BYNT Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Codziennie Coral Vitalizer z KZ, rzadziej Cyclop-eeze. Ale chciałbym wypróbować ten przepis zna ktoś francuski? Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 A kto to przetłumaczy na polski, Ja karmię kostkami ryby około pół kostki dziennie na 128l i co wpadnie koralom to dla nich oraz daję co drugi dzień reef perlsa łyżeczkę czubatą od testów i chyba jest o wiele za mało bo korale jakby słabo rosły a parametry No3 niewykrywalne zaś Po4 0.03. Pozdrawiam P.S. reef bustera używałem z 2-3 miesiące i u mnie słaby skutek Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Siema. Kupiłem pokarm AF coralfood i mam pytanko czy ten proszek ma się całkowicie rozpuścić w wodzie czy zostają takie większe kawałku bo jeśli tak to trochę lipa bo co korale z tego mają ? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Nic w tym temacie nie było kasowane poza Twoim potrójnym postem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2013 Ja karmię 1 lub 2 razy w tygodniu, zmiksowane kawalek tunczyka, przegrzebki, kilka krewetek, ikra śledzia, jaja krabów, wszystko dobrze zmiksowane. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2013 Posta sam usunąłem po tym jak jeden z użytkowników zaczął do mnie wydzwaniać i gadać od rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2013 AnT - usunolem, polonczenie, klepnolem Stary, prosze Cie... Ps.sorry za brak znakow polskich, ale z kom. sie nie da... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2013 Posta sam usunąłem po tym jak jeden z użytkowników zaczął do mnie wydzwaniać i gadać od rzeczy W takim razie przepraszam - zielony mintaj załatwia sprawy bez śladu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2014 co jest grane ? - kasujemy ? - jajka na swieta - to chyba nie te ? oj modki do tablicy poproszę o przyznanie sie o co chodzi ? nie pierwszy i nie ostatni raz coś znika z forum bo komuś się nie spodobało. Wracając do tematu... A klasyfikując pokarmy od najbardziej skutecznych (przyrosty/kolory/wystawianie tipów) To od którego producenta zaczynać a na który kończyć....? To też jest istotne. Druga sprawa, ile osób robiących mieszanki jest świadoma tego co dobrego wnoszą poszczególne składniki mixtur dla korali...? Widziałem kiedyś jak jakiś użytkownik wrzucał do jednego kubełka kilka rodzaji mrożonek, dolewał pokarmów w płynie, dosypywał czegoś tam jeszcze. Miksował... i ponownie mroził w kostkach. Co o tym myślicie...? Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Codziennie Coral Vitalizer z KZ, rzadziej Cyclop-eeze. Ale chciałbym wypróbować ten przepis zna ktoś francuski? 5 jaja (kraba ?) 5 małż 5 mięso ostrygi 5 krewetki koktajlowe 1 Reef Booster Prodibio anchoie (ąszua lub ãszuạ???) . bardzo bogaty w kwasy omega 3 LPS ultra fauna marine w granulkach pół worek (?) reef perls spirulina w proszku 250 g ikry (homara ?) 2 łyżeczki cyclop Eeze 250 g mycis solanka 250g (lasonogi ?? bo chyba nie solanka z akwa) 2 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru (?) podane wartości odpowiadają ilości kostek z klastra mrożonek (?) W przepisie jeszcze autor dodaje, że wszystko jest robione na wodzie osmotycznej w ilości 200ml co pozwala na zamrożenie. Podaje to 2 razy w tygodniu (akwa 200 litrów) pod cyrkulację od 5 do 10 ml. Przetłumaczyłem tyle na ile potrafiłem. Stosujesz to na własną odpowiedzialność. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Warszawiak (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Pytanie: czy wyłączacie cyrkulację na czas karmienia korali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Pytanie: czy wyłączacie cyrkulację na czas karmienia korali? Ja wyłączam obieg, jak karmie w nocy. Siedzą sobie korale w zupie. Potem odpalam bez odpieniacza na jakiś czas. Jak karmie LPSy to wyłączam wszystko żeby trafić um na polipy i przy okazji odganiam wscipską krewetkę. Przy okazji zapytam. Czy po karmieniu spsy Wam się slinią i latają pajęczyny po akwarium. Te pajęczyny to nie od ślimaków na 100 % Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2014 Pytanie: czy wyłączacie cyrkulację na czas karmienia korali? wlewam wiadro mixa przeróżnego i idę spać SPSy dzięki ruchowi wody mogą wyłapać jadło, które rozprowadzają właśnie falowniki a Ty Deboro jaki masz rytuał? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 Ta zupa to daje do myślenia. Od dzisiaj zmieniam przyzwyczajenia żywieniowe mieszkańców akwarium. :-) A wracając do tematu, to karmie v-power'em, reef pearls, plankton, i dla większych - LPS color & grow FM i to co jedzą ryby. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 rozdrobnione mrożonki:) Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 jakie mrożonki rozdrabiasz? Blenderem? Żona mnie zabije. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 jakie mrożonki rozdrabiasz? Blenderem? Żona mnie zabije. Chyba jest nisza w rynku . Możesz założyć firmę produkującą blendery do mrożonek (naklejać naklejki na sprzet dostępny na rynku) , wykorzystywane w akwarystyce morskiej. Proponuję nazwę Rojal Ekslusiw . Cena nie będzie niska, bo to przecież drogie hobby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
urban15 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 Pomyślałem o tych Blenderach i znalazłem może ktoś chce kupić rozdrabniacz do karmy specjalny dla morskich organizmów cena u mnie 200zł a tu link z identycznym http://allegro.pl/blender-reczny-asda-sm-40u-promocja-okazja-i3867285413.html Cytuj Akwarium wchodzi na obroty więc czas coś wrzucić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 Zadam jeszcze jedno pytanie odnośnie cyrkulacji: Czy cyrkulacje macie stałą 24h/7dni? Czy na noc zmniejszacie przepływ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 Zadam jeszcze jedno pytanie odnośnie cyrkulacji: Czy cyrkulacje macie stałą 24h/7dni? Czy na noc zmniejszacie przepływ? Pozwól, że odpowiem jako pierwszy. Mam tylko vortecha, który przechodzi w tryb nocny od 22.30 na 10h. Obieg robi za drugi falownik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2014 Zadam jeszcze jedno pytanie odnośnie cyrkulacji: Czy cyrkulacje macie stałą 24h/7dni? Czy na noc zmniejszacie przepływ? Przy pompach Tunze, podpietych do kontrolera jest mozliwośc włączenia trybu nocnego. Wtedy pompy zwalniają do swojej ustawionej minimalnej wartości. Adrian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2014 Przy pompach Tunze, podpietych do kontrolera jest mozliwośc włączenia trybu nocnego. Wtedy pompy zwalniają do swojej ustawionej minimalnej wartości. Adrian Fajna funkcja,w nocy cisza i mniej prądu leci.Minimalna moc to 30%. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2014 A czym najlepiej według was karmić korale miękkie i lps ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
THORGAL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2014 Podepnę się pod temat ale z nieco innej strony.Czy przy obsadzie korali miękkich i LPS wskazane jest karmienie w pełnym świetle czy też po całkowitym zgaszeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 To zależy jaki LPS, są takie które jedzą głównie w nocy, np. Plerogyra, są też takie, które w nocy zwykle się zamykają, np. Euphyllia. Koralowce miękkie karmiłbym raczej nocą. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach