Skocz do zawartości
pio7

Brązowy nalot

Rekomendowane odpowiedzi

No nic nie poradzę jest weekend już nic nie wymyślę na tę chwile,no zobaczymy jak nie pomoże to zapewne trochę zachamuję rozrost i od poniedziałku zaczne myśleć nad chemicleanem ale to dopiero w poniedziałek.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kolego bober6662 i jak sobie poradziłeś z tym tematem, bo u mnie właśnie zaczęła się podobna sytuacja. Stosowałeś chemiclean czy wystarczyło zaciemnienie?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemiclean nie pomaga ani na dino, ani na okrzemki - wyłącznie na cyjano.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemiclean nie pomaga ani na dino, ani na okrzemki - wyłącznie na cyjano.

Dziękuję kapuhy, właśnie doczytałem co napisałem. Chodziło mi o Ultra Algea X. Tak na wszelki wypadek to jutro wstawię zdjęcia tych moich glonów, co by być pewnym, że to na pewno dino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję kapuhy, właśnie doczytałem co napisałem. Chodziło mi o Ultra Algea X. Tak na wszelki wypadek to jutro wstawię zdjęcia tych moich glonów, co by być pewnym, że to na pewno dino.

Witam Ponownie,

Tak jak pisałem wczoraj mój zbiornik opanowała plaga glonów - myślę, że niestety może być to dino, ale jako, że nigdy ( odpukać) nie miałem tego świństwa w akwarium wstawiam zdjęcia w celu pomocy identyfikacji. Dodam, że zbiornik był zalany ponad 5 miesięcy temu a jedyne co dolewam raz w tygodniu to Kent Nano Reef, podmiany robione średnio co półtora tygodnia na soli AF (wcześniej była IO), w panelu od dwóch miesięcy wrzucone jest Sera Silicate Clear ( wcześniej miałem okrzemki) oraz od tygodnia węgiel i Phosguard. Proszę pomóżcie w identyfikacji tego paskudztwa. Na zdjęciach widać pompę cyrkulacyjną, która była 5 dni temu dokładnie czyszczona ( wyjmowana z akwa, szorowana szczotką, itd.). Jeszcze dzisiaj powinienem mieć mikroskop, więc jeszcze się przyjrzę temu "czemuś" z bliska.

dwwkgm2ta8ka_t.jpg

xkmbrl8njoh0_t.jpg

3v9e1olkukyz_t.jpg

ezwzw7ngxx5z_t.jpg

wbw4ct4a47qt_t.jpg

y28n2cf61u7u_t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec ja mialem podobnie. Na pompach i wszedzie tam gdzie pompy dmuchaly mialem brazowy nalot, ktory w zasadzie mial postac pylu. Pod mikroskopem mial postac bardzo drobnych trojkacikow i w pierwszej chwili myslalem ze to okrzemki. Problem w tym ze mialem (i mam) zero krzemianow. Na szczescie zginelo ale do tej pory nie wiem co to bylo. Ktos nawet sugerowal jednokomorkowe brunatnice ale pewnosci nie ma

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tester czyli nic z tym nie robiłeś, tak całkowicie samo przesło? Problem jest w tym, że coraz większa powierzchnia skał jest tym obrośnięta :(. Jak próbuję to zeskrobać/wyrwać to od razu się to rozpada. Mój plan jest taki: wymienić Sera Silicate Clear, wymienićPhosguard oraz węgiel, zaprzestać dodawania Kent Nano Reef i pozostać przy podmianach. Myślę też nad dokupieniem kilku ślimaków Turbo, chociaż moje dwa z drugiej strony nie są tym zainteresowane :(. Wziąłem to pod mikroskop ( komputerowy, powiększenie max. x 200) i nie widać aby się coś ruszało, więc nie jest to raczej dino ( chociaż nie wiem czy powiększenie x 200 jest wystarczające ). Poniżej kilka zdjęć z powiększenia ( w powiększeniu to coś ma w sumie zielony kolor ). Jutro jeszcze wezmę "próbkę" z pompy pod mikroskop.

jt80ajday4up_t.jpg

78y8r300lidy_t.jpg

5jcvjbblslq5_t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mareko1, a próbowałeś już walczyć przez zaciemnienie zbiornika?

Polecam przejrzenie tego linka, dość dobrze wyjaśnia problemy z brązowymi glutami.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mareko1, a próbowałeś już walczyć przez zaciemnienie zbiornika?

Polecam przejrzenie tego linka, dość dobrze wyjaśnia problemy z brązowymi glutami.

