mike.t Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2014 @Damian07 Czy po wykonanej podmianie na soli z probiotykami trzeba jakoś szczególnie odczekać z zapodaniem bakterii probios i pożywki proF ? Można zaraz po podmianie ? Czy też lepiej na drugi dzień ? Co z w/w suplementacją bakterii kiedy po podmianie parametry (PO4, No3) są prawie niewykrywalne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2014 Jak nie ma obciążonego zbiornika to nie ma potrzeby lać zalecanych dawek można np krople co drugi dzień pożywki i bakterii . Co do suplementacji po podmianie też nie ma takiej potrzeby tego samego dnia .W soli są troszkę inne szczepy bakterii niż w probioS dlatego dobrze jest poczekać z dobę, aby maiły szansę się wykazać w akwarium . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Panie i Panowe chyba mamy przeciek, ale nie w Afrykarium Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cherry_ukasz Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Nooo wiadereczka wyglądają pysznie Cytuj www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne Parametry mojej solniczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Nie wiedziałem, że przy kontakcie z solą trzeba zakładać okulary i maskę A tak serio to o co chodzi z tymi wiadereczkami soli? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 (edytowane) Poznaję meble w tle za wiaderkiem.Zapomniałem dopisać,że ładna grafika tego wiaderka. Edytowane 3 Lipca 2014 przez inmar (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Nie wiedziałem, że przy kontakcie z solą trzeba zakładać okulary i maskę A tak serio to o co chodzi z tymi wiadereczkami soli? Kiedys jak bylem pracowalem na zmywaku, dostalem kare z SANEPID-u za brak wartucha. W kazdym zakldzie obowiazuje BHP. Jezli na zdjeciach nie dostzregasz nic oprocz fioletu to chyba dalsze tlumacznie o co chodzi z wiaderkami raczej nie ma sensu. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 No i dalej nie wiem o co chodzi Może mam mały monitor, albo po prostu jestem małobystry Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Niech się wypowiedzą eksperci ale jak dla mnie to po prostu nowe wiaderko Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Brawo! Ogromne gratulacje dla całej firmy, oby tak dalej!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sewer Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 Oczywiscie ze chodzi o nowe wiaderko (no i lab w tle ) wiaderko czaderskie Polacy nie gęsi... Szykuje sie nowa linia produktowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2014 No to nie mogłem wiedzieć, bo nie widziałem "starego" wiaderka Wszystkie sole Aquaforest są w wiaderkach? Chodzi mi o te mniejsze paczki 6kg i 3kg... Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaforest� Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Tak, wszystkie sole(sea salt,reef salt i probiotic salt) do sprzedaży detalicznej będą wyłącznie pakowane we wiaderkach 22kg, 10kg oraz 5kg. Sól w kartonach nie będzie już dostępna do sprzedaży detalicznej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Tzn ze za cene kartonu 25kg dostaniemy "piekne" wiaderko I 22kg soli, albo zaplacimy wiecej... Nie ladnie... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Ciekawe jak cenowo będzie wychodzić w/w opakowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aquaforest� Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Sugerowane ceny detaliczne w Polsce to: sea salt 22kg - 133zł, 10kg - 72zł, 5kg - 44zł reef salt 22kg - 177zł, 10kg - 96zł, 5kg - 59zł probiotic salt 22kg - 249zł, 10kg - 137zł, 5kg -83zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mike.t Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 W soli są troszkę inne szczepy bakterii niż w probioS dlatego dobrze jest poczekać z dobę, aby maiły szansę się wykazać w akwarium . Jeżeli sól zawiera probiotyki - inne szczepy bakterii o których piszesz co w sytuacji kiedy zaraz po podmianie idzie w ruch odpieniacz ? Lejąc "zwykłe" bakterie w każdym wątku nie raz tu było pisane aby po aplikacji włączać swoje pienidło z większym lub mniejszym opóźnieniem - jedni nawet po kilku godzinach. Osobiście u mnie zaraz po podmianie odpieniacz pieni bardziej niż zwykle stąd te pytanie, czy nie pieni właśnie tych probiotyków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Tak czytam i czytam..zamówiłem dzisiaj tę sól, na razie na próbę 12.5 kg. Zobaczymy jak w mojej 500 z obsada głównie sps i lps sie sprawdzi. Podmianki robie małe bo tylko 15l co tydzień...max 30l. Ale obsada nie za wielka to i nie ma potrzeby. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Mariuszu, to zalezy po co robisz podmianki. Dlugo na ten temat myslalem, muszę tylko to zebrac w jedno. Też się zdziwiłem. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) No3 i po4 w ryzach wiec bardziej robie do uzupelnienia microel.ale trzeba patrzec zeby za bogato sie nie zrobilo i w glony nie poszlo. Zaczynam malymi na razie podmiankami i poobserwuje. Mam gtotecha abcm ale na razie nie podaje... Licze też na probiotyki...zobaczymy ile akurat ta sól będzie warta. Ta seasalt była do kitu..nadje się tylko do FO Edytowane 4 Lipca 2014 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Ot to to. :-) Tylko kiedy jest za bogato i czy na podmiankach tak sie da, to inne pytanie. FSRS Pro jest dla mnie super, wlasnie dzisiaj bede robil po pol roku drugą 20% podmiane w odstepie 7dni. Do tej pory robilem 10% co 14dni i to nie byla dobra droga. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Ja odstawiłem sól bez soli...bo piach brązowiał..krzemiany zerowe, ro ok więc troszkę opinni zasięgłem. W razie czego mam grotecha ale widzę poprawę po odstawieniu soli bez soli..daję prodibio bakterie a chcę zobaczyć jak na tej soli będzie źyło akw. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaja Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Jeśli tak sól jest tak dobra jak piszą niektórzy to moim zdaniem te ceny są jak najbardziej OK Cytuj Akwarium 80x45x45 (162L), Światło 6x24W T5, Cyrkulacja 2 x Tunze 6025, Odpieniacz Deltec MCE600. Bez panela i sumpa. Zalane 02.02.2014. Obsada: Chrysiptera Parasema, Pictiochromis paccagnellae, 2 x Amphiprion ocellaris, 2 x Chromis Viridis, Halichoeres melanurus, Ecsenius bicolor, Labroides dimidiatus, Mandaryn wspaniały do tego jakieś miękasy, LPSy, SPSy, 2 x Lysmata amboinensis, ślimaki, rozgwiazda piaskowa, jeżowiec i wężowidła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 @cop Sól soli nie równa i trudno powiedzieć co było powodem brązowienia piasku ,może zawierała czegoś za dużo . Ogólnie stosując sól bez soli proporcjonalnie do zużycia CaCl i NaHCO3 nie powinno być kompletnie jakichkolwiek objawów. Po za tym jak jest , zero a są okrzemki to znaczy,że zużyły krzemiany z wody wiec na logikę nie powinny być wykrywalne w wodzie .W wodzie morskiej naturalnie występują krzemiany i nie koniecznie są wszędzie okrzemki.Pytanie czy aby ta sól bez soli nie zawierała krzemianów i tu był problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2014 Balling fauna marine..to dobre prochy. Krzemiany mierzone. Jakby byly to tylko z kranu....silikat tez byl. Sol odstawilem i dziwnie zaczely glony znikac. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach