Skocz do zawartości
dziuso27

Pseudocolochirus violaceus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.bardzo mi sie to zwierzatko podoba(Pseudocolochirus violaceus)..czy ktos z kolegow ma takie cos w swoim baniaczku?co mozecie o tym powiedziec?polskiej nazwy nie znam a na reeflexie nie wiele jest na jego temat..

10837_SJkfJFbUkX.jpg

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Morskie jablko. Zwierzatka nie mialem, ale do latwych i bezpiecznych nie naleza. Zestresowane wydzielaja toksyne smiertelna dla ryb dlatego zalecane jest trzymanie oddzielne. Karmienie rowniez do latwych nie nalezy. Filtratorzy, ale samym detrytusem nie wykarmisz, fito i zooplankton. Wrazliwe na zmiany parametrow, a jak podaja publikacje stres rowna sie z wydzielaniem toksyn. Wkrecony w pompe :no

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem na zywo, piekne stworzenie, ale jak padnie lub sie zestresuje to ruska ruletka, albo jego samego albo wraz z akwarium za okno bo caly system ubije...

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podziekowal za info i zwierzatko w takim razie...kurcze czemu zawsze jak cos mi sie spodoba jest problematyczne...

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem 2 lata fajne zwierze lecz dokarmianie musowe bo traci z czasem ramiona do pobierania pokarmu i obkurcza się mój wylądował w kiblu z przykrością muszę dodać żal lecz nie było wyjścia bałem się że zatruje system jak padnie :question:

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako, iż ogórek morski z pewnością nie jest koralowcem, wątek przenoszę do odpowiedniego działu. Na przyszłość proszę zwracać uwagę na umieszczanie postów we właściwych działach.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tu moją poprzednią strzykwę. W nowym jeszcze nie ma, ale bedzie bo nie wyobrażam sobie zbiornika bez niej:

strzykwa

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już wcześniej 3 zbiorniki a w każdym 1 lub 2 strzykwy. Nigdy nie było problemów. To samo z rybami np. moja krówka (lactoria cornuta). Ploty o tym co mogą zrobić z akwa już kilka razy obiegły ziemię. Ale konkretów brak. Poza tym hoduję z powodzeniem bardziej wymagające zwierzęta to dlaczego mam nie sprostać z warunkami dla nich?

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że dasz sobie z nim radę, miałem na myśli raczej to, że wypadki się zdarzają - jakaś ryba może go pokiereszować, zaklaszczy się gdzieś między kamieniami itp... No, ale kto nie ryzykuje ten nie ma :) powodzenia

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wróce do tematu mam strzykwe od 6 m-cy ostatnio słabo się otwiera jak podaje jej papu natychmiast sie zamyka w jaki sposób ją nakarmić bo widze że zaczyna sie coraz bardziej kurczyć.

160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Masz tu moją poprzednią strzykwę. W nowym jeszcze nie ma, ale bedzie bo nie wyobrażam sobie zbiornika bez niej:

strzykwa

Proszę o coś więcej. Ciekawe zwierzaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od przynajmniej pół roku ją. Piekne zwierze. W poprzednim zbiorniku tez mialem. Nigdy nie mialem z nia zadnych problemow mimo ze w aktualnym zbiorniku parametry sa dalekie od idealnych. Co do dokarmiania to po wielu eksperymentach pozostalem na tym co wylapie z karmienia ryb mix mrozonek do tego phytoplex i cos w proszku dla korali. Mrozonka w dzien, reszta na noc. Jesli tylko dotykam reka powierzchni wody to chowa ramiona wiec takie dokarmianie nie ma najmniejszego sensu. Bylo to tak ciekawe ze robilem doswiadczenia czy przypadkiem nie odbiera ona zmiany napiecia powierzchniowego wody albo jakies elektroimpulsy:) ktore zaraz wiedza ze pcham lapy do akwarium. Potwierdzila ona regule ze im dluzej utrzymam rece poza zbiornikiem tym lepiej dla mojego akwarium;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze parametry wody to raz, a obsada to dwa. Troche bym sie bal, ze ktos jabluszko szarpnie I pojdzie wszystko. Natomiast jest to dobry material dla tych, co znaja sie juz odpowiednio dobrze na slonej wodzie.

Cudowne kolory (malo zwierzakow wyglada lepiej na zywo niz na zdjeciach)

Zywcem wyjete z powiesci science fiction ;)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sobie siedzi spokojnie juz od 7m-cy i ma się chyba nienajgorzej. Nie dokarmiam jej dodatkowo niczym. Zyje z tego co dostaja korale i ryby tj. mrożonki w kilku odmianach i to wszystko. Ma swoje fochy czasami i potrafi się kilka dni kurczyć,żeby póżniej w ciągu doby znowu stać się okrąglutka i napompowana. nie lubi żadnych zmian w kierunku cyrkulacji a po większych zmianach najpierw się nie otwiera przez kilka dni a póżniej powolutku zaczyna zmieniać kierunek swojego wychyłu w stronę nadpływającego z prądem wody papu. Z tym jej stresowaniem przez innych mieszkańców baniaka to też nie jest tak do końca żle bo już widziałem jak spadł na nią Diadema Setosum i nic się nie stało poza zamknięciem się na kilka godzin. Polecam zwierzaka bo naprawde nie jest to nic ciężkiego do utrzymania a jej wygląd i zachowania konsumpcyjne są świetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o stresowanie: Moją parę razy nurt wody poniósł (trochę poobijała się o skały), łaziły po niej ukwiały... Tak więc tyle w temacie stresowania.

Ciekawszy przypadkiem dla mnie była utrata ramion. Któregoś dnia po zapaleniu światła okazało się iż gdzieś wcięło większość ramion, zostały tylko trzy. Jednak po miesiącu już widać około półcentymetrowe kiełkujące "gałązki"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.