mallyy Zgłoś Napisano 16 Listopada 2010 W baniaku nie mam za dużo życia. Korali jest jak napłakał. Trochę było ryb. Z tego co widać nie ma już bikolora, tej małej czerwonej, tej żółtej i szarej (z dwoma wąsami z przodu - nie pamiętam nazwy), nie ma już czarnego nemo dwóch babek i ocalarisa. Widoczna Valentini jest już raczej u schyłku. Jedyne ryby, które się trzymają to pokolce, garbiki i chromisy. Ocelarisy też raczej odejdą. Wieczorem postaram się wkleić fotki z widoczną chorobą. Co do odpieniacza to mam BLAU Scuma 150. Cytuj 900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 16 Listopada 2010 priv Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mallyy Zgłoś Napisano 23 Listopada 2010 Powoli odpuszcza. Te ryby co przetrwały mają się nieźle poza jedną... Valentini ma kłopoty z lokalizacją jedzenia. Oczy ma nadal jakby z bielmem. Nie wiem czy jest szansa, że to się cofnie. Na razie "odławiam" ja w taką szklaną miskę (odgradzam w akwarium) i tam podaję jej pokarm - inaczej nie zdąży znaleźć i inne wszystko wyżrą. Nie wiem jednak, czy sztucznie nie przedłużam czegoś co nieuniknione... Jest szansa, że odzyska wzrok czy to już nieodwracalne? Cytuj 900L zbiornika Mitoja 3D już sklejone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 No i mam problem przed wczoraj Bicolor dziś mandaryn(jeszcze dycha)ryby zaczynają mi padać nie wiem co jest grane mandaryn z głodu na pewno nie pada bo wieczorem jak poświecę latarka to kiełże widać jak uciekają po skale jest ich masa, wszystko zaczęło się od kąt skończyłem kuracje na dino ageaxem, co robić węgiel dać i zrobić podmiankę 10%????? korale pięknie napompowane tylko z rybkami coś źle aż szkoda patrzeć jak padają :bang head może coś doradzicie. Parametry: pH - 8,1 NO2 - 0 NO3 - 25 PO4 - 0,5 KH - 9,9 Zasolenie 1,026 Temp. 24 C Obsada 4x Krewetki 2x Błazenki 3x Kundermani 4x śimaki 1x rozgwiada piaskowa 1x Mandaryn (jeszcze dycha ) 1x Hexatenia 1x Doktorek Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 Poszukaj lekarza w swojej okolicy . . . Koniec końców ktoś ci pomoże bo leczenie w ciemno czasami się udaje Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 wprowadziłeś jakieś nowe życie ostatnio? ja kiedyś stosowałem STOPPARASITES SALIFERTA nie widziałem złego wpływu na korale a rybom pomógł Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 darekuku jaki jest skład stopparasites? http://reefkeeping.com/issues/2005-12/sp/index.php Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 Dino sa toksyczne gdy padaja. Jesli duzo miales, to warto bylo wiekszosc odessac. No ale teraz nie ma co gdybac. Podmiana, wegiel i odpieniacz na mokro moze poprawi sytuacje. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 Poszukaj lekarza w swojej okolicy . . . Koniec końców ktoś ci pomoże bo leczenie w ciemno czasami się udaje boogiee jak masz pisać odpowiedz co nic nie wnosi do sprawy to lepiej nie pisz nic. tak były wprowadzone żółtek, babka i doktorek. no praktycznie całe boczne szyby polowa tylnej i skała była w dinie, zrobię podmiankę 10% i zakupie węgiel i zobaczymy oby się polepszyło dzięki za szybka odp. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 po prostu uważam że sekcja sztuk które nie przeżyły jest jedynym słusznym rozwiązaniem. Leczenie ukierunkowane jest o wiele bezpieczniejsze i skuteczniejsze od gdybania na forum i niejednokrotnie tańsze. Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 no tak ale to nie jest powiedziane że trzeba wszystko lać do baniaka co pisze się na forum, lepiej zapytać kilku doświadczonych niż samemu lać coś itp. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 Jak ryby się zachowują ? Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 dziś jak karmiłem je artemia z czosnkiem to jadły jak zawsze energicznie mandaryn tez pływał wokół skał i szuka robactwa jak zwykłe, wieczorem patrze na akwarium mandaryn dziwnie zachowuje się głowa jakby trochę bielsza od reszty ciała i pływa jakby był po %%% teraz poszedł spać albo odszedł na wieczna rafę :/ Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 masz szanse wrzucić fotkę/filmik? Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 6 Listopada 2011 filmik mogę zrobić ale z jakością może być problem zrobię jutro podczas karmienia. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Listopada 2011 ale ten mandaryn tak blednie przy swietle? Bo u tej rybki jest normalne ze wieczorem traci kolory i robi sie osowiala. Mowiac "wieczorem" mam na mysli "po zmroku" Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 7 Listopada 2011 on wczoraj zbladł jak było same niebieskie oświetlenie a zawsze jak zgasło światło pływa jeszcze chwile i wtedy szedł spać, ale dziś już go znalazłem ded i poobgryzanego i wyciągałem ze zbiornika zauważyłem że padają mi ryby co są długi czas w akwarium na dniach zrobię tak jak napisał Stani i poczekam jak będzie ok do końca roku zero ryb na bank. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Magdalena7 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2011 Nie radziłabym wpuszczać nowych. Można spróbować jeszcze radykalnej kuracji czosnkiem- tak leczyłam moją babkę z plam ( ryzykowna) odłowiłam i wrzuciłam do pojemnika w którym miałam wodę morską i pocięty ząbek czosnku. Trzymałam krótko- kilka min i wypuściłam. Babka była ledwo żywa ale plany ze skrzeli znikły. Kiedy z za jakiś czas wróciły- operację powtórzyłam. Cały czas obserwowałam babkę w pojemniku z czosnkiem. W tym przypadku pomogło. Cytuj akwarium 80*40*40, 126 litrów, panel, marea 1000, koralia 2400- cyrkulacja, eheim 600 - obieg, miniflotor, 2*24 W 10000K T5, 1*24 W 18000K, 10 kgLR, trochę piachu, stada rurówek , cóś w muszelce, ślimaki: turbo, krewetki czyszcząca, 1 pterapogon, 1 żółta babka, 2 błazenki, jeżowiec,euphilia i miękk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach