bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Też się zastanawiam nad próbą z solą,ale jaka sól się nada do mojego baniaka?z tego co widzę są 3 rodzaje,mam przewage LPSów,i kilka spspów podmianki robię często bo co 3/4 dni 10litrów.Dodaję bakterie,i NO3PO4X red sea,jest ktoś z firmy i mógł by coś polecić?Którą wybrać? Edytowane 4 Lipca 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 ja do tej pory jechałem na RC .. zła nie jest ale troszkę bogatszą wdrażam. U mnie same LPS i SPS Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) @bober jeżeli są w zbiorniku koralowce sps czy lps to sól rafowa czyli stare opakowania to ReefSalt lub FSRS sól z nowej linii to ReefSalt oraz Probiotic Salt . Sól SeaSalt nie jest przeznaczona do zbiorników z koralowcami twardymi ,jednak nie jest solą która może zaszkodzić ona po prostu jest pozbawiona mikroelementów oraz niektórych makroelementów jak np mniejsza ilość potasu którego jest mniej niż w soli rafowej. Jest solą przeznaczona dla zbiorników z rybami lub zaawansowanych hodowców którzy samemu dozują pierwiastki śladowe. Często firmy serwisujące używaja jej do startu nowych zbiorników oraz jest stosowana do zbiorników FO jeszcze nie popularnych w Polsce. Co do różnicy między ReefSalt a Probiotic Salt to pierwsza jest pozbawiona bromków oraz bakterii probiotycznych jest to klasyczna sól rafowa bezpieczna dla osób stosujących ozonizator. Probiotic Salt (FSRS) natomiast jest solą dla bardzo obciążonych systemów oraz dla systemów ULNS . Edytowane 4 Lipca 2014 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Dla pewności zapytam to o tą chodzi? http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/Aquaforest-FSRS-Sol-syntetyczna/2936 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 tak i jest jeszcze bardziej bogata z probiotykami.... ale ta jest ok. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Dzięki,szkoda tylko że ta nasza część Polski jest tak uboga w tą sól...trzeba sprowadzać z daleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Dzięki,szkoda tylko że ta nasza część Polski jest tak uboga w tą sól...trzeba sprowadzać z daleka. Źle szukasz Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Źle szukasz Macie konkretnie tą o której pisałem?Jak tak to gitara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Dostepny jest pełen asortyment produktów aquaforest Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 @bober Wasz region zużywa najwięcej soli AF w Europie np Arkady czy Afrykarium , więc czy ten region jest ubogi w tą sól. Sprzedaż detaliczna tez jest na wysokim poziomie ,wydaje mi się że źle szukasz .Niestety sam Wrocław nie ma sklepu z morszczyzną, ale okolice jak najbardziej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 No to trochę zamącę w tej solance... Co to jest SBS (Sól Bez Soli) i co to Mikroelementy, bo straciłem rachubę ;-), powiedzmy. Co jest w soli do podmianek i co w SBS? Jaka różnica? Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Sól bez soli to makro i niektóre mikroelementy znajdujące się w klasycznej soli rafowej oprócz chlorku sodu ,czyli dokładnie to co poza NaCl jest w soli do podmian .Mikroelementy to to co sama nazwa mówi pierwiastki śladowe w ilościach micro . Dlatego mogą się nie znajdować w soli bez soli czy soli rafowej ,a jednak należy je podawać .Ich minimalne stężenia jeżeli przekroczone zostaną to mogą nam wyrządzić krzywdę w zbiorniku(np miedż czy molibden), dlatego dostarczane są w postaci płynów jako uzupełnienie balinga a nie w postaci proszków które mogą być nie wymieszane dokładnie ,dlatego mamy sól bez soli oraz mikroelementy w metodzie balinga . Edytowane 5 Lipca 2014 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 6 Lipca 2014 Tak, wszystkie sole(sea salt,reef salt i probiotic salt) do sprzedaży detalicznej będą wyłącznie pakowane we wiaderkach 22kg, 10kg oraz 5kg. Sól w kartonach nie będzie już dostępna do sprzedaży detalicznej . Kiedy to nastąpi? Pytam, bo teraz za ok 3,5 kg trzeba zapłacić 59 zl. Jak nowe opakowanie 5kg będzie za 59 zł to będzie git. Mówię tu o AFRS Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Czy przy stosowaniu soli FSRS i dozowaniu No3Po4X i dozowaniu bakterii,mogą wystąpić jakieś kłopoty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Ja bym już stosował bakteie z AF do tej soli.ProBioS,ProF i ja jeszcze stosuję drugą pożywkę ProBioF.Zakupiłem komplet w styczniu i dopiero teraz kupuję nowe butelki.Parametry NO3-0 a PO4-0,02. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) No tak fajnie powiedzieć ale czy nagła zmiana szczepów bakterii nie zrobi mi młynu w zbiorniku?Zostane przy tych co mam póki się nie skończą potem będę powoli zaczynał dozować te które polecasz.Może Damian coś dopowie... Edytowane 8 Lipca 2014 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Nie napisałeś jakie te bakterie bo jak się orientuje to NO3Po4x to jest VSV czyli pożywka nie bakterie. Więc tu akurat nie ma to żadnego znaczenia i nie będzie żadnego konfliktu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Nite Out II teraz dozuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Damian, zapytałem wątku o afrykarium, kiedy będą dostępne nowe wiaderka, z nowymi cenami. Jest już coś wiadomo? Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Od przyszłego tygodnia będą dostępne w sklepach . Na pewno w pierwszej kolejności Warszawa,Bielawa i Katowice oraz Kraków . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Dziękuję za info. W przyszłym tygodniu idę na zakupy. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 Jakiś czas temu zamieniłem Red Sea coral pro na aqua forest bo jest ⅓ tańsza i żadnych zmian nie zauważyłem, obsada 'zwykła'. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Niestety sam Wrocław nie ma sklepu z morszczyzną, ale okolice jak najbardziej . No tu się mylisz, co 3 weekend bywam we Wrocku, ostatnio stwierdziłem że połażę po sklepach i nawet 2 sklepach dostałem to co nie było w Krk. Są morszczyzny we Wrocku dość ładne i nawet jeden spory sklep wchodzi też w morszczyznę i to dosyć ładnymi cenami gdzie np. sól Kent cena jest około 20 zł mniejsza (6kg) niż w innych regionach. Sorry za off top. Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 w takim razie trzeba upomnieć Oliviera,że mógł czegoś nie mieć na sklepie . ps. zaniżona cena soli nie świadczy o prężności morszczyzny we Wrocławiu ,co nie zmienia faktu że Wrocław jedno z większych miast w Polsce powinien mieć poważny sklep z morszczyzną .W każdym razie super, że na Dolnym Śląsku coś się dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaforest� Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 SzymonH, dzisiaj wyjechały pierwsze palety soli dla odbiorców więc już po weekendzie sól powinna być dostępna w sklepach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach