dale Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Czy stosujecie jakieś smarowidła do uszczelniania połączeń w hydraulice ? Chodzi mi o przeloty skręcane i mufy łączące, te z o-ringami ? Bo jutro będę finiszował z hydrauliką, no i nie chciał bym jakiegoś babola zrobić ? Zastanawiałem się nad smarem silikonowym lub wazeliną (z apteki). ps. jak się okaże że jest taki specyfik w erybce, to listonosz pomyśli że sięnad nim znęcam - codziennie mi z tamtąd paczki przynosi Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Ja nie stosowałem i wszystko jest szczelne. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałaMi Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Tez mialam niczego nie stosowac,ale niestety kapalo po zalaniu komina i trzeba bylo wszystko rozkrecac i uszczelnilam silikonem do akwarium i mimo wszystko mufy kleilam klejem do pcv okolo25 zl w OBI. Zrob tak dla bezpieczenstwa,bo uwierz nerwy mialam poszarpane i sie zalamalam kiedy nie wyszlo po mysli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Dzięki za podpowiedź Śrubunki też wkleiłem na silikon, jednak rurek do nich wolał bym nie wklejać, może będzie konieczność demontażu ? Wolał bym użyć jakiegoś obojętnego smaru - silikonowy sprawdził się w słodkiej wodzie - zobaczymy - może ktoś jeszcze coś podpowie ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Taśma teflonowa dostępna w każdym sklepie owijasz 3 razy gwint za ruchem wskazówek zegara i gotowe Po to sie stosuje śrubunki żeby sie dało rozkręcić więc nie klej tego niczym Edytowane 4 Lipca 2012 przez waldit1 (wyświetl historię edycji) Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Aby mieć gwarancję szczelności najlepiej jest posklejać wszystkie elementy klejem do twardego PCV tak jak pisze – MałaMi. Dobre i starannie wykonane klejenie daje 100 % pewność. Ostatecznie taśma teflonowa. Jeśli myślisz o demontażu np. do czyszczenia, to od tego są śrubunki które umieszcza się w miejscach newralgicznych i które w swoim połączeniu zawierają gumową uszczelkę. Zobacz sobie w mojej galerii na wykonany przeze mnie OVERFLOW. Odradzam Ci jednak skręcanie na silikonie – zazwyczaj trzyma, ale bywały przypadki przecieków po pewnym czasie. Pozdrawiam. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 taśmę mam i stosuję, ale tutaj chodzi o połączenie: rura - uszczelka dociskana nakrętką i pomiędzy dwoma płaszczyznami mufy skręcanej łączącej dwa odcinki rury. Rury w końcówki są wklejone, ale chętnie bym czymś posmarował o-ringi i uszczelki. Pytanie tylko, czy smar techniczny silikonowy będzie obojętny dla wody morskiej ? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 taśmę mam i stosuję, ale tutaj chodzi o połączenie: rura - uszczelka dociskana nakrętką i pomiędzy dwoma płaszczyznami mufy skręcanej łączącej dwa odcinki rury. Rury w końcówki są wklejone, ale chętnie bym czymś posmarował o-ringi i uszczelki. Pytanie tylko, czy smar techniczny silikonowy będzie obojętny dla wody morskiej ? Niczym tego nie smaruj, zwilż tylko wodą i mocno ( z wyczuciem) skręć. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver200 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 A po co chcesz smarowac ? pprzecież są uszczelki Cytuj Sygnatura;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geremek7 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Jak boisz się normalnego silikonu to weź sobie juwelwski. Nie reaguje z wodą i można go też kleić na morko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Wiem że są uszczelki , ale zdarza się że że przeciekają. A kleić silikonem nie chcę na stałe, pytałem o smar silikonowy Żeby w razie potrzeby dało się rozkręcić. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Ja jak już wszytko poskładałem i po przymierzałem i stwierdziłem że jest OK to wszystko skleiłem klejem do PCV dokładnie takim: http://erybka.pl/product-pol-2460-Effast-Tite-125-ml.html Edytowane 4 Lipca 2012 przez Yarcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Znam ten produkt, ma nawet moją opinię. Z perspektywy, mogę stwierdzic że klei błyskawicznie, pędzelek w zestawie, to idealne rozwiązanie Ale nie rozwiązuje problemu uszczelnienia rozbieralnych połączeń Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Tak jak pisał godeusz po to są śrubunki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 Ludzie... czytajