Arturoo Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Witam, Chciałby poprosić o pomoc, otóż jakieś 6 tyg temu wlozylem bio pelets to filtra, od tamtego czasu korale twarde prawie w ogole się nie pompuja, co dziwne bardziej są napompowane pod 4 niebieskim 21W T5 niż jak dodatkowo zapalaja się 2x150hqi 20000K. Xsenia i grzybki ok, ricordia tez tylko w połowie napompowana. Zbiornik7 miesięcy Parametry wody Zasolenie 1,024 Temp 25-26 Ph 7.9-8.3 NH4 - 0 - API NO3 - 0 -API NO2 - 0 - API MG - 1240 CA - 460 KH - 12 PO4 - 0 - Hanna 713 W filtrem dodatkowo tylko phosphoguard, porcja bio- pelets 200g na 320L akwarium, odpieniacz TMC 400, pieni bardzo dobrze ustawiony na sucho, karmie2-3 kostki dziennie Obsada: 5 ryb, kilka slimakow, 4 kraby, 1 krewetka Nie mam pojęcia co jest grane, ostatnio jedna euphili i jeden torch umarly na Brown jelly disease? Proszę o jakieś sugestie, może ktoś już przerabialiśmy coś podobnego Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Przy paletkach należy pamiętać o utrzymywaniu niskiego kH. 7-8 to max. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Od jak dawna utrzymujesz takie wysokie KH? Nie przeszkadza Ci, że jest dosyć wysokie? Po wysokim poziomie Ca można też wnioskować, że solidnie przesadzasz z dozowaniem Ballinga, a masz przy tym źle dobraną proporcję Ca/Mg. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturoo Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Czym, najlepiej obniżyć KH? Dozuje raz w tyg Purple tech kenta on napewno mi podbija KH, mam przestać go dozowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Po świetle wnoszę że masz zbiornik min 300l a może i większy. I nie stosujesz ballinga? PS. Już doczytałem, 320 czyli się nie pomyliłem. Co jak utrzymujesz ca, mg i kh? Edytowane 11 Czerwca 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturoo Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Nie stosuje Ballinga, KH zawsze miałem około 10 i pięknie się pompowaly a teraz aż żal patrzeć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Bo przy peletach musi być niższe. Zresztą jak było dobrze to po co psuć? Łapki swędziały? Edytowane 11 Czerwca 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Ma 320 Jakiej soli używasz, jak często i jakie ilościowo podmiany? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturoo Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Co 2 tyg 25 L , sól tetra marine, mala obsada i tylko kilka korali, może dlatego Mg i Ca wysokie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 A po co go dozujesz? Tylko dlatego, żeby było więcej glonów wapiennych, czy zanotowałeś spadki KH, Ca? W tym wypadku na pewno powinieneś obniżyć dawkę. Nie wiem ile go wlewasz i od jak dawna, ale zdecydowanie za dużo. Ważne jest, żeby zmiany wprowadzać powoli, więc po prostu wlewaj go mniej, a o ile mniej, to już powinieneś sobie ustalić tak, żeby teraz KH spadało np. o 1 na tydzień. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 Zmień sól na jakąś normalną, Tetra jest dobra do solenia żyworódek. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturoo Zgłoś Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) Tak, chciałem wiecej glonow na skałach bo na niektórych trochę zielonego zostało, ale jestem prawie pewien ze problem się zaczął przed dozowaniem kenta, stosuje go dopiero 2-3 tyg, ale będę stopniowo zmniejszal dawkę i zobaczę czy się poprawia, dziękuje za radę Wcześniej uzywalem red sea, jaka najlepsza? Ps. Mógłby ktoś jeszcze wyjaśnić czemu lepiej się pompuja pod niebieskimi T5 niż pod HQI? Czy to tez jest powiązane z KH? Czym mógłbym obnizyc KH? Edytowane 12 Czerwca 2012 przez Arturoo (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach