Skocz do zawartości
hubertk

Czyszczenie glonów na szybach

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Co robicie, żeby nie musieć skrobać (czyścić) szyb z glonów w zasadzie co drugi dzień. U mnie to tak mniej więcej wygląda, że w sobotę przy podmiance, i później we wtorek lub we środę muszę czyścić szyby w zasadzie w całym akwa z glonów. Zacząłem mniej świecić białym tzn teraz przez 8 h a niebieskim przez 12 i myślałem, że to jest klucz. Niestety wczoraj po powrocie do domu z fabryki, aż się przeraziłem, zielona ściana. Dziś znowu mnie czeka czyszczenie. Masakra....

hubert

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka sól ? B)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna troche wyjalowic wode, mniej podmieniac, mniej dolewac organiki itp. Rowniez czyszczenie szyb tuz przed zgaszeniem swiatla pomaga.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sól to nano reef aquamedica i wodę też mam od nich. Z tym czyszczeniem przed zgaszeniem to nie słyszałem i muszę wypróbować....

h

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat poruszany kilkanaście razy...

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Witam...mysle ze czyszczenie szyb z zielonych glonow co drugi dzien musi miec jakies korzenie...warto sie zaglebic w parametry...normalne,zdrowe akwarium nie powinno miec takich anomali.Malo wiemy o Twoim zbiorniku,moze NO3,moze PO4 a moze te dwa parametry sa za wysokie...Mozesz czyscic akwa codziennie ale czy nie lepiej znalezc powod...??...Nie wiem czy stosowales vodka method (po zielonych szybach czuje ze nie)...moze warto poczytac o tym sposobie...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ratunkuuuuuuu!!!! W niedzielę wróciłem po 3 dniach nieobecności do domu i się przeraziłem!!!! nie widziałem co mam w środku w akwarium tylko zielona ściana i to nie jest żart. Wyczyściłem wszystko na glanc i poszedłem spać, dziś wróciłem z pracy i o zgrozo zielony nalot na szybach znowu się pojawił. Co robić? W akwa mam purigen i chemipure takie 3 miesięczne, do tego silicat clear, sól Aquamedica - nano reef salt, NO3 na poziomie 2 salifert (ale ważność skończyła się pół roku temu) zasolenie 1023.

Jutro chciałem kupić test PO4 i jeśli radzicie to nowy na NO3 no i napisać wyniki....

mam 4 ryby....

hubert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ratunkuuuuuuu!!!! W niedzielę wróciłem po 3 dniach nieobecności do domu i się przeraziłem!!!! nie widziałem co mam w środku w akwarium tylko zielona ściana i to nie jest żart. Wyczyściłem wszystko na glanc i poszedłem spać, dziś wróciłem z pracy i o zgrozo zielony nalot na szybach znowu się pojawił. Co robić? W akwa mam purigen i chemipure takie 3 miesięczne, do tego silicat clear, sól Aquamedica - nano reef salt, NO3 na poziomie 2 salifert (ale ważność skończyła się pół roku temu) zasolenie 1023.

Jutro chciałem kupić test PO4 i jeśli radzicie to nowy na NO3 no i napisać wyniki....

mam 4 ryby....

hubert

primo, wrzuć na luz. secondo nie jestes sam z obowiązkiem czyszczenia szyby :)

zadaj sobie pytanie na dzien dobry czy promienie sloneczne dotykaja baniaka. jesli tak to zakrywaj szyby. Jesli idziesz kupic testy to mozesz sobie tez kupic test na kh. Przy wyzszym Kh glony rosna wolniej, a co za tym idzie szyb nie trzeba tak czesto czyscic, ale nie mysl ze problem zostanie zupelnie wyeliminowany. Sa rozne metody, ale najwazniejsze zeby zostawic sobie wszystko w swoim czasie i nic na szybko. pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź i tak na szybko :) Promienie raczej nie dotykają szyb. Kiedy byłem na Mazurach (czyli w te 3 dni po których była masakra glonowa) w całym domu miałem opuszczone żaluzje więc nie tylko nie dotykały szyb promienie, ale nawet w pokoju byłą noc 24h.

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze byłem w kilku sklepach i nigdzie nie ma testu na PO4 Saliferta są innych zoolków, jblów itp a tamtego nie ma. NO3 mam na poziomie 2. A może mnie świecić po prostu i wtedy będzie mi mniej glonów rosło?

