Ben_sage Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 A ile planujesz jednorazowo dać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2011 Ben - ja w ogole nie uzywam kwasku bo mi rzadko pH przekracza 8. Ja wspomnialem o tym dla przestrogi dla tych ktorzy nie daj Boze zachwyca sie watpliwa skutecznoscia i zaczna wstrzykiwac strzykawkami 100ml Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Topielec Zgłoś Napisano 6 Października 2011 Dobrym sposobem jest wyjście skały z aiptasją i włożenie jej do wiaderka, następnie trzeba to zalać wodą i przysypać piachem tak aby zakrywał max. 2-3cm aiptasje, dajemy na to silne światło i same nam do niego wylezą na piasek Mnie zaciekawiła ta metoda - tylko czy korale nie ucierpią od takiej piaskowej kąpieli? Po jakim czasie apitasie wyłażą na piach? Cytuj Pozdrawiam, Adam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 6 Października 2011 Gorzej jak skały są porosnięte koralami bo zregóły aiptasia wychodzi w momencie kiedy jej najbardziej nie oczekujemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) dwie sprawy: ta metoda, pomijajac skutecznosc, moze miec istotny wplyw na pH w akwarium. Zwlaszcza w malych zbiornikach, z licznymi aiptasiami jest niepolecana poniewaz mocno zakwasi wode. ^^^ Słuchajcie doświadczonego kolegi:) Ja postanowiłem powalczyć z dużymi aiptasiami wrzątkiem i kwaskiem - dosłownie w przeciągu 3-4 dni jakieś 60-80% glonów wapienny zrobiła się biała;) to na bank z powodu nagłego wahnięcia ph - wiec lepiej stosować ta metodę ale bez kwasku - wydaje mi się ze ten sam efekt uzyskamy - wczoraj tak robiłem i to samo co z kwaskiem. ale jak tutaj wielu już pisał - za 2-3 tygodnie będzie ich troszkę więcej;) Edytowane 12 Czerwca 2016 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach