Skocz do zawartości
Przemek

Czas świąt - czas prezentów...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy lamp Pacific Sun..

Z przyjemnością chciałbym Was wszystkich poinformować, że udało nam się jeszcze przed choinką przygotować dla Was najnowszą wersję firmware/software dla lamp w wersji 3 kanałowej(czyli wszystkie BP, Metis XM/CRP, Phobos/Deimos, IO etc) w wersji firmware(poprzedniej) od 1.6x w górę.

Niestety - nie udało się jeszcze zrobić polskiej lokalizacji - mam nadzieję ze zostanie to wybaczone - czas świąt to czas wybaczania podobnych "niedociągnięć" - i zapewniam że po świętach pojawi się również wersja polska.:)

Software i firmware do pobrania:

http://www.pacific-sun.eu/download/software2_1/

Ważne - najpierw proszę dokonać aktualizacji software - następnie ładujemy do lampy nowy firmware - klikamy Default Settings - i po chwili już możemy w pełni wykorzystać wszystkie zaimplementowane opcje - o których kilka słów niżej...

Przede wszystkim - najnowsze software wyposażone zostało w Live Studio Colour - czyli część aplikacji odpowiadającej za intuicyjne ustawianie temperatury barwowej(inaczej mówiąc - koloru światła) w poszczególnych przedziałach czasowych w ciągu dnia(tablica PAR). Teraz nie musimy opierać się na wykresach - czy nic nie mówiących cyferkach - wystarczy ustawić intersujące nas godziny - a następnie korzystając z opcji - Live Studio - wybrać odpowiednią barwę światła (która zmienia się dynamicznie podczas ustawiania - i możemy to ocenić na "żywo" nad akwarium) - a następnie kliknąć przycisk - Update row.

Następnie nowy przedział - nowy wybór - i przycisk Update row. Prawda że proste? :)

Pamiętajmy aby godzina wschodu i zachodu słońca(w zakładce Basic settings) była taka sama w jakiej zawierają się ustawienia tablicy PAR.

Po zakończeniu - wciskamy Stop Colour Studio - i to wszystko.

Użytkownik dodatkowo może wybrać sobie jaki kanał w lampie ma być kanałem moonlight - tu w zależności od preferencji - można ustawić sobie taki - pod jakim "najładniej" wygląda akwarium nocą.

W pełni działa również opcja symulacji pór roku - zmieniając natężenie poszczególnych kanałów - tak aby odzwierciedlić zmienne warunki w czasie pory suchej i mokrej.

Dodatkowo - możliwość ustawiania mocy 3 kanału(domyślnie moonlight) - w czasie dnia - szczególnie przydatne w lampach XM - gdzie jedna z sekcji stanowi sekcję moonlight - i zbudowane są z diod o innej barwie..

Eksport/import programów PAR - to także w pełni funkcjonujący dodatek - dzięki czemu możecie, Drodzy Użytkownicy - wymieniać się swoimi programami PAR - przetestowanymi przez siebie i pod którymi osiągacie najlepsze wzrosty/wybarwienie itd.

Na koniec - chciałbym osobiście wszystkim Wam podziękować - za cierpliwość, przeprosić za usterki które czasem się pojawiały - i za zrozumienie że kroczymy ścieżką która mimo że kręta i czasem trudna - dzięki Wam prowadzi nas w dobrym kierunku - a każda Wasza uwaga czy sugestia - jest przez nas uważnie słuchana - i staramy się zbudować lampy zaprojektowane pod Was.

Życzę Wam wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i szczęścia oraz pomyślności w życiu osobistym - no i oczywiście - niskich rachunków za prąd - do których mam nadzieję przyczynią się również produkowane przez nas lampy :)

Bez Was nie byłoby nas - jeszcze raz dziękuję w imieniu całego zespołu Pacific Sun.

Pozdrawiam serdecznie

Przemysław Cybulski

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprogramowanie zmienione i wszystko ładnie śmiga.

Przyzwyczaiłem się jednak do wykresów i liczb K, a teraz to muszę tak jakoś na oko kombinować:)

Zauważyłem, że wyświetlacz na lampie inaczej pokazuje informacje.

Np. jak mamy ustawione symulacja pór roku to pokazuje moc w %.

Ogólnie wszystkie informacje jakieś takie bardziej czytelne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak latwo nie poszlo :(

Upgrade udalo sie zrobic za 99 razem chyba. A jak juz sie udalo, to lampa nie rreaguje na przycisk reset z tylu obudowy i NIE DZIALA wentylator!

Dobrze, ze mam wszystkie smieci to polozylem na lampie duzy wiatrak z kompa i temp utrzymuje sie na 32 st C

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przepraszam że tak późno - dopiero teraz zobaczyłem Twoją wypowiedź.

Napisz proszę - jaki soft miałeś wcześniej w lampie?

Czy był to na pewno 1.6x w górę?

Jeśli występują problemy przy upgradzie - zdecydowanie powinieneś użyć zewnętrznego modułu BT(nie wbudowanego do laptopa) -które zazwyczaj mają bardzo małą moc - i są po prostu kiepskiej jakości(działają doskonale jako sterownik mychy czy słuchawek) - ale kiepsko działają pod Serial Port Profile.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobierz jeszcze raz firmware:

http://www.pacific-sun.eu/download/software2_1/firmware_2_1_3ch_LS.bin

dodana została obsługa wiatraków - być może masz jeszcze wersję przejściową w której to komputer steruje pracą wentylatorów.

We wszystkich aktualnych wersjach(w zasadzie od roku) na każdym driverze elektronicznym jest oddzielny procesor zajmujący się tylko i wyłącznie pracą wentylatorów - zdublowane są czujniki temperatur, dzięki czemu - gdy np. procesor(na driverze) sterujący wentylatorami/czujnik/wentylator uszkodzi się - czujniki podpięte pod komputer wyłączą lampę gdy na drugim, awaryjnym czujniku(podpiętym pod główny komputer) temperatura wzrośnie ponad bezpieczną granicę.

Czyli - w niektórych lampach jest nawet 5 czujników temperaury i 5 procesorów zajmujących się niezależną kontrolą i pomiarem temperatury.

Daj proszę znać jak poszło - no i jak pracuje się pod nowym LS ;-)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Adam ze Ty masz IO - kupowałeś lampę używaną, od kogoś? Skoro nie działa przycisk MO -to znaczy ze komputer był w wersji niższej niż dopuszczała instrukcja(prawdopodobnie 1.5)

Akurat - w tej sytuacji miałeś trochę szczęścia, przy "niedopasowaniu" hardwarowym update softu mógł zablokować procesor.

Po dodanej obsłudze wentylatorów - wszystko powinno działać jak trzeba.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorem bede to sprawdzal

Lampa byla u Was na wymianie felernego wyswietlacza (krzaczki) chyba wiosna b.r. i z tego co pamietam soft tez byl chyba wtedy zmieniany.

Po za problemem z resetem i wentylatorem pod nowym softem zachod slonca trwa kilkanascie min a nie tak jak to zaprogramowalem 100min, choc wyswietlacz lampy pokazuje prawidlowo.

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Software i firmware do pobrania:

http://www.pacific-s...ad/software2_1/

Gubię się juz w tych wersjach ... do jakiej wersji softu jest ten link ??

ja tam widzę " ... Firmware download (2.1_3ch_Live_Studio): firmware_2_1_3ch_LS.bin

a instalator software wersji 2.2.0.5 ??

Co w takim razie jest nowe ... bo na stronie http://www.pacific-s...are/publish.htm

jest Soft w wersji 8.0.0.34 i Firmware v8.06 Firmware8_05.bin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku,

porządkujemy nieco kwestie wersji - i już tłumaczę :)

Instalator automatycznie aktualizuje informacje o wersji softu - np. wersja 2.2.0.7 określa wersję oprogramowania w zależności od tego jakie zmiany zostały wprowadzone(major.minor.build.revision).

Do tej pory - firmware na lampy 3 kanałowe określany był 1.x a SOFTWARE - od wersji 5.x do 7.x(ostatnia beta)

W wersji 3ch zawierającej Live studio - firmware ma oznaczenie 2.x - a soft - 8.x(w oznaczeniu generacji oprogramowania) a 2.2 wersji "kodowej".

Czyli - soft ten jest kompatybilny z firmware 2.1 i następnym(wersja firmware!) - zaś wersja oprogramowania na PC - to 2.2.x.x - 8 generacja(jak użytkonicy PS zapewne pamiętają - wersja 5.6 była biała, 6.0 - już w skókach z grafikami - ostatni przed updatem - nowy wygląd i dodatkowe opcje - no i teraz 8.x)

Ponieważ soft na PC w ostatniej wersji jest oparty na jądrze przeznaczonym dla 8 kanałowych lamp - to w celu zachowania kompatybilności kodu - wewnętrznie nazywany jest 8 generacji - ale kodowo 2.2(podobnie jak 8 kanałowy).

Od następnej aktualizacji cały proces będzie przebiegał automatycznie - czyli uruchamiając aplikację soft będzie sprawdzał w jakiej wersji jest - i jeśli będzie aktualizacja - będzie ją pobierał.

Jeśli będzie nowszy firmware - to ta aktualizacja będzie robiona już ręcznie(to nieco zbyt skomplikowane aby robić to ręcznie - a komputer nie sprawdzi czy lampa jest blisko, czy daleko, czy jest po restarcie, czy też nie..._

Odnośnik do katalogu software 2_1 nie ma tu znaczenia - w podkatalogu software1 znajdują się wszystkie softy do Metis Hyprion 8 kanałowego - więc to ma w zasadzie tylko znaczenie porządkowe(dla nas - umiejscowienie pliów na serwerze)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że mam ściągnąć

http://www.pacific-s...re2_1/setup.exe

do tego http://www.pacific-s..._2_1_3ch_LS.bin

i to jest wersja o której Przemku piszesz ?

Bo to ściągałem w pierwszej kolejności ... ale instalator jak myślę instaluje .NET Frameworkw wersji 3.5 a następnie krzyczy że potrzebuje wersji 4.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorem bede to sprawdzal

Lampa byla u Was na wymianie felernego wyswietlacza (krzaczki) chyba wiosna b.r. i z tego co pamietam soft tez byl chyba wtedy zmieniany.

Po za problemem z resetem i wentylatorem pod nowym softem zachod slonca trwa kilkanascie min a nie tak jak to zaprogramowalem 100min, choc wyswietlacz lampy pokazuje prawidlowo.

Dlatego proszę pobierz aktualny firmware - bo w tym pierwszym faktycznie mogło wszystko trwać cztery razy szybciej :)

Mimo że zaktualizowaliśmy na drugi dzien na poprawny - mógł zostać pobrany w wersji "turbo" ;)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz sprawdzam.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego żądało od Ciebie Frameworka 3.5 - jaki system masz na komputerze?

4.0 tylko jest potrzebny - czy instalowało Ci poprawnie 3.5?

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź proszę jeszcze raz teraz - czy chce Ci instalować FW 3.5

Co do reszty pytań - tak, musisz pobrac to firmware z linka gdzie jest instalator(na górze strony) i zainstalować oprogramowanie w wersji - teraz już 2.2.0.10 :)

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ... teraz widzę jest inny instalator już wogóle bez .NET Framework'a

Poprzedni najpierw ściągał i instalował .NET Framework 3.5 SP1 Client Profile ... a następnie uruchamiał instalacje Softu lampy krzycząc że potrzebuje .NET Framework 4.0

ściągnę ręcznie .NET Framework 4.0 ... bo mam teraz niestety 3.5 i zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek, potwierdzam to co pisze Jacek.

Odpaliłem instalatora, powiedział mi że najpierw wgra FW 3.5 potem 4.0 i na końcu aplikację PS.

Instalacje FW przeleciały w miarę zgrabnie a przy próbie instalacji PS wali komunikatem o problemie z FW 4.0

post-8473-0-46445100-1325016245_thumb.pn

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za upierdliwość :whistle:

To doklejcie do głównego instalatora Framework 4.0 i będzie ok ... mam już Live studio 8.1 wiec jest OK.

... a i poprawcie link do firmware na stronie http://www.pacific-sun.eu/download/software2_1/

bo niestety nie działa :welcome:

http://www.pacific-sun.eu/download/software2_1/firmware_2_1_3ch_LS.bin

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Jacek dziwne bo mi właśnie z tego instalatora ssało też 4.0 <_<

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już doklejam - proszę nie ściągaj ręcznie.

Nie wiem dlaczego nie działa - ale w manifescie dopisany jest update fw4.0

jak nie ma - powinien zassać

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę spróbować jeszcze raz.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest OK.

FW 4.0 dociągnęło do końca i aplikacja PS poszła bez problemu :coffee:

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

No to ok - widać mimo ustawienia - nie skompilował tego poprawnie.

Jacku - u Ciebie też poszło?

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I widzę że Adam też jest - czekam na update.

pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FW 4.0 ściągałem ręczenie teraz instalator go nie instaluje być może dlatego że już jest w dobrej wersji ... nie ważne

po upgradzie firmware lampa zgasła ... być może inna konfiguracja tablicy PAR albo coś się poszło nie tak ?

... muszę wklepać od nowa bo przy próbie pobrania z lampy wywala błąd

System.ArgumentOutOfRangeException: Wartość '666' nie jest prawidłową wartością dla 'Value'. Wartość 'Value' powinna znajdować się w zakresie od 'Minimum' do 'Maximum'.

Nazwa parametru: Value

... zabieram się więc za testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku - tak jest napisane - po upgradzie firmware - NIE ROZŁĄCZASZ SIĘ Z LAMPĄ - tylko klikasz Default Settings.

:)

Lampa będzie miała wgrane wszystkie ustawienia jak trzeba.

pozdrawiam

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi