fifek33 Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 9 Października 2011 wypas baniaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Akwarium piekne, ale za pokolce w takim litrazu to czerwona kartka Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mycha Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Akwarium piekne, ale za pokolce w takim litrazu czerwona kartka No właśnie z racji, że już niedługo stanę się właścicielką nieco większego akwarium, to zdziwiła mnie obsada tego maleństwa... Z tego co wiem w moich 140l będę musiała zrezygnować z Paracanthurus hepatus, która ma w opisie, że minimalny litraż to 200l, a tym bardziej z Zeberki, która powinna mieć min. 300l. A tutaj obsada jest olbrzymia... Ciekawa byłam Waszej reakcji na tą obsadę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciapek Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Ten tez jest niezly: Tylko tez ta Zebra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Paracanthurus hepatus, która ma w opisie, że minimalny litraż to 200l, a tym bardziej z Zeberki, która powinna mieć min. 300l. Hmmm hepatus rośnie do 30cm, a Z. flavescens do 20cm i wg mnie jest mniej ruchliwa niż hepatus. Chyba te min. wielkości powinny być odwrotnie. Poza tym moim zdaniem dużo zależy od formy szkiełka, np. w kostce 60x60x55 jest stosunkowo mniej miejsca do pływania niż w akwa 100x40x50, bo tam jest aż metr na rozpęd. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mycha Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Hmmm hepatus rośnie do 30cm, a Z. flavescens do 20cm i wg mnie jest mniej ruchliwa niż hepatus. Chyba te min. wielkości powinny być odwrotnie. Poza tym moim zdaniem dużo zależy od formy szkiełka, np. w kostce 60x60x55 jest stosunkowo mniej miejsca do pływania niż w akwa 100x40x50, bo tam jest aż metr na rozpęd. Opisy wzięłam ze sklepu aquamedic. Masz gdzieś jakieś inne i lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gotterdammung Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Opisy wzięłam ze sklepu aquamedic. Masz gdzieś jakieś inne i lepsze? http://pl.reeflex.net/ te lepsze Cytuj -UNDER CONSTRUCTION- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mycha Zgłoś Napisano 9 Października 2011 http://pl.reeflex.net/ te lepsze Tam to przegięli... Napisali, że "Dori" potrzebuje: Wielkość akwarium: ~ 2500 Liter A błazenek 200l... Przejrzałam kilka ryb na tamtej stronie i wyszło, że w 140l nie można żadnej hodować... Dopisane: Pterapogon kauderni - w aquamedic 40-50l, a na reeflex - 300l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz.s4 Zgłoś Napisano 9 Października 2011 zbiornik po prostu super Cytuj akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 9 Października 2011 Sklepom nie zależy na podawaniu wyśrubowanych litraży, tylko na dużym obrocie - tam litraże zwykle są pozaniżane. W reeflexie jest pewna rezerwa z myślą o równaniu w dół osób, dla których 120 l. to "prawie" 200, chociaż przy dorosłych, wyrośniętych zwierzakach pewnie stanowi optimum. Dla porównania można zerknąć jeszcze tutaj. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach