Mihau Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Witajcie, Kupując iglicznię do Reefmaxa dostałem informację, że albo ona albo mandaryn. Czy one nie mogą żyć razem ze sobą. Będą wyjadać sobie pokarm lub coś w tym stylu? Cytuj Mój reefMAX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Mandaryn wykosi ci wszystkie kiełże i lasonogi, które są świetnym pokarmem dla igliczni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Ale który mandaryn, bo jak ten Wspaniały to w 100L po paru miesiącach padnie z głodu... Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 31 Maja 2012 Ale który mandaryn, bo jak ten Wspaniały to w 100L po paru miesiącach padnie z głodu... moj 1,5 roku w 100 l, ale skały mam b duzo Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BeRsErK Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Tak jak pisze Luft - wszystko zależy od ilości skały w baniaku - ja mam od roku parkę Picturatusów w 100L i dopóki nie kupiłem Armatusa to miałem równowagę w baniaku i nie musiałem specjalnie dokarmiać. Teraz raz na dwa dni dokarmiam mrożonkami aby były grube kluchy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Ale który mandaryn, bo jak ten Wspaniały to w 100L po paru miesiącach padnie z głodu... Znam jednego który wcina mrożonki i jest upasiony jak świnka :)więc nie masz racji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Ludzie nie mówię o Picturatus tylko o Synchiropus splendidus. PIcturatus jest prostym w hodowli gatunkiem, nie spotakłem kogoś kto by miał problemy z jego wyżywieniem. Nie jest tak wybredny jak splendidus. Ja miałem Splendidusa ponad rok i wcinał mrożonki bez problemu, został zgładzony przez garbika Chrysiptera parasema. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 To piszesz o głodówce czy zabójstwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Ludzie nie mówię o Picturatus tylko o Synchiropus splendidus. PIcturatus jest prostym w hodowli gatunkiem, nie spotakłem kogoś kto by miał problemy z jego wyżywieniem. Nie jest tak wybredny jak splendidus. Ja miałem Splendidusa ponad rok i wcinał mrożonki bez problemu, został zgładzony przez garbika Chrysiptera parasema. Chwalisz się, czy żalisz? Sorki za Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mihau Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Reasumując: Czyli Picturatus może być a Splendidus już nie? Cytuj Mój reefMAX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Splendidus też ale pod warunkiem że pobiera pokarmy zastępcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Reasumując: Czyli Picturatus może być a Splendidus już nie? Nie, w małych zbiornikach szanse utrzymania mandaryna zależą w dużej mierze od przyjmowania pokarmu zastępczego, a nie od gatunku. Wśród obu tych gatunków niektóre egzemplarze jest bardzo ciężko przestawić na mrożonki, wtedy z braku naturalnego pokarmu ryba może paść z głodu. Za to po przestawieniu na mrożonki mogą żyć nawet w 100l (pozostaje oczywiście kwestia "komfortu" takiego zbiornika). Uzależnianie jedzenia mrożonek od gatunku mandaryna to całkowite nieporozumienie. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Chodziło mi właśnie o to że jak żaden z nich nie będzie jadł mrożonek to nici Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mihau Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Super, dziękuję Wam za informację. Cytuj Mój reefMAX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2012 Jak będziesz kupował to dokładnie się przyjrzyj jak wygląda,czy nie jest chudy.Poproś sprzedawcę żeby spróbował go nakarmić.Jeśli będzie zero zainteresowania żarciem odpuść Pozdrawiam Mariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach