Steron Zgłoś Napisano 30 Maja (edytowane) Cześć. W tym temacie będę opisywał mój najnowszy zbiornik. Jest to już moje 4 akwarium morskie. Zbiornik ma wymiary: 220x65x60cm. Szyba 12mm + wzmocnienia Szafka na stelażu odpowiednio: 220x65x80cm. Zbiornik filtracyjny: 110x55x45cm. Szyba 8mm. Zestaw zamówiony tak jak 2 poprzednie w Erybce. Przednia i boczne szyby wykonane z białego szkła. Tylna szyba , dno, sump i wzmocnienia zielone szkło. Komin czarny lacobel. Komin wewnętrzny na tylnej szybie. Przeloty przez szkło 3x55mm pod rury 40mm. Akwarium stoi w salonie i będzie oglądane z 3 stron. Dlaczego nie wyższe? Problem z sięgnięciem dna. Dlaczego nie głębsze? Szerokość 70cm wymaga już użycia grubszej szyby i koszty mocno rosną. Skała: Sucha Marco Rock 15 kg Sucha Indonesia 18 kg Sucha Arka 20kg Ożywona skała Marco Rock z poprzedniego zbiornika kilka kg Piasek ReeFlowers Pearl White Sand 1-1,5 mm 35kg Sprzęt: Pompa obiegowa: Jebao DCP 15000 Odpieniacz Reef: Octopus Octo Regal 250-INT Cyrkulatory: Obecnie 1x Jebao EOW 22M, 1x Tunze 6095, potem dojdą jeszcze 2x Jebao SOW 15 z obecnie działającego zbiornika. Reaktor wapnia: Maniacus RW 200-500 na pompie Jebao DCP 5000 + kolumna odgazowująca Pacific Sun DC2 + pompa Aqua Trend R Doser Milestone. Kalkreaktor: Deltec Kalkwasser mikser KM 500 do podnoszenia i stabilizacji pH + pompa Kamoer WiFi Dosing pump X1 PRO T2. Reaktor biopellets: BPF-VX100 MODULAR Filtr Biopellets. Reszta sprzętu pojawi się wkrótce. Oświetlenie: Używane Radiony XR15 g5 i g6 pro łącznie 5 szt. belki orphek 4szt. (150, 120 i 2x90) T5 1x80w i 1x54W Blue Plus Obsada korali: głównie sps i lps. Akwarium dotarło wczoraj popołudniu 29 maja. Teraz zajmę się klejeniem hydrauliki a potem układaniem i klejeniem skały. Przesiadka pewnie jakoś w wakacje. Edytowane wczoraj o 13:17 przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Maja zacny rozmiar. Będę obserwował. Ile za szkiełko dałeś? z ciekawości pytam, bo też planuję większe. Pokaż zabudowę szafki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 30 Maja Akwarium około 6tyś. Sump około 1,5tyś. Zabudowany stelaż około 5 tyś. Transport + wniesienie: 2,5 tyś Wszystko podrożało. Zbiornik zamówiłem w lutym. Będę wrzucał zdjęcia. Jeszcze się nie przeprowadziłem. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 30 Maja Godzinę temu, Steron napisał: Dlaczego nie wyższe? Problem z sięgnięciem dna. Dlaczego nie głębsze? Szerokość 70cm wymaga już użycia grubszej szyby i koszty mocno rosną. Dziwne, może to kwestia długości, ale miałem zbiornik robiony przez Erybkę - szkło 12 mm wymiary 200 x 70 x 65. Tak czy siak szkiełko bardzo zacne, dodane do obserwowanych. Godzinę temu, Steron napisał: Akwarium około 6tyś. Transport + wniesienie: 2,5 tyś Oj podrożało wszystko, podrożało. Pomyśleć że w 2013 lub 14-stym baniak 910 litrów (float) wraz z przywiezieniem (ok. 170 km w jedną stronę, bez wnoszenia) kosztował mnie w Erybce 1750 zł. To se ne wrati. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 30 Maja A z ciekawości, jak sięgniesz do komina, w razie konieczności? Wiem że nie ma co tam grzebać, ale różnie bywa. Sam kiedyś chciałem na środku komin, bo bardziej pasowało mi, lecz wybrałem z boku. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 30 Maja Teraz przy klejeniu hydrauliki w kominie korzystałem z drabinki. W obecnym jeszcze akwarium 150x60x60 też wspomagam się drabinką jak muszę sięgnąć dna. Mam 173cm wzrostu. Najlepiej mi obsługiwać akwarium 50-55cm wysokości. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 31 Maja (edytowane) Dlaczego nie wyższe? Problem z sięgnięciem dna. Dlaczego nie głębsze? Szerokość 70cm wymaga już użycia grubszej szyby i koszty mocno rosną Ja mam 80 głębokie z szyby 12mm Edytowane 31 Maja przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 31 Maja Tak mi w Erybce powiedzieli. Że jeżeli przy tej długości i wysokości pójdziemy w 70 to potrzeba będzie już grubszej szyby. Ja z nimi nie dyskutowałem. Szklarzem nie jestem. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 6 Czerwca Aktualizacja. Hydraulika podstawowa poklejona. Skała ułożona i poklejona. Akwarium powoli napełnia się wodą. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 6 Czerwca Masz dużo tych kształtek na powrocie , co się wiąże ze stratami przepływu . Ja bym zrobił na samych łukach , a na wyjściu z komina coś takiego https://a.aliexpress.com/_EQUHZLs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 6 Czerwca Może i tak. Początkowo miało być na łukach ale wizualnie mi nie pasowało. W końcu odcinek krótki a pompa mocna. Nie pcham wody z piwnicy. Potem dojdzie druga. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 6 Czerwca (edytowane) Jak jest długość grzebienia? Pytam bo komin nie wydaje się duży, a pamiętam że u mnie w poprzednim zbiorniku grzebień miał 40 cm i musiałem wyłamać co drugi ząb (a w narożniku nawet trzy obok siebie), bo strasznie się woda spiętrzała, a pchała tylko jedna pompa Red Dragon 6000 i to na wysoskoć ok 180cm. Edytowane 6 Czerwca przez Ironista (wyświetl historię edycji) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 6 Czerwca Skałę to tak minimalistycznie ułożyłeś. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 6 Czerwca (edytowane) W dniu 6.06.2026 o 21:07, Ironista napisał: Jak jest długość grzebienia? Pytam bo komin nie wydaje się duży, a pamiętam że u mnie w poprzednim zbiorniku grzebień miał 40 cm i musiałem wyłamać co drugi ząb (a w narożniku nawet trzy obok siebie), bo strasznie się woda spiętrzała, a pchała tylko jedna pompa Red Dragon 6000 i to na wysoskoć ok 180cm. Nie pamiętam, Na oko coś między 30 a 40. Grzebień zmieniłem z tego od Erybki na szerszy rozstaw. Zobaczymy. Jak będzie problem to się wyłamie. W dniu 6.06.2026 o 21:41, katani napisał: Skałę to tak minimalistycznie ułożyłeś. Dojdzie trochę skały i korali na skałkach z obecnie działającego systemu. Mam jeszcze w pudle kilka kg skały Arka ale to taki beton że może robić tylko za podstawki. Zamówiłem w większości Marco Rocks i kilka kilo Arka na próbę. Marco zdecydowanie ładniejsza i bardziej porowata. Z czasem pewnie ilość skały się powiększy jak zacznie przybywać korali. Edytowane wczoraj o 12:57 przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 10 Czerwca (edytowane) Zalane i zasolone. Piach wsypany. Bakterie dodane. Obieg puszczony. Oświetlenie zamontowane: 5x Radion XR 15 G5 pro i 4 belki orphek OR3 Blue jako 2 po całej długości akwarium oraz 2 t5 80w i 54w ati blue plus. Jeszcze pierdzielnik z kablami do uporządkowania. Zbiornik na dolewkę zamontowany. Wczwartek 11 czerwca dodałem trochę żywej wody, skały i kulek maxpecta i garść piachu z obecnego akwarium. W sobotę 13 czerwca wrzuciłem 2 gorgonie, jednego lpsa. Następnie dorzuciłem kilka ślimaków turbo i columbela oraz asteriny. Edytowane 14 Czerwca przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano Sobota o 06:57 Hej. Mam pytanie do użytkowników miksera wapnia Deltec KM500. Mam ten mikser podpięty pod pompę pracy ciągłej Kamoer X1 Pro T2. Pompa dostarcza wodę do miksera ze zbiornika na dolewkę. Problem polega na tym że sterując pompą zwiększając czy zmniejszając przepływ nie mogę ustawić tak aby z miksera kapała woda po kropelce. Czy ustawię 1,3, 6 czy 10 ml/min. Przez chwilę nic się nie dzieje( poziom wody w komorze podnosi się do punktu przelania) po czym woda wapienna wylewa się ciurkiem do sumpa. Potem jest pauza woda napełnia się i znowu leje się ciurkiem. Czy tak ma być? Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to zakup i instalacja zaworka na wylocie z miksera by wyhamować wypływ wody by sączyła się po kropelce. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano Sobota o 08:06 Witam To dziwne może przeczyść wylot bo jeśli dozujsz po kropelce to tak musi być na wylocie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano Sobota o 12:34 (edytowane) O dziwo samo przestało. Podjechałem na działkę a tam mikser pracuje jak trzeba i daje po kropelce. Widocznie przez noc się dotarło, kamień odłożył i teraz kapie. Edytowane Sobota o 20:16 przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach