Skocz do zawartości
lukasz.s4

Fitoplankton a rozkwit życia

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie wyglada podobnie dlatego o gotowca zapytałem :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie podziękowania. Akurat powoli robie przymiarki do zamówienia w tym sklepie. Chce zacząć zabawę z zooplanktonem tylko muszę dopracować fito bo nie wiem czy dobre mi wychodzi i chyba kiepska porcje startową miałem.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Mi się w f2 nie podoba stosunek pomiędzy N a P. Dawno temu niejaki Redfield zbadał zawartość azotu fosforu i węgla w fitoplanktonie. Okazało się, że stosunek pomiędzy C:P:N najczęściej wynosi : 106:16:1. W f2 stosunek pomiędzy N a P jest 21 - 0,8824 mol NaNO3 i 0,042 mol NaH2PO4

http://jenniferalent...oichiometry.pdf

Ja hoduję fitoplankton zgodnie ze stosunkiem Redfielda [dodaję mniej PO4]

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis patrzac na moja hodowle przyszlo mi do glowy, czy fito skorzystaloby z aminokwasow gdybym takowe dodal?

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś jakieś zdjęcia jak wygląda hodowla fito u niego w zbiorniku?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, poniewaz rosliny jako takie nie sa przystosowane do przyswajania bialek (aminokwasow). O ile pamietam nawet rosliny drapiezne ze swoich ofiar wyciagaja tylko sole mineralne - ale to musi jakis botanik potwierdzic

PS

Dla odmiany ciekawy temat :thumbup:

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

gdzies kiedys wyczytalem ze raczej hodowla zooplanktonu woli aminokwasy (ale moge sie mylic)

500L OptiW.12mm +sump112L

Odpieniacz BubbleKing mini200.Pompa obegowa New Jet 4500L/h , cyrkulacja 2xTunze6095 + multicontroler7096+JEBAO RW15 .oswietlenie Giesemann Infinity 2x250W+4xT5 ok 35kg skaly + 20kg Livesand+ Sera Siporax 3l.Automatyczna doleweka i inne duperele + TM Bio NP Pellets sie kreca.Reaktor Wapnia ala Dastaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dalem dwie krople KZ concentrate i zobaczymy czy cos wogole sie zmieni.

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek ty pokaz lepej ten filmik co my nakrecili w sobote.

Plukannie okreznicy isopodapospolitego, a mowiac jasniej lewatywa robaka z refugium :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym ze artykul napisany przez dziesieciolatka to moze byc :harhar: polecam jednak ambitniejsze opracowania :harhar:

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez noc aminokwasy nie zrobily na fito zadnego wrazenia. Zobaczymy co przynieise dzien jak przez nastepone kilkanascie godzin slonce bedzie popychalo produkcje. Dawaka poszla spora bo dwustu litrowa do 5 litrowej baniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Mi się w f2 nie podoba stosunek pomiędzy N a P. Dawno temu niejaki Redfield zbadał zawartość azotu fosforu i węgla w fitoplanktonie. Okazało się, że stosunek pomiędzy C:P:N najczęściej wynosi : 106:16:1. W f2 stosunek pomiędzy N a P jest 21 - 0,8824 mol NaNO3 i 0,042 mol NaH2PO4

http://jenniferalent...oichiometry.pdf

Ja hoduję fitoplankton zgodnie ze stosunkiem Redfielda [dodaję mniej PO4]

Tylko, że ratio Redfielda to już historia starożytna. On te proporcje opisywał bodajże w 1934 :) wspierając się badaniami z 1898 :whistle:

Już wcześniej obalono ten stosunek, ale dokładne badania z 2008 roku wskazują, że to ratio wynosi 166:20:1.

Co więcej testy laboratoryjne wykazały, że ograniczenie lub zwiększenie poziomu któregoś z nutrientów nie miały wpływu na przyrost fitoplanktonu, a skład tego fitoplanktonu ulegał zmianie wraz ze zmianą poziomu nutrientów nawet w przedziale x2-x10.

Nawet w Wikipedii można wyczytać, że w różnych gatunkach fitoplanktonu stosunek N:P zmienia się od 6:1 do nawet 60:1.

Więc tak naprawdę ratio Redfielda nie jest podstawą do czegokolwiek, nie ma konkretnych podstaw do stosowania go bo w planktonie ulega zmianie wraz z poziomem pożywki.

A już stosowanie tego wzorca jako karmy dla bakterii to całkowite science fiction :harhar:

Widać wyraźny trend żeby wszystko w akwarystyce podciągać pod tą teorię.

Ale wiecie, marketing - sprzedamy jakieś badziewie, zrobimy wokoło trochę pseudonaukowego smrodu przedstawiając kilka wyrywkowych faktów z pracy jakiegoś dziadka i produkt idzie jak ciepłe bułeczki.

Edytowane przez kapitan (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, przez ok. tydzień lałem fito do akwa (na oko :thumbdown: ), okazało się że przez 8dni, wlałem prawie 5litórw fito do 100 litrowego zbiornika (minus jeszcze skała, piasek, z 80 litrów wody), woda zrobiła się mniej przejrzysta :wallbash: , czy to jest normalne, czy nie przesadziłem z fito :sweat: ? obecnie jestem na etapie hodowli wrotki, za jakiś tydzień będę ją dozował razem z fito. . .

co o tym myślicie ?

ile fito lać ? i potem ile wrotki ? :unworthy:

pozdrawiam

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitan czesto piszesz, powiem Ci szczerze nawet madrze, ale nigdy nic nie podlinkujesz. Rzucasz jakies strzepy informacji niczym nie podparte. Podziellbys sie zrodlami. unworthy.gif

Ja wlasnie trawie ciekawy mterial na temat odkycia witamin grypy B w wodzie morskiej i prawdopodobnie pozytkownia jej przez fitoplankton.

http://www.pnas.org/content/early/2012/07/18/1208755109.full.pdf

http://www.advancedaquarist.com/blog/scientists-confirm-existence-of-vitamin-b-deserts-in-the-ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MixEEr, nie przesadzaj z fito. Po pierwsze hodowla fito ma wysokie poziomy nutrientow i jesli lejesz tego zbyt duzo sam wprowadzasz NO3 i PO4 do akwarium. Po drugie lej tego tyle ile korale sa w stanie zjesc a minimalna nadwyzke odpieniacz odpienic.

Jesli chodzi o zooplankton to zawsze bierz pod uwage dwa rodzaje. Plywajacy w toni i ten co lazi po skalach. ( z punktu widzenia definicji planktonu to "lazacy po skalach" nie jest planktonem)

Ten ktory plywa jest pozywka dla korali jednak z reguly jest za duzy zeby odzywiac gabki. Natomiast te skorupiaki (i nie tylko ) czyszcza skale z zalegajacego detrytusu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MixEEr, nie przesadzaj z fito. Po pierwsze hodowla fito ma wysokie poziomy nutrientow i jesli lejesz tego zbyt duzo sam wprowadzasz NO3 i PO4 do akwarium. Po drugie lej tego tyle ile korale sa w stanie zjesc a minimalna nadwyzke odpieniacz odpienic.

Jesli chodzi o zooplankton to zawsze bierz pod uwage dwa rodzaje. Plywajacy w toni i ten co lazi po skalach. ( z punktu widzenia definicji planktonu to "lazacy po skalach" nie jest planktonem)

Ten ktory plywa jest pozywka dla korali jednak z reguly jest za duzy zeby odzywiac gabki. Natomiast te skorupiaki (i nie tylko ) czyszcza skale z zalegajacego detrytusu.

lejąc fito, wyłączam odpieniacz na całą noc (12h), a mimo to NO3 mam teraz w granicy 1, natomiast PO4 ciągle 0 . . . co mnie trochę martwi, czy nie mam przewymiarowanego odpieniacza (odpieniacz diy na pompie igiełkowej 1100l/h- akwarium 100l - ok 80l wody). . . albo fito jest głodne, lub "żadkie" . . . dawkuje 20-30 kropel aqua plant z tropicala na 5 litrów fito (mieszam 2,5 litra fito z 2,5 litra solanki + 20-30 kropel aqua plant- na tydzień)

zooplankton który będę aplikował to wrotka . . . nie posiadam niestety tych robaczków co chodzą po skale, a przydały by się, bo detrytusu na skale mnóstwo. . . no i mam sporo krewetek które pewnie wyjadają te robale z skał . . .

Edytowane przez MixEEr (wyświetl historię edycji)

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mixeer jak dla mnie to w 10 dni 5l foto to mala przesada ja mam okolo 600 l w obiegu i leje 75ml na dzien i w zupelnosci wystarczy czyli w moim przypadku 5l starczylo by mi na 66 dni . pamietaj ze co za duzo to niezdrowo

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fito możesz spokojnie przygotowywać z 0,5 litra fito i 4,5 litra nowej solanki.

Aquaplant możesz dawać mniejszymi dawkami przez pierwsze dni, a później już wcale żeby zostało całe skonsumowane przez fito zanim wlejesz i w ten sposób będziesz miał co tydzień nowe fito.

Ale do baniaka wlewaj mniejszymi porcjami bo lejesz za dużo i jeszcze ci zakwitnie :(

Lanie fito nie koniecznie zalezy od wielkości baniaka,a raczej od obsady i ilości organizmów które ( jak zresztą też odczytałem z postu testera - chyba dobrze go zrozumiałem ) skonsumoją całą wlaną dawkę fito

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Kapitan czesto piszesz, powiem Ci szczerze nawet madrze, ale nigdy nic nie podlinkujesz. Rzucasz jakies strzepy informacji niczym nie podparte. Podziellbys sie zrodlami.

Bo to jest takie dłubanie po całym internecie... i jak trafia się temat na NR.pl to dorzucam to co wyczytałem i zachowałem w tym śmietniku zwanym pamięcią, ale nie jestem już w stanie dotrzeć do źródła...

Proszę to jest jeden z wielu portali w którym można wyczytać różne ciekawostki o morszczyźnie, fitoplanktonie, morskim cyklu nitryfikacyjnym, 'DSB' i innych ciekawych tematach.

Polecam, można się na przykład dowiedzieć co to jest ta "magiczna" denitryfikacja i jak to przebiega, bo kilka dni temu ktoś o to pytał na forum i nie otrzymał odpowiedzi.

http://www.biogeosciences-discuss.net/papers_in_open_discussion.html

A to jeden z aktualnych artykułów (2011) o ratio Redfielda.

http://www.biogeosciences.net/8/2917/2011/bg-8-2917-2011.pdf

W skrócie można się z niego dowiedzieć, że skład fitoplanktonu nie ma nic wspólnego z zapotrzebowaniem na nutrienty. No i pojawia się pojęcie "sestonu" jako zawiesiny w wodzie, bo to właśnie seston był badany przez Redfielda pod względem składu, a nie konkretne gatunki fitoplanktonu.

kilka wyrywków:

Sestonic

C:N:P ratios close to the Redfield ratios should not be used as

an indicator of phytoplankton physiological state, but could

instead reflect varying contributions of sestonic fractions that

sum up to an elemental ratio close to Redfield

One of the seminal discoveries in marine sciences was that

of Redfield (1958) who showed that the relative proportions of carbon ©, nitrogen (N) and phosphorus (P) in suspended particulate organic matter (seston) in the offshore

ocean were nearly constant. This observation is usually referred to as the “Redfield ratio”; C:N:P = 106:16:1 (atomic

ratios). Seston plays two major roles in the flux of energy

and elements in marine systems. Firstly, it constitutes a

route from CO2 to organic components and subsequent export of C to deeper layers (i.e. the “biological pump”), and

secondly it forms the base of the marine food web. Many

studies have examined the composition of marine seston

(Copin-Montegut and Copin-Montegut, 1983; Li et al., 2000;

Schneider et al., 2003; Sterner et al., 2008), and the general

applicability of the Redfield ratio has been widely discussed

since its introduction. For example, recent analyses indicate

that seston is more C-rich than the original Redfield ratio

(C:N:P = 166:20:1; Sterner et al., 2008).

The Redfield ratio has been considered the “optimum composition for phytoplankton biochemistry, independent of the

composition of growth medium” (Lenton and Watson, 2000).

However, laboratory culture experiments have shown that nutrient limitation can change elemental ratios by 2-10 fold,

which questions the notion that the Redfield ratio has any

physiological or biochemical basis, or that the proportions

of elements that primary producers require is fixed.

The results in this study are based on observations from the coastal

ocean, however they agree with the work by Maran˜on (2005) ´

obtained in the oligotrophic ocean with a different approach

(analysing phytoplankton growth rates). Namely that sestonic ratios close to the Redfield ratios do not necessarily

imply a high contribution from phytoplankton under nutrient replete growth, and that seston elemental ratios is not a

unambiguous indicator of phytoplankton physiological state.

wikipedia:

The Redfield ratio was initially derived empirically from measurements of the elemental composition of plankton in addition to the nitrate and phosphate content of seawater collected from a few stations in the Atlantic Ocean. This was later supported by hundreds of independent measurements. However, looking at the composition of individual species of phytoplankton grown under nitrogen or phosphorus limitation shows that this nitrogen to phosphorus ratio can vary anywhere from 6:1 to 60:1. While understanding this problem, Redfield never attempted to explain it

Sorki ludzie nie spikający, ale nie chciało mi się tłumaczyć :sweat:

inne warte przejrzenia...

Modelled interannual variability of vertical organic matter export related to phytoplankton bloom dynamics – a case-study for the NW Mediterranean Sea

Global ocean storage of anthropogenic carbon

Overlooked runaway feedback in the marine nitrogen cycle: the vicious cycle

Predicting long-term denitrification capacity of sandy aquifers from incubation experiments and sediment properties

Microbial methane oxidation at the redoxcline of the Gotland Deep (Central Baltic Sea)

Effect of ocean acidification on the fatty acid composition of a natural plankton community

Ufff :harhar:

PS.

Wczoraj szukałem o tych solach i nie znalazłem, ale pamiętam o tym i jak coś to napiszę "na piechotę" i poskładam być może całość z mniejszych kawałków, żeby przybliżyć zagadnienie.

Chyba trafiłem na problem ze sponsorami for, a wiadomo że posty słusznie masakrujące jednego ze sponsorów szybko znikają, dlatego nie mogę tego odszukać :harhar:

Pozdro :welcome:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teeeeeraz to mozna czytacclap.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.