Steron Zgłoś Napisano wczoraj o 07:45 (edytowane) Cześć. W tym temacie będę opisywał mój najnowszy zbiornik. Jest to już moje 4 akwarium morskie. Zbiornik ma wymiary: 220x65x60cm. Szyba 12mm + wzmocnienia Szafka na stelażu odpowiednio: 220x65x80cm. Zbiornik filtracyjny: 110x55x45cm. Szyba 8mm. Zestaw zamówiony tak jak 2 poprzednie w Erybce. Przednia i boczne szyby wykonane z białego szkła. Tylna szyba , dno, sump i wzmocnienia zielone szkło. Komin czarny lacobel. Komin wewnętrzny na tylnej szybie. Przeloty przez szkło 3x55mm pod rury 40mm. Akwarium stoi w salonie i będzie oglądane z 3 stron. Dlaczego nie wyższe? Problem z sięgnięciem dna. Dlaczego nie głębsze? Szerokość 70cm wymaga już użycia grubszej szyby i koszty mocno rosną. Sprzęt: Pompa obiegowa: Jebao DCP 15000 Odpieniacz Reef: Octopus Octo Regal 200-INT Cyrkulatory: Obecnie 1x Jebao EOW 22M, 1x Tunze 6095, potem dojdą jeszcze 2x Jebao SOW 15 z obecnie działającego zbiornika. Reaktor wapnia: Maniacus RW 200-500 na pmpie Jebao DCP 5000 + kolumna odgazowująca Pacific Sun DC2 + pompa Aqua Trend R Doser Milestone. Kalkreaktor: Deltec Kalkwasser mikser KM 500 do podnoszenia i stabilizacji pH + pompa Kamoer WiFi Dosing pump X1 PRO T2. Reaktor biopellets: BPF-VX100 MODULAR Filtr Biopellets. Reszta sprzętu pojawi się wkrótce. Oświetlenie: Używane Radiony XR15 g5 i g6 pro łącznie 5 szt. belki orphek 4szt. Obsada korali: głównie sps i lps. Akwarium dotarło wczoraj popołudniu 29 maja. Teraz zajmę się klejeniem hydrauliki a potem układaniem i klejeniem skały. Przesiadka pewnie jakoś w wakacje. Edytowane wczoraj o 07:54 przez Steron (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano wczoraj o 07:53 zacny rozmiar. Będę obserwował. Ile za szkiełko dałeś? z ciekawości pytam, bo też planuję większe. Pokaż zabudowę szafki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano wczoraj o 07:59 Akwarium około 6tyś. Sump około 1,5tyś. Zabudowany stelaż około 5 tyś. Transport + wniesienie: 2,5 tyś Wszystko podrożało. Zbiornik zamówiłem w lutym. Będę wrzucał zdjęcia. Jeszcze się nie przeprowadziłem. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano wczoraj o 09:05 Godzinę temu, Steron napisał: Dlaczego nie wyższe? Problem z sięgnięciem dna. Dlaczego nie głębsze? Szerokość 70cm wymaga już użycia grubszej szyby i koszty mocno rosną. Dziwne, może to kwestia długości, ale miałem zbiornik robiony przez Erybkę - szkło 12 mm wymiary 200 x 70 x 65. Tak czy siak szkiełko bardzo zacne, dodane do obserwowanych. Godzinę temu, Steron napisał: Akwarium około 6tyś. Transport + wniesienie: 2,5 tyś Oj podrożało wszystko, podrożało. Pomyśleć że w 2013 lub 14-stym baniak 910 litrów (float) wraz z przywiezieniem (ok. 170 km w jedną stronę, bez wnoszenia) kosztował mnie w Erybce 1750 zł. To se ne wrati. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano wczoraj o 09:22 A z ciekawości, jak sięgniesz do komina, w razie konieczności? Wiem że nie ma co tam grzebać, ale różnie bywa. Sam kiedyś chciałem na środku komin, bo bardziej pasowało mi, lecz wybrałem z boku. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano wczoraj o 09:48 Teraz przy klejeniu hydrauliki w kominie korzystałem z drabinki. W obecnym jeszcze akwarium 150x60x60 też wspomagam się drabinką jak muszę sięgnąć dna. Mam 173cm wzrostu. Najlepiej mi obsługiwać akwarium 50-55cm wysokości. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 godzin temu (edytowane) Dlaczego nie wyższe? Problem z sięgnięciem dna. Dlaczego nie głębsze? Szerokość 70cm wymaga już użycia grubszej szyby i koszty mocno rosną Ja mam 80 głębokie z szyby 12mm Edytowane 8 godzin temu przez JerzyB (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 6 godzin temu Tak mi w Erybce powiedzieli. Że jeżeli przy tej długości i wysokości pójdziemy w 70 to potrzeba będzie już grubszej szyby. Ja z nimi nie dyskutowałem. Szklarzem nie jestem. Cytuj Akwarium: za małe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach