Opelin Zgłoś Napisano 6 Stycznia Cześć, Od dłuższego czasu walczę z PO4. Nie potrafię zejść z wartości ~ 0.1. Stosowanie Phosguard pomaga, ale tylko na jakiś czas, mniej więcej 2-3 tygodnie. Jest drogie i wywołuje skoki... Nie przekarmiam ryb od razu zaznaczam. Z resztą nie mam ich dużo: 1x mały Hepatus +/- 4-5 cm 2x Amphiprion ocellaris Nie chcę stosować chemii typu Microbe-Lift Phos-out 4 etc, ani też klasycznego podbijania NO3, które to pięknie mi się trzyma 2-5 od ponad roku. W związku z powyższym, chciałbym wprowadzić refugium do mojego systemu. Nestety konstrukcja akwarium - RS Peninsula, nie jest przystosowany do SUMPA. Posiada panel. Ale pomyślałem, że mogę zastosować dwie pompy obiegowe 1000L/h (spływ i powrót), które posiadam i zastosować coś na zasadzie bajpasa. Mam akwarium 30L, które zmieści się bez problemu w szafce. Tam, wrzuciłbym trochę skały i założył refugium z małą lampką 15W z czerwonym światłem. Ma to sens? Poza skomplikowaniem tego rozwiązania widzę same pozytywy w postaci zwiększenia ilości wody w systemie, dodatkowej filtracji biologicznej no i refugium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 7 Stycznia (edytowane) Takie wartości PO4 to żaden problem. Jeśli koralom to nie przeszkadza, to odpuść sobie temat. Wrócisz do niego, jak przecinek przesunie się w prawo. Edytowane 7 Stycznia przez Ironista (wyświetl historię edycji) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz1985 Zgłoś Napisano 7 Stycznia u mnie po4 wynosi 0,5 hehe amatorzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Stycznia Ja mam ten sam problem, mam stabilne PO4 na poziomie 0.8-0.9. Jak zbiję chemii, to za jakiś czas wraca. Za to ciekawe jest, że nie idzie ponad ten poziom. Przy takim małym akwarium nie kombinowałbym z refugium. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano 7 Stycznia Zawsze możesz zastosować algae reactor lub sam go zrobić z filtra przepływowego i taśm led. Lub do akwarium parę alg wrzucić gdzieś do rogu. Ja jakiś czas temu miałem po4 ponad 1 a no3 około 30 i korale wszystkie żyły i były super napompowane i nic z tym nie robiłem i teraz fosforany same spadły mam około 0.3 a azotany trochę ponad 10 i narazie nie reaguje na to bo wszystko w akwa tez ma się dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 7 Stycznia (edytowane) 16 godzin temu, Ironista napisał: Takie wartości PO4 to żaden problem. Jeśli koralom to nie przeszkadza, to odpuść sobie temat. Wrócisz do niego, jak przecinek przesunie się w prawo. Jacek, akurat podmianki nie robiłem 3 tygodnie - urlop świąteczno-noworoczny. Aktualny stan: Tak wiem, w końcu kupię tą Hankę, ale musisz mi uwierzyć na słowo, że jest ~0.25 na ten moment. ICP sprzed miesiąca potwierdza - 0.2295ppm. Po podmiance i z Phosguardem utrzymuje się ~0.1 i tak już mam od dłuższego czasu. Coś z tym musze zrobić. Korale nie marudzą, w zasadzie to rosną zdrowo. Ale głównie na piachu pojawia się zielony nalot co nemiłosiernie mnie wku**ia.... 13 godzin temu, katani napisał: Ja mam ten sam problem, mam stabilne PO4 na poziomie 0.8-0.9. Jak zbiję chemii, to za jakiś czas wraca. Za to ciekawe jest, że nie idzie ponad ten poziom. Przy takim małym akwarium nie kombinowałbym z refugium. Jak to robisz Michał nie mając odpieńka? 13 godzin temu, Kirzan napisał: Zawsze możesz zastosować algae reactor lub sam go zrobić z filtra przepływowego i taśm led. Lub do akwarium parę alg wrzucić gdzieś do rogu. Ja jakiś czas temu miałem po4 ponad 1 a no3 około 30 i korale wszystkie żyły i były super napompowane i nic z tym nie robiłem i teraz fosforany same spadły mam około 0.3 a azotany trochę ponad 10 i narazie nie reaguje na to bo wszystko w akwa tez ma się dobrze Jakiego typu algi polecasz? Wsadziłem raz do akwarium za skałę spaghetti... Nie chcesz wiedzieć ile czasu po tym zabiegu zajęło mi wysprzątanie tego dziadostwa... Jakieś inne pomysły? Nie chcę pchać sprzętu do zbiornika żeby nie psuć ekspozycji. Ale skłaniałbym się ku tym makro glonom. PS. Baniak się prezentuje następująco, więc moim zdanie. Nic nie marudzi. Ale widać, że piasek nie jest biały: Edytowane 8 Stycznia przez Opelin (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirzan Zgłoś Napisano 7 Stycznia Może popatrz na Caulerpa prolifera lub Halymenia durvillei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Stycznia (edytowane) Witam Jeśli tak b. chcesz mieć glony , to może to. https://a.aliexpress.com/_Ey8ikeG Edytowane 8 Stycznia przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 8 Stycznia Twój baniak, więc i decyzje Twoje, jak sobie odpowiesz na pytanie, co lepsze - zdrowy baniak czy ładny baniak. Pewnie że idzie pogodzić jedno z drugim, ale... 1. Będąc wystarczająco długo na tym forum widziałem wiele takich sytuacji, gdzie ktoś chciał coś na siłę poprawiać i prawie nigdy nie kończyło się to dobrze 2. Jeśli dobrze widzę, to masz tam z tyłu dwa ukwiały i jak będziesz miał pecha, to za chwilę będzie ich więcej i tutaj będzie problem, nie w jakimś zielonym nalocie. Ja miałem dwa, teraz mam siedem. Nic im się nie oprze, nawet briareum, które z małej szczepki zaanektowało mi już prawie pół zbiornika, a nawet przelazło na tylną szybę, zepchnięte przez ukwiały. 3. Baniak wygląda na zdrowy, więc po co mieszać. 4. Aż się poświęciłem z zmierzyłem u siebie - NO3-5, PO4-0.38 - zwierzaki nic nie marudzą, więc nic z tym nie będę robił. Nawet zdjęcie zrobiłem, w lewym rogu lekkie ognisko cyjano się pojawiło, w prawym bordowy glon - nie do usunięcia. I mam na to tak wywalone, że łeb urywa. Im mniej tam pchał łapy, tym baniak lepiej na tym wychodzi. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 8 Stycznia 4 godziny temu, Ironista napisał: Twój baniak, więc i decyzje Twoje, jak sobie odpowiesz na pytanie, co lepsze - zdrowy baniak czy ładny baniak. Pewnie że idzie pogodzić jedno z drugim, ale... 1. Będąc wystarczająco długo na tym forum widziałem wiele takich sytuacji, gdzie ktoś chciał coś na siłę poprawiać i prawie nigdy nie kończyło się to dobrze 2. Jeśli dobrze widzę, to masz tam z tyłu dwa ukwiały i jak będziesz miał pecha, to za chwilę będzie ich więcej i tutaj będzie problem, nie w jakimś zielonym nalocie. Ja miałem dwa, teraz mam siedem. Nic im się nie oprze, nawet briareum, które z małej szczepki zaanektowało mi już prawie pół zbiornika, a nawet przelazło na tylną szybę, zepchnięte przez ukwiały. 3. Baniak wygląda na zdrowy, więc po co mieszać. 4. Aż się poświęciłem z zmierzyłem u siebie - NO3-5, PO4-0.38 - zwierzaki nic nie marudzą, więc nic z tym nie będę robił. Nawet zdjęcie zrobiłem, w lewym rogu lekkie ognisko cyjano się pojawiło, w prawym bordowy glon - nie do usunięcia. I mam na to tak wywalone, że łeb urywa. Im mniej tam pchał łapy, tym baniak lepiej na tym wychodzi. Dobra Jacek, przekonałeś. Nic z tym nie będę robił. No może chociaż dołożę za skałę tych makro glonów - pomoże, to pomoże. Nie? To poleci do kibla. Tak, dobrze widzisz, 2 ukwiały. Baniak ma przeszło 2 lata, był jeden, podzielił się, są dwa i cały czas siedzą na d*pie w jednym miejscu. Jak im coś odkorbi to polecą do akwarium "odpadowo/nadwyżkowego". 12 godzin temu, JerzyB napisał: Witam Jeśli tak b. chcesz mieć glony , to może to. https://a.aliexpress.com/_Ey8ikeG Jurek, nie chodzi o to, że chcę mieć glony. Wręcz przeciwnie - nie chcę ich. Ale chcę coś skutecznego na PO4 - nie chemię. A to akwarium nie daje szerokiego wachlarza możliwości ... 20 godzin temu, Kirzan napisał: Może popatrz na Caulerpa prolifera lub Halymenia durvillei. A to wygląda zaryzykuję stwierdzenie "nawet atrakcyjnie" Dzieki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 8 Stycznia Ryba wariat wyżre wszystkie caulerpy. U mnie pokolce dałyby się pokroić na plasterki za glony. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Stycznia Pisałem o glonach np. spaghetti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Opelin Zgłoś Napisano 8 Stycznia 20 minut temu, katani napisał: Ryba wariat wyżre wszystkie caulerpy. U mnie pokolce dałyby się pokroić na plasterki za glony. 15 minut temu, JerzyB napisał: Pisałem o glonach np. spaghetti. Pany! Pisałem przecież, że miałem spaghetti w baniaku za skałą, a później? Miałem to cholerstwo wszędzie! Hepatus miał to głęboko w "d*pie". Bo zdrowo karmiony.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 9 Stycznia A kto trzyma spagetti w głównym zbiorniku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Stycznia U mnie żółtek zjadał każdy kawałek spaghetti jaki wpadł do głównego z sumpa. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Stycznia Akry przy Po4 - 0,6 Jak u Ciebie jest stałe to po4 to nie kombinuj bo będzie gorzej, co do piasku to musi być przekopywany. Slimaki, rozgwiazda, mała babka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 9 Stycznia @elespero A jakie masz NO3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Stycznia 17 minut temu, JerzyB napisał: @elespero A jakie masz NO3. 20-25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 9 Stycznia Dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 9 Stycznia 8 godzin temu, elespero napisał: Akry przy Po4 - 0,6 Jak u Ciebie jest stałe to po4 to nie kombinuj bo będzie gorzej, co do piasku to musi być przekopywany. Slimaki, rozgwiazda, mała babka. Amen. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach