Skocz do zawartości
hubertk

Cladiella i inne problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Otóż, 4 miesiące temu kupiłem dwa piękne błazny z Clediella. Błazny w tej Cladielli mieszkały spały wszystko w niej robiły. Na początku lipca wyjechałem na wakacje i przez dwa tygodnie opiekował się akwa mój znajomy. po powrocie czyli ponad miesiąc temu zaczęło się. Tzn Cladiella z dnia na dzień gaśnie, w ogóle się nie pompuje jest sflaczała, bieleje, odrywa się i takie gąbkowate części walają się po akwarium. Euphylie dwie pozrzucały kilka główek, ale te główki co zostały pompują się lepiej niż kiedyś tamte. Nawet te główki pozrzucane mimo tego, że same też leżą na piasku napompowane. aaaa Xenia opanowuje w zasadzie wszystko. OK moje pytanie czy mam oderwać od skały pozostałości Cladielli i po prostu wywalić do kibla i czy wywalać też te podrywane główki xenii?

Zrobiłem wczoraj testy i wygląda to tak:

temp - 25

zasolenie 1023

No3 - 4

Mg - 1340

Ca - 380

Alk - 7.0 dh

pozdr

hubert

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej wrzuć fotkę jak teraz wygląda

PS nie masz na skale przy Clediella xenii?? bo może po prostu parzy ona korala??

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok czyli czy to oznacza, że Xenia parzy wszystko i powinienem poi prostu zrobić z nią porządek? Bo ona zaczęła nawet rosnąc na opuszczonych główkach euphyli i obawiam się, że zaraz te co zostały też się oderwą?

h

120x50x50 + sump 80 l, 35 kg LR, 8 kg LS, cyrkulacja 12000 l/h, 3000 l/h, 800 l/h..., Deltec AP600, LED 144w...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xenia to straszny problem bo potrafi poparzyć i lepiej kontrolować jej populację często przycinając nie pozwalając jej się nadmiernie rozrastać

ja miałem problem z sacro który miał na dolnej części kolonie xenii przez co nie pompował się i marniał po usunięciu (mechanicznym) xenii wszystko wróciło do normy

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xenia nie wszystko parzy, np. u mnie briareum z nią wygrywa. Wydaje mi się, że euphylka też jest na tyle agresywna, że powinna z xenią wygrać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra tak czy owak rozumiem, że dziś po pracy robię wielkie cięcie i odrywanie xenii zewsząd skąd tylko się da :).

A czy powinienem kupić jakąś odżywkę ;) dla tych poparzonych biedaków czy to nie ma sensu. aaaa czy ta Cladiella tzn te resztki wg Was mają jeszcze jakieś szanse na przeżycie lepsze życie.

h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może po fotce da się coś więcej powiedzieć to w końcu miękas więc jest duża szansa że coś z niego jeszcze wyrośnie :)

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko węgiel wsadź do akwa bo smród będzie w te upały imponujący,dziś robiłem szczepki do znajomego i woda "wania" konkretnie a węgiel nowy mam od wczoraj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.