Kapuhy dziękuję za linka - czyli wychodzi na to, że jednak warto kupić kilka Trochus- ów. Z zaciemnieniem myślałem - zrobię prawdopodobnie dopiero w poniedziałek na 48 h. Przede wszystkim chciałem wykluczyć dino ( na szczęście go nie miałem, czyli nie wiem jak dokładnie wygląda :) ). Jutro czyszczenie. Tak apropo to radzicie to szorować szczotką i ewentualnie zastosować watę na spływ aby większość wyłapać czy lepiej tego nie ruszać? Myślę jeszcze nad podniesieniem kh i mg - może to by pomogło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odróżnienie dino od okrzemków jest często problematyczne, szczególnie że potrafią występować jednocześnie. Okrzemki powinny minąć, jak będziesz je odsysał i pozbawisz niezbędnego do rozrostu składnika, czyli krzemianów. Możesz spróbować walki na dwa fronty, czyli odessać co się da przez watę (woda z powrotem do baniaka, bez dolewek świeżej), a potem zaciemnienie na 48h.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plan jest taki: w niedzielę dokładne czyszczenie akwarium włącznie z szorowaniem szczotką skał, wymiana wszystkich absorbentów oraz zaciemnienie akwarium na 48 h. Zobaczymy czy coś to da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Zobaczymy czy coś to da.

U mnie dało, ale na jeden dzień. Nie szorowałem co prawda skał szczotką. Potem wszystko wróciło. Chcę to zrobić ponownie, ale przy włożonym absorbencie Si. Dodatkowo taki sam absorber dodam do RO-DI żeby przy dolewkach nie dożywiać tego poskudztwa. Sama żywica wyraźnie nie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tym nie robilem. Na malych powiekszeniach wygladalo tak jak u Ciebie. W tak zwanym miedzyczasie przypadajacym na maksimum tego nalotu mialem problemy z membrana w RO. Nie potrafie jednak na 100% powiazac jej z nalotem. Predzej juz PhosGuard w aktywnym filtrze rozwiazal problem

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest dino na 150%. Szczotkowanie itd, nie wygrasz z tym tak latwo. Wlasnie robie restart po 2 miesiecznej walce, Algeax pomagalo na 2 dni i spowrotem mimo bardzo ostroznego swiecenia. Calkiem nowe RO/DI, pochlaniacze krzemianow i cala gama zlotych srodkow. Dwa razy zaciemnialem nawet po 4 dni i noce. Pieknie po odslonieciu i powrot. Ja przegralem walke albo inaczej mowiac odpuscilem bo syf sie robil coraz wiekszy. TDS z kranu 055 maksymalnie, po membranie 003, DI juz zupelnie 000. Mimo wszystko powymieniane, niestety u mnie nie dalo rady. Zycze powodzenia

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to jest dino na 150%. Szczotkowanie itd, nie wygrasz z tym tak latwo. Wlasnie robie restart po 2 miesiecznej walce, Algeax pomagalo na 2 dni i spowrotem mimo bardzo ostroznego swiecenia. Calkiem nowe RO/DI, pochlaniacze krzemianow i cala gama zlotych srodkow. Dwa razy zaciemnialem nawet po 4 dni i noce. Pieknie po odslonieciu i powrot. Ja przegralem walke albo inaczej mowiac odpuscilem bo syf sie robil coraz wiekszy. TDS z kranu 055 maksymalnie, po membranie 003, DI juz zupelnie 000. Mimo wszystko powymieniane, niestety u mnie nie dalo rady. Zycze powodzenia

Też miałem takie przypuszczenia ale dino pod mikroskopem powinno się podobno ruszać a u mnie się nic nie rusza; no chyba że powiększenie jest za słabe.

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zglebialem problem na roznych grupach dyskusyjnych. Doczytalem sie o dwoch rodzajach dino, to jak raczydlo, Jest bardziej lagodna i ta gorsza odmiana, powiedzmy jak rak zlosliwy. Z tym przegrasz na 100%. Zaczyna sie niewinnie i wyglada jak okrzemki, Potrafi sie zrobic tylko nalocik jak pylek i tak sobie bedzie siedzial nawet miesiacami az pewnego razu zacznie reagowac na swiatlo, tzn rano nic, w dzien bedzie coraz wiecej. Ja tak mialem, do tego czasu wszyscy ci beda opowiadac bzdury o okrzemkach, poczatku cyjano lub normalnym dojrzewaniu, mozesz odsysac i szczotkowac, powodzenia bo nie mowie ze nie uda sie, zalezy od tego co za odmiana siedzi. Dostalem 1000 rad "fachowcow" i lipa. Odsysanie i szczotkowanie skaly nic nie wnioslo a w zasadzie tylko pogorszylo. Dopiero sie zrobilo ekspansywne po zabiegach usuniecia. Dino na 100%. AlgeaX usuwala ale niestety, mimo ze odpieniek wywalal pelny kubek co 4 godziny syfu jak czarna kawa to nie zdolal usunac zbyt wiele. Stracilem kraby, krewetki i wszystkie slimory tylko. Szczepki sps poszly tez ze juz nie powiem gdzie. Kompletny restart, Czyszczenie akwa, skala do rodi na usmiercenie absolutne, potem do gara na gotowanie, doslownie pelna sterylka. Ja sie poddalem. Tobie zycze powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że u mnie nie jest to "glutowate" i nie ma możliwości odessania tego tak ze skały, jak się próbuje wyrwać to się to rozpada. A dino nie jest czasami w kolorze bordowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darecky3, Ty przegrałeś walkę z plagą, ale oczywiście winni są wszyscy poza Tobą, a ludzi, którzy starali się Tobie pomóc, nazywasz kąśliwie "fachowcami". Gratuluję podejścia, "forumowiczu".

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kapuchy chyba przesadzasz troche, to znaczy kto jest winny poza mna? Wytkalem to komus? I w czym ja jestem winny? Ja wiem skad sie to dziadostwo przypalatalo ale akurat nigdy bym tego nie zarzucil komus. natomiast co do tych fachowcow to ci powiem jedno, daj opinie na temat tego co wiesz, co przeszles jak z tym walczyc i poprzyj sie piecioma sprawdzonymi faktami. Jak widze zdjecie gdzie ewidentnie widac czarno na bialym ze to paskudne dino a piedziesiat postow nizej sprzeczka ludzi, ktorzy maja akwarium piec lat o to ze to cyjano, okrzemki ewentualnie dino albe to dojrzewanie itd to sorry, rece mi opadaja. Nie pomozesz takimi radami. Napisalem chyba bardzo konkretnie. Nie musze byc koneserem ale juz dino przerobilem az do zrzygania i niestety ale zdanie znajacych sie na plagach potwierdzilo sie w 100% a tu mozesz poczytac dino?Cyjano? okrzemki, gaszenie swiatla aktynika bez bialego i tak w kolko. Powielamy to co juz napisane. Osobiscie robie restart bo mam nowa koncepcje na baniak i mi wsio teraz i nie mam pretensji do calego swiata ale konstruktywnosc porad cxzasem mnie zalamuje a potem piszesz ze ktos sie staral pomoc. Ja tez moge sie postarac wyladowac jumbojetem ale nie wiem czy zechcialbys sie ze mna zabrac. To chyba wujasnia troche

pozdrawiam i nie odbieraj tego jako atak, po prostu jak pisalem, czasem juz sie nie chce czytac porad o plagach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja probowalem juz wszystkiego...skonczywszy na zaciemnieniu 72h dzien przerwy i 48 h....mysle ze jedyny ratunek to algea x ...zaobserwowalem jedno...przyszlo i odejdzie..bo jest tego coraz mniej...tylko czy warto czekac nastepny miesiac...a moze to podnoszenie kH ma taki wplyw?

post-13256-0-56752700-1353784957_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy dino czy cyjano, a może przy jednym i drugim pojawiają się pęcherzyki powietrza, bo już mam taki mętlik od czytania, że nie pamiętam. Bo u mnie tych pęcherzyków nie ma i może to mi ułatwi identyfikację wroga ;).

No i druga sprawa - piasek, który mam czyściutki, czy jak by to było dino to nie powinno pojawić się również na piasku?

Edytowane przez mareko1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dino...cyjano to bajka...pojawia sie i znika...jest fioletowe..odrywa sie bardzo latwo...a to kurestw...masakra...a dino przydusza nawet korale grzyby i ukwiala...dzis przytargalem maroon clownfisha...mniejszego o polowe....aklimatyzacja i te sprawy....po kilku sekundach potencjalna samica dopadla swiezego...co dziwne...pozostale ryby wyrwaly sie do obrony....postanowilem zlapac gagadka....godzina i lipa..nie do zlapania..efekt..poobgryzana pletwa brzbietowa i ogonowa...rybka wystraszona na maxa...`oby przezyla nocke...

Edytowane przez Andrar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.