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten test na PO4 to sobie daruj. Wlej do fiolki 10ml i zawieź do jakiegoś dobrego sklepu np na e- albo na a i zrobią Ci miarodajny test Hanką za 10 zł.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i NO3 koniecznie musisz wiedzieć jak stoi. Bo ten salifert i to w dodatku przeterminowany...ojojojjj...

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kupiłem kilka testów, niestety PO4 nie ma w całej wawie :(

zasolenie mam 1025

NO3 2 wg nowego czyli przeterminowany nie kłamał wskazywał tyle samo

Wapń 450

Magnez 1440

KH 7,7

tyle na razie wiadomo ph nie kupowałem PO4 może jutro zmierzę w acroporze albo aquamedicu

Świecę mniej bo 10 h niebieskie i 8 godzin białoniebieskie glony jakby w mniejszej ilości. lekki osad na szybie.

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie bardziej interesuje czyszczenie tylnej szyby. Ogolnie to nie jej nie skrobie bo moj salaris i zoltek uwielbiaja taki warzywniak. Zauwazylem tez ze taka obrosnieta szyba stanowi niezly bufet dla mojej mandarynki i Doryrhamphus excisus. I to przemawia za jej nieczyszczeniem. Tylko ze to wyglada paskudnie. Pol na pol glonow zielonych i wapiennych. Pstrokato i brzydko. A mam piekne czarniutkie tlo. Nawet nie bardzo lubie fotografowac caly zbiornik bo tlo wyglada jak zarzygane. A moze kompromis? Skrobac tam gdzie widoczne a za skalami zostawic?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie bardziej interesuje czyszczenie tylnej szyby. Ogolnie to nie jej nie skrobie bo moj salaris i zoltek uwielbiaja taki warzywniak. Zauwazylem tez ze taka obrosnieta szyba stanowi niezly bufet dla mojej mandarynki i Doryrhamphus excisus. I to przemawia za jej nieczyszczeniem. Tylko ze to wyglada paskudnie. Pol na pol glonow zielonych i wapiennych. Pstrokato i brzydko. A mam piekne czarniutkie tlo. Nawet nie bardzo lubie fotografowac caly zbiornik bo tlo wyglada jak zarzygane. A moze kompromis? Skrobac tam gdzie widoczne a za skalami zostawic?

Mam wręcz identycznie, lecz ja szczerze, mam pod tym względem estetykę w poważaniu. Nie raz widuję właśnie jak mówisz, mandaryna, moje obie zebrasomy, salariasa, nawet doktorka jak buszują sobie po tej szybie "brudnej" i jasnym dla mnie jest że coś sobie tam znajdują. Po prostu żal mi tego im zabierać. Bo z kolei jakbym miał już czyścić to bym czyścił do dna :)

Pozdrawiam

Gott

-UNDER CONSTRUCTION-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja robie pół na pół z tylna szyba. czyli tam gdzie czyscik dojedzie tam czysto, a ze do 3/4 nie dojade to maja ryby swój plac na żery :)

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że już dawano nie pamiętasz o tych glonach, bo to prawie 2 lata minęło, ale ciekawi mnie co było przyczyną takiego glonowiska.

Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały

Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700.

Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła

Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie taki sam temat byl. 100% to samo.

Probowalem wszystkiego, zmiany filtrow ro, wkladow, zwierzakow, slimakow itd itd.

Teeraz moj reef max stoi na odpieniaczu ATI 250 (do 2000 litrow) bo czekam na przesiadke na wiekszee i zbieram sprzet.

2 lata walki z glonami, a po podlaczeniu ATI w ciagu 4 dni skala zrobila sie biala ( mialem 3 cm glony wczesniej)

Teraz po wylaniu 2 kubkow szybe czyszcze co 2 tygodnie z nalotu lekkiego.

Na PO4 nie ma dobrych testow. Slyszalem zeduza hanna jest ok. Ja testowalem saliferta, jbla itd i wszedzie mialem 00000, a jakos odpieniacz cos wywalil ;)

Polecam tym co przezywali moja traume (wymienilem swiatlo na ledy, piasek, skale, cyrkulacje, obiegowke, sol, wszystkie prefiltry plus RO, dorzucalem glonozercow 20 slimakow, percona itd) NIC nie dzialalo. Po podlaczeniu odpieniacza przerosnietego 20 razy ( mialem wczesniej miniflotora) przez 4 dni ogladalem agonie i powolna smierc glonow i cieszylem sie jak psychopata w horrorze ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

_______________________________________________________________________________________

450L + Sump 90L szczepkarium, odpieniacz ATI 250 na 2 x Tunze Silent 9430

Moja stronka: http://goralewicz.co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.