki juz nie przerobie ale dzięki za tip. Kupiłem wiatraczki praktycznie niesłyszalne. - maja 600obr na min. szkło - terra aqua z Rudy Śląskiej wczoraj odpaliłem ups Volt prosinus 500e + aku agm 100ah)…. Nie nie nie za glosne to!!! Mam nadzieję ze często nie będzie się wlaczal ładując aku… choć w nocy 3 razy mnie obudził.. na razie jest odsłonięty… zobaczymy jak go zabuduje:-/ spko, szafka tak czy siak ładnie wykonana IMO w ramach zabawy mógłbyś znaleźć w sieci czujnik wilgotności powietrza - taki co montują do wentylatorów łazienkowych. Kosztuje kilka dych. Podłączasz pod niego wiatraczki i regulujesz przy jakiej wilgotności mają się załączać Quote Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted Friday at 07:25 PM (edited) Przy okazji kontuzja.. kruszac skałę młotkiem przywalilem w palca…. Złamana kość z wieloma odlamkami….. tak staralem się:-) trzeba bylo porzadnie walić młotkiem bo skala byla strasznie twarda;-) Edited Friday at 07:29 PM by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Friday at 09:54 PM Bardzo dobrze, na początku za dużo moczenia łapek w akwarium nie przynosi nic dobrego. A tak poważnie to masakra. zdrowia życzę. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted Saturday at 05:09 AM (edited) Ale wazne ze pokleiłem Edited Saturday at 05:12 AM by uciu (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted Saturday at 08:20 AM nawet ładnie Ci to wyszło Quote 80) Trzecie gruzowisko, mniejsze, tańsze z miękasami Share this post Link to post Share on other sites
uciu Report post Posted Saturday at 09:03 AM 42 minuty temu, mazmaciek napisał: nawet ładnie Ci to wyszło dzieki, 9 godzin klejenia :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted Saturday at 09:08 AM To się nazywa poświęcenie, nawet złamany palec nie przeszkodzi w wystartowaniu zbiornika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted Saturday at 12:51 PM całkiem fajnie poklejone, gratulacje. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted Saturday at 07:50 PM W życiu młotka do ręki nie wezmę. Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
elespero Report post Posted Saturday at 08:54 PM Godzinę temu, Ironista napisał: W życiu młotka do ręki nie wezmę. Instrukcja użytkowania młotka polega na pewnym chwycie za koniec rękojeści dla kontroli, stabilizacji przedmiotu (np. gwoździa) i wykonywaniu precyzyjnych uderzeń, unikając uderzeń w palce i dbając o bezpieczeństwo (okulary ochronne). Po pracy narzędzie należy oczyścić i przechowywać w bezpiecznym miejscu. 1. Przygotowanie i bezpieczeństwo Kontrola stanu: Upewnij się, że głowica jest mocno osadzona, a rękojeść nieuszkodzona. Sprawdź, czy nie ma pęknięć, wyszczerbień czy rozklepów. Wyposażenie: Zawsze zakładaj okulary ochronne, aby chronić oczy przed odpryskami. Stabilizacja: Upewnij się, że stoisz stabilnie i masz swobodę ruchu. 2. Prawidłowe użycie Chwyt: Trzymaj młotek za dalszy koniec rękojeści, aby uzyskać lepszą dźwignię i kontrolę. Kciuk powinien być na górze trzonka, a palce owinięte wokół niego. Quote Share this post Link to post Share on other sites