Gość Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2015 maseczka , okulary , rękawiczki , otwarte okno + wentylator trochę zdrowego rozsądku ... i można "ciąć" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak je zostawisz to puszczą toksyny do powietrza,będzie strasznie śmierdziało. No chyba że będziesz je suszył nie w swoim domu to pewnie że najlepsze rozwiązanie. Ja dwa razy się załatwiłem walcząc z tym shitem. Okulary były,rękawiczki były,okno otwarte było,wentylator kręci cały czas. Śmierdziało jak je likwidowałem strasznie,pare razy strzeliły mi na okulary. A wieczorem po 6h prawie 40 stopni gorączki. Rano już zdrowy jak ryba ale noc była ciężka Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2015 a jak bardzo "panikujesz" to na alledrogo są kombinezony przeciwchemiczne - od .. nastu zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Odświeżam, ze względu na fakt ostatnio częstego pojawiania się tego korala na naszym targowisku i allegro. Takich chojraków jak kolega wyżej było dużo, a później z podkulonymi ogonami. Niestety na forum w dziale targowisko podczas sprzedaży nie występuje konieczność informowania o zwierzętach, które niosą ze sobą konieczność obchodzenia ze względu na swoją toksyczność. Temat odświeżam, bo na forum jest sporo nowych osób, a warto aby wiedzieli co kupują zanim, znajdzie się to w ich zbiorniku. http://pl.reeflex.net/tiere/799_Protopalythoa_sp04.htm pozdr Edytowane 11 Października 2015 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ravicq Zgłoś Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Jak zaczynałem to też miałem kolonie na skałce ok 40 szt. I po przeczytaniu tego wątku kupiłem okulary, maske, rękawice zrobiłem "dłuto" z noża (elastyczne i ostre) i zabrałem się do roboty... Co prawda okulary zaparowaly a w masce ciężko się oddycha hehhehe ale za pomocą dłuta ładnie zeskrobalem wszystko w zasadzie bez uszkadzania polipow. To co zeskrobalem wsadziłem w papier do woreczka i jakiegoś pojemnika tak na wszelki wypadek. Te ostrzeżenia się z nikąd nie biorą więc lepiej być ostrożnym niż później żałować przez własną głupotę. Edytowane 11 Października 2015 przez ravicq (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 11 Października 2015 Jak ja zaczynałam to nikt jeszcze o takich zasadach BHP nie słyszał. zastanawiam się,czy bywają odmiany z małą (lub bez) iloscią toksyny.To był jeden z pierwszych moich korali. i oczywiscie ciełam skrobałam szorowałam i na szczęście nic. szkoda ze nie mozna zrobić jakiegoś wiarygodnego testu czy odmiana jest trująca. Bo ja swoje szczotka druciana bez okularów rekawiczek i wentylacji... miałam szczęscie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amebcia Zgłoś Napisano 12 Października 2015 zastanawiam się,czy bywają odmiany z małą (lub bez) iloscią toksyny. Tak ,wklelem link do testow kilka misiecy temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiC Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Z tego co pamiętam toksyczność lub jej brak może być różna nie tylko między gatunkami ale na poziome konkretnych egzemplarzy (koloni). Nawet jeżeli egzemplarz nie jest w danej chwili toksyczny to nigdy nie wiesz czy jakieś, bliżej nieokreślone, zmiany w chemii wody nie sprowokują korala do produkcji lub gromadzenia toksyn. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 15 Października 2015 Ją się swoich pozbyłem i jestem szczęśliwy:-) Opróżniłem baniak, "streczem" owinąłem od góry i tak przyrośnięte do szyby grzybki pojechały na działkę i się suszą. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Ja od niedawna posiadam akwarium, dziś trafiłem na ten temat i jutro kupuję długie rękawice, maseczkę, okulary. Nie ma co ryzykować. ponieważ po wpisaniu palythoa internet wyrzucił mi różne zdjęcie, chciałem spytać co to za koral na zdjęciu? Edytowane 1 Listopada 2015 przez qni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boski Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Parazoanthus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2015 Witam. Ostatnio zaobserwowałem dwa osobniki na skałce - mają ok 5mm i ciężko je sfotografować. Troszkę się obawiam, że to może być palythoa lub coś w tym stylu trującego. Pomożecie w identyfikacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszchełm Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Masz Palythoa. Ja ich dziś trochę eksmitowałem Edytowane 16 Stycznia 2016 przez mariuszchełm (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium 130/35/50-ok.200l wody , skała 24kg, odpieniacz deltec mce600 , cyrkulatory JVP 101x2/tunze 9025 , sól aquaforest 2x39w t5 sylvania aquastar,blue , t-8 36w pawer glo, t8 36w sylvania coralstar actynic, lampa led DIY ok. 75w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2016 Masz Palythoa. Ja ich dziś trochę eksmitowałem Powiem Ci, że moje inaczej wyglądają - nie mają tej takiej widocznej kreski przez całego polipa, która u Ciebie jest bardzo widoczna - a z drugiej strony - chyba padły - bo ich nie widzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xionc Zgłoś Napisano 7 Października 2016 Odkopię trochę temat gdyż mnie "dotyczy". Jako początkujący wszedłem w posiadanie Palythoa których kilkanaście polipów porasta mi skałę. Chciałbym się ich pozbyć ale w sposób jak najmniej inwazyjny . W jednym z postów w tym temacie ktoś z forumowiczów pisał coś o clavularii, która umieszczona w pobliżu Palythoa skutecznie go "wyparła" zarastając go . Czy ktoś z Was próbował podobnego sposobu pozbycia się niechcianych "grzybków" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal22bb Zgłoś Napisano 8 Października 2016 Odkopię trochę temat gdyż mnie "dotyczy". Jako początkujący wszedłem w posiadanie Palythoa których kilkanaście polipów porasta mi skałę. Chciałbym się ich pozbyć ale w sposób jak najmniej inwazyjny . W jednym z postów w tym temacie ktoś z forumowiczów pisał coś o clavularii, która umieszczona w pobliżu Palythoa skutecznie go "wyparła" zarastając go . Czy ktoś z Was próbował podobnego sposobu pozbycia się niechcianych "grzybków" ? Szczerze to faktycznie chyba coś w tym jest. Miałem Palythoa i jakoś tam mechanicznie usunąłem ze skały ale zawsze jakoś się odradzały, nie wiem może byłem zbyt mało dokładny. Później szczepka Clavularii zaczęła rosnąć na tej samej skale zostawiłem i tak obecnie mam jedną skałę zarośnięta Clavularią natomiast Palythoa już się nie pojawia. Nie wiem czy to fakt, że Clavularia wypiera Palythoa może za mało doświadczenia jednak u mnie jakoś tak to się stało, może dlatego że miałem niewiele tego. Pozdrawiam, Rafał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Ale panika. Jeśli prawdą jest to co zostało napisane na ostatnich stronach to powinienem już 2 razy stracić wzrok i przynajmniej z 50 razy umrzeć lub wylądować w szpitalu z ciężkim zatruciem... Niestety - albo raczej stety to nie jest prawda. SPS- y i LPS- y też są toksyczne. Jakoś nikt o tym nie trąbi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 9 Października 2016 swoje mam od ponad dwóch lat wiele razy je dotykałem gołymi rękami, targałem ze skały pęsetą palcami wyciągałem itd, ręce nie zwiędły itd . Pozatym chciałem powiedzieć że w odpowiednim świetle naprawdę robią wrażenie Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Nanokaczor zgadzam się z Tobą w 200% i potwierdzam to 20 letnią praktyką z tym koralem. Ale chętnie poczytałabym jakieś konkrety, bo bo to co bywa na stronach to jakieś urbanlegend. Niestety nie ma dostęępu do prac naukowych. I nie chodzi mi o Medline i objawy zatrucia. Bo co wiemy Palitoksyna występuje we wszystkich palythoa i zooanthusach. Czyli jak masz 20 zooantków to tak jakbyś miał 3 palythoa. A entuzjastów zoa i wypełnionych nimi po brzegi akwariów jest sporo. Ba, okazuje się że ta trucizna występuje w glonach tworzących zakwity i niektórych innych organizmach. A co wiemy o samej truciznie- jest rozpuszczalna w wodzie i hamuje wytwarzanie gradientu protonowego. Czyli w organizmie nie może sobie wolno pływać tylko musi być dokładnie odizolowana. Tylko to oznacza, że jeśli potrącimy, uszkodzimy jakieś zooantka to trucizna się uwolni i zabije całe życie w akwarium w przeciągu kilku minut. Słyszałam, że tak się dzieje w przypadku strzykw czy niektórych ryb (ryba pudełko) ale o zooantusach nie słyszałam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 9 Października 2016 (edytowane) http://barrakdoaquario.blogspot.com journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0018235 Edytowane 9 Października 2016 przez thomas kay (wyświetl historię edycji) Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach