Matchek Zgłoś Napisano 6 Listopada 2014 Jeśli dobrze pamiętam to w teście NO3 (salifert) patrzy się od góry i jeśli żaden kolor nie pasuje to wtedy patrzy się od boku i dzieli wynik przez 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Słuchaj. Myślę ze kilka rzeczy nałożyło się na raz. 1 rok to bardzo młody zbiornik. U mnie dopiero parametry ustabilizowały się czyli dojrzał po półtorej roku. A obsadę masz pokaźną łącznie z SPS. Ale u każdego jest inaczej. Nie obraź się jak mi szlo dobrze to więcej więcej karmiłem, mniej dbałem. Wiec pewnie myślisz -mistrzostwo. Ale ja widzisz kłopoty przyszły . Przy takiej obsadzie na pewno Balling będzie szedł. Więc rozgladaj się już za pompą. Wodorowenglan to już jeden z 3 epelmtów m. Ballinga. Ciekawe jestem z jakiegoś poziomu Ca zaczynałeś ? To jedno!. I nutrieny się po zbądź. To drugie.! Możesz samym wodorowęglanem podbijać kH /2 x dziennie - mierz i obserwuj aż dojdziesz do zakałądanego - najgorsze przy tej obsadzie będzie utrzymanie kH na stałeym poziomie - wszelkie wahania odbiją sie na koralach. Musisz przytym tak samo pilnować ca i mg i w odpowiednim momencie dołączyć. I z drugiej strony, czyszczenie, karmienia i podmiana. Wszedłeś w nowy etap. Będzie dobrze. Obsadę masz bogatą więc jest o co walczyć. Trzymam kciuki. Później równomierne dawkowanie wszystkiego i złapiesz rytm. Rok czasu to naprawę mało - dopiero teraz się zaczyna zabawa. Edytowane 7 Listopada 2014 przez amsam (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 Odpieniacz na mokro ustaw - niech więcej syfu wyrzuca . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brunon Zgłoś Napisano 9 Listopada 2014 bardziej by mnie interesował wygląd sumpa ! zalecam UV + węgiel + podmiany jak pisał *amsan - ostatnie 4 parametry są katastrofalne. NH4 i NO2 powinno być niewykryalne w testach. NO3 - max 20 , a PO4 to powoli samo spadnie jak reszta się ustabilizuje - ostatecznie absorbent dodać do obiegu na bajpasie. Ph 7.7 jest wynikiem słabego bufora KH , można dodać " z ręki" Kalkwasser ( w nocy ) to ph trochę sie poprawi. No i generalnie CZYSTOŚĆ i CIERPLIWOŚĆ !! ( jeśli się mylę to popatrz na moje akwaria ) pozdrawiam Cytuj " Świadomość piękna podwodnego świata jest dla dziecka pasją całego życia..." Aktualnie pielęgnowane akwarium 1000 L Poprzednie akwaria 500 L , 1200 L , 400 L (TOTM 02.2013 ) ----------------------------------- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 12 Listopada 2014 Święte słowa - czystość i cierpliwość. Daj znać jak tam idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 12 Listopada 2014 Hej, zdjęcie sumpa: Węgiel jest, UV nie mam, podmianę dziś zrobiłem, kH zmieniło się z 5.5 na 5.7. Sody leję 10 ml rano i 10 ml wieczorem ale mam wrażenie że soda nic nie zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Wpisz ile litrów ma akwarium w profil, bo tak to ciężko zgadywać. Zrób (np. rano) test na KH (tylko dobry). Potem wlej jakąś ilość płynu KH (balling). Potem znowu zrób test. I tak do momentu aż podniesiesz KH o 0,5. Już będziesz wiedział ile musisz wlać, żeby podnieść o 0,5. Następny test zrób kolejnego dnia rano. Tu z kolei będziesz wiedział czy ta dawka jest za mała czy za duża w stosunku do dziennego zużycia. Jeśli za mała to ją zwiększ, itd... Oczywiście duże dawki lepiej podzielić na parę mniejszych dziennie. Dla przykładu ja na swoje 45l (gdzie wody jest pewnie mniej) wlewam 9,6ml kh dziennie w dwóch dawkach (rano 4,8 i wieczorem 4,8), żeby utrzymać stałe KH. Ale u Ciebie może być zupełnie inaczej. Podałem tylko przykład. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Ja leje 65ml /d /w obiegu ok 500l/. Tyle samo Ca +Mg i sól/bez soli/ /Balling / . Wyczyść sumpa - ma błuyszczeć - co to za worki w rogu - skrpety /podkolanówki - ja z biedronki używam/ wyrzuć , załóż inne. Podmiany duże rób - same podmiany podbiją Kh - sodę zwiększasz aż podskoczy - ale azot musisz obniżyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2014 Jak pisałem wcześniej wlewam teraz preparatu po 4 ml co dziennie i poziom KH mam na 8,6, a poziom CA I MG mam na CA-420/ MG -1380 , ale jak przyjdę z pracy to dziś sprawdzę to napisze ale na pewno w tych okolicach mam wyniki testu ok właśnie zmierzyłem i wynik jest następujący" CA 440 MG1350 KH8,6 KH utrzymuje preparatem i wlewam 4 ml dziennie , a CA i MG tylko podmiany wody (sól reef crystal) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 kH rośnie powoli, dziś doleję w odstępach 4 x 10 ml i sprawdzę o ile wzrośnie, rano po pierwszych 10 ml było 6.1. Na NO3 leje bakterie od trzech tygodni i nic nie chce drgnąć, mam nadzieję że mój test na NO3 jest popsuty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 ... mam nadzieję że mój test na NO3 jest popsuty. chyba Cię nie pocieszę ale wyniki PO4, No2 i NH4 jakie miałeś składają się w jedną ponurą całość i wysoki wynik NO3 jest dość wiarygodny patrząc na resztę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 chyba Cię nie pocieszę ale wyniki PO4, No2 i NH4 jakie miałeś składają się w jedną ponurą całość i wysoki wynik NO3 jest dość wiarygodny patrząc na resztę. Na stronie 4 wkleiłem zdjęcie testu NH4 wg mnie wynik jest pomiędzy białym a beżowym. ale ten test jak dla mnie jest ciężki do odczytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Jak podniesc kH? - wylączyc odpieniacz... Ale nie polecam. Matchek, ok 40ml, to podnosi kH w 100l o 1, wiec kroplenie na Twoj system po 10ml jest troche bez sensu. U mnie na ok 100l pompa podaje 9x8ml. Twoje parametry trochę mi nie pasują. pH na tym poziome to mam jak wyłacze odpieniacz, a kH nie jest tragiczne. Tak jak kokedzy piszą miedzy wierszami, nie gnije cos? Edytowane 15 Listopada 2014 przez Arduan (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Niepotrzebnie dalej kruszysz kopię tyk kH. Testy są dobre, wszystko pasuje do siebie jak pisze Aleksander. Podmiana do 20 % na tydzień. Możesz co kilka dni rozłożyć. Czyszczenie, mało karmienia /mrożonki płuczesz wodą Ro lub z akwarium/ Może zwiększ cyrkulację w baniaku. Odpieniacz na mokro aby więcej syfu wywalał. I powolutku stabilizujesz zbiornik. Bakterie same nie załatwią sprawy. Musiałbyś wódkę lać. Jest o tym na forum, ale zaczekaj z tym jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Lałem kiedyś przez 4 mce VSV i też nic się nie zmieniało. Ale spoko jutro czyszczenie sumpa na błysk i robię przedmuchiwanie skały w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Z tym przedmuchiwaniem to widzisz.....hym..... trudno rzec . Przy takiej obsadzie ciekawe co w niej siedzi. Ja tam boję się ruszać skałę. Jakaś tam biologia zachodzi - żeby jej do wody nie wrzucić. Powoli dojdziesz do dobrej wody. Przy prawidłowym NO#, NO# i PO4 za obniżanie się kH będzie odpowiadało juz tylko pobór Ca i Mg przez korale i skałę. I tu już pójdzie Baling. Od ok 3 miesięcu prowadzę VSV - ponieważ też miałem problem z PO4 - skoczyło mi do 0,4, NO3 zawsze miałęm ok 20-25 całe życie - a tu stopniowo zwiększając dawki mam <o,o5 PO4 i 2,0 ! NO3. NO2 zawsze maiłem 0. W przeciwieństwie do ciebe NH4 miałem zawsze 0. NO2 bezwzględnie musisz mieć 0. i PO4 prawidłowe - to prawdziwi zabójcy. zastanawia mnie NH4 - coś tam musiało zajść - jakaś "martwica" . Może za słabo odpieniacz też pracował? Myślę też że nie dojrzało ci akwarium przez rok i to wszystko razem się zebrało do kupy. WALCZ więc Waść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Matchek Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 kH zatrzymałem na poziomie 7.7 - 8, ruszyłem z VSV plus bakterie po trzech dniach po4 spadło z 0.5 do 0.1 ale NO3 nie drgnęło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 28 Listopada 2014 Spokojnie, czasu potrzebujesz i to ok 2 miesięcy- 3 miesięcy aby wstępnie załapać. Spokój , podmianka co tydzień, karmienie, niepielęgnowanie własnych nawyków , będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94r Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Dzisiaj zmierzyłem moje kh dwa razy i na szczykawce pokazało mi 0,2 wiec moje kh jest drastycznie małe Chce zastosować zwykłą sodę ze sklepu i tu mam pytanie, czy pół łyżeczki wystarczy by podnieść wartość kh ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Jeśli wcisnąłeś cały tłok i w strzykawce zostało 0,2 plynu to chyba masz wysokie kh. Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94r Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeśli wcisnąłeś cały tłok i w strzykawce zostało 0,2 plynu to chyba masz wysokie kh. Wysłane z Tapatalka masz racje źle obliczyłem skale ale czy to nie za wysokie te kh? mój baniak jest po kuracji Colombo Mycosidol wcześniej miałem kh o,5. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez olinek94r (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Ile kh masz obecnie? Jest możliwość ze salifert przekłamuje jeśli nie jest świeży. Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94r Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Ile kh masz obecnie? Jest możliwość ze salifert przekłamuje jeśli nie jest świeży. Wysłane z Tapatalka Obecnie pokazuje mi 0,2 to jest 15,3 kh test mam już rok czasu. W tym czasie oprócz kuracji wymieniłem jeszcze ceramikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Zmierz swieżą solanke, większość soli poza RS coral Pro ma kh na poziomie ok 8. Sprawdź Ca i zasolenie. Wysłane z Tapatalka Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez grzegorz88wroc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olinek94r Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2016 Zmierz swieżą solanke, większość soli poza RS coral Pro ma kh na poziomie ok 8. Sprawdź Ca i zasolenie. Wysłane z Tapatalka Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach