flaczak Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Chciałbym się dowiedzieć ile oze wytrzymać życie morskie jak wysiadzie prąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Zależy, przy jakiej obsadzie/rodzaju obsady, wielkości zbiornika, parametrach ogólnych. 2-3h bez problemu, potem zaczyna się deficyt tlenu. U mnie miękkie i LPSy przeżyły bez prądu 8 godzin, ale przy SPSach bym na takie szczęście nie liczył. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 przy laniu wodki jeszcze mniej Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flaczak Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 No akwa 112l z dwoma błazenkami i z 20-30% objetości to korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Jakie korale, ile... Jakie parametry - pH, NO3, PO4, czy znasz redox? Czy masz ustabilizowany cykl azotowy? Jesteś w stanie zmierzyć zawartość tlenu w wodzie? I tak dalej... bez podstawowych danych życiowych oszacowanie szans to wróżenie z fusów. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 generalnie rzecz biorac organizmy rafowe sa przyzwyczajone do wysokiego nasycenia wody tlenem - na plytkich rafach nawet siega ponad 8 mg O2/L. QW akwarium przy dobrym odpieniaczu trudno uzyskac wynik powyzej 6mg/l natomiast wyniki okolo 4mg/l w akwarium sa do zaakceptowania. Jesli ilosc tleny spada ponizej 2,5mg/l nastepuje przyducha. Ponizej 2mg/l ryby zaczynaja sie dusic. Im wiecej organizmow (nie tylko ryby) zwlaszcza chodzi o male skorupiaki i mikroorganizmy (bo ich biomasa jest z reguly najwieksza) tym szybsza konsumbcja tlenu. Przy rozbujanym cyklu azotowym, a zwlaszcza przy stosowaniu metod typu Carbon Dosing przyducha moze nastapic juz po pol godzinie. Jesli masz duzo glonow (np zbiornik przechodzi kryzys) to sytuacja troche bedzie lepsza ale tylko przy oswietleniu zbiornika (np w dzien bo swiatla nie bedzie) Zostaje ci przelewanei wody kubkiem albo wstrzykiwanie wody duza strzykawka. 5- 10 razy i 5 minut przerwy kiedys tak, jeszcze w slodkim 6 godzin napowietrzalem Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam160 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 te 20-30% to chyba raczej ilość skały a nie korali.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Są jeszcze brzęczyki na baterie - fajna sprawa jak braknie prądu. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 gorzej jak się o braku prądu akurat nie wie Ale i na to jest sposób, np taki: http://allegro.pl/awaryjny-zasilacz-pompa-co-ups-przetwornica-lad-i2108142558.html + akumulator żelowy (nie wytwrzający oparów itd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 To już lepiej zamontować ups komputerowy, zawsze można go przerobić i wsadzić większy akumulator. podpiąć pod niego pompy obiegowe i jakąś małą pompeczke Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 a dlaczego lepiej ? po pierwsze droższy nabytek a po drugie po co kupować coś tylko po to aby od razu to przerobić ? Tutaj podłączać do gniazdka co tylko chcesz, dokupujesz akumulator żelowy jaki chcesz i będzie działać o wiele dłużej w zależności od akumulatorka dodatkowo samo ci go naładuje w przypadku rozładowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Sting ta przetwornica z linku się za bardzo nie nadaje, lepiej trochę dopłacić i kupić z czystym sinusem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 może i się nie nadaje, tylko pytanie dlaczego ?! ... Nie za bardzo wiem, być moze się nie znam na elektryce tak dobrze dlatego chciałbym poznać konkretne za i przeciw temu rozwiązaniu ? być może są jakiś tańsze rozwiązania problemu braku prądu ale ja na taki nie wpadłem ?! ps. z pełnym sinusem również sa dostępne: http://allegro.pl/przetwornica-ups-300w-ladowarka-10a-pelny-sinus-i2156842078.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Przy aproksymowanej fali sinusoidalnej ( tzw modyfikowana , filtrowana )pompy buczą, mają słabszą wydajność i ponoć mogą nie zaskoczyć a nawet się popsuć. Elektrykiem nie jestem, tak tłumaczył mi szwagier (elektryk). Sprawdzałem New-jet na takiej przetwornicy i faktycznie buczy, wydajność też spada. Sam przymierzam się do przetwornicy, ale z czystym sinusem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
khmer Zgłoś Napisano 21 Lutego 2012 Panowie tylko agregat prądotwórczy !!!! taki do 1,5 kW dajesz na balkon i tyle !np w bloku może być mniej ciekawie ale tam szybko przywracają zasilanie Cytuj Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 czyli taka jak poniżej będzie już w porządku? http://allegro.pl/przetwornica-ups-300w-ladowarka-10a-pelny-sinus-i2156842078.html ps. co do agregatu, fajne rozwiązanie ale tutaj raczej chodzi o to aby zasilanie załączało sie automatycznie kiedy nie ma nas w domu a agregat z automatycznym włączaniem kosztuje już większe pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 a co powiecie o takim UPS: http://allegro.pl/przetwornica-dc-ac-300w-awaryjne-zasilanie-sinus-i2148604626.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Jak będzie ciepło w domu temperatura zejdzie nie bardziej jak 21-22C i będziesz mieszać łyżką to pożyje długo. Natomiast jak kolega powiedział wróżyć się nie da ale ja bym powiedział proste życie koło 8-10 godzin. Po długim śnie bez prądu oczekiwałbym przykrego widoku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darev Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Polecam przetwornicę WHITENERGY sprawdzona na pompach, świetlówki nie odpalą. Cytuj 200 litrów słonej wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Panowie tylko agregat prądotwórczy !!!! taki do 1,5 kW dajesz na balkon i tyle !np w bloku może być mniej ciekawie ale tam szybko przywracają zasilanie ta... a po 1 h masz wybite szyby w mieszkaniu Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cYg Zgłoś Napisano 22 Lutego 2012 Zależy, przy jakiej obsadzie/rodzaju obsady, wielkości zbiornika, parametrach ogólnych. 2-3h bez problemu, potem zaczyna się deficyt tlenu. U mnie miękkie i LPSy przeżyły bez prądu 8 godzin, ale przy SPSach bym na takie szczęście nie liczył. A jak to się ma do transportu? Przecież jak zwierzaki podróżują PKS/PKP to często są dłużej w mniejszym opakowaniu i też bez żadnego sprzętu. Cytuj Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013 Jelenia Bay vol.2 90x50x45 OW Sump 65x32x37 80L Odpieniacz Reef Octopus 1000int Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W Obieg: Tunze Silence 1073.020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 23 Lutego 2012 Przy jakimkolwiek ruchu z tlenem sobie poradzi w pociągu woda cały czas ma ruch , chodzi bardziej o zastój wody gdzie sól się oddziela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schriss Zgłoś Napisano 4 Marca 2012 A Oxydator pomaga w sytuacji braku prądu? On podnosi Redox. Cytuj 65L Tank + Deltec MCE600 + Eheim Pro 3e 2078 Canister (only live rock) + custom made Bio-Pellets reactor. 2xVortech MP10W. Pacific Sun "Black Python" 160W Cree LED. No socks. No sump. No water changes. Feeding daily: Live Reef Flourish, Oyster Relish, Rotivits - enriched rotifers Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
draco1984 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2012 ja w swoim słodkowodnym aqwa mam pompkę powietrza podłączoną do lampy awaryjnej która automatycznie się włącza po "zaniku" prądu w gniazdkach. Działa to do 45 minut. Kostka napowietrzająca jest w rurce ustawionej skośnie w akwarium. Ruch bąbelków powietrza dodatkowo wymusza jakiś obieg wody (od góry do dołu niewielka cyrkulacja jest, widze po roślinach ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2012 Przerabiałem temat z UPS. Nie wiedziałem o pełnej sinusoidzie i w swej naiwności, kupiłem po atrakcyjnej cenie na allegro, zasilacz awaryjny (komputerowy). Jakże było moje wielkie roczczarowanie, gdy okazało sie że ani odpieniacz ani żadna z pompek cyrkulacyjnych nie poszła (jedynie buczenie). Natomiast oświetlenie(T5) poszło. Kupiłem mały agregat powystawowy, chodzi jak złoto. Tylko trzeba być w domu i go odpalić . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach