Skocz do zawartości
jedikk1

RO 75 GPD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj przyszedł do mnie filtr RO, po podłączeniu jednak nie działa jak należy, wypuszcza tylko wodę do ścieku. Wody RO naleciało około pół litra w parę godzin...

Podobno to może być wina ciśnienia ALE te wydaje się duże - co prawda nie mam urządzenia do sprawdzenia ale z samej rurki woda leci z dużą prędkością.

Prefiltry działają - z tego co wiem, po podłączeniu nie powinny praktycznie w ogóle blokować wody, i tak jest, szybko z nich wylatuje.

Zatrzymuje się dopiero na membranie. Z rurki z czystą wodą ledwo kapie a woda ściekowa leci ciurkiem.

Nie ma przecieków. Rurki nie zapchane.

Cały dzień się bawiłem i już mam tego dosyć, dokupiłem nawet uszczelniacze, nowe złączki do podłączenia wody zasilającej i dalej kaplica... Bez RO to daleko nie zajadę, co z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy membranie 75 ogranicznik powinieneś mieć 420-450.

Ogranicznik 300 to raczej dla membrany 50GPD

Filtr kupiłeś nowy czy używany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy, to był zestaw już gotowy do podłączenia. Właśnie co ciekawe spotykałem się głównie z wartością 420 przy takich filtrach, myślałem ze to standard i w tym zestawie też taki będzie, w aukcji nic o tym nie wspomnieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz filtr węglowy, podłącz go odwrotnie niż dotychczas, czyli wyjście do wejścia i włącz wode na samym filtrze węglowym, powinno go odetkac, prawdopodobnie węgiel zatkał przepływ, jak to zrobisz powinna wylecieć czarna woda, zostaw tak na chwile aż woda wyklaruje się, później podłącz filtr prawidłowo, powinno być już wtedy ok, o ile drobiny nie uszkodziły membrany :) Rzadko kiedy pamiętamy o przepłukaniu filtra przed podłączeniem osmozy, może dlatego, że dostajemy złączony zestaw..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Powodem okazała się zapchana membrana, sprzedawca zawsze wysyła membranę osobno zapakowaną, moja znajdowała się już w obudowie - dostałem po prostu złą membranę, ponadto prawdopodobnie zbyt słabo przepłukałem prefiltry. - To tak jakby ktoś miał podobny problem ;)

Ogranicznik 300 jest ok, filtr węglowy podłączony odwrotnie nie wywalił nic z siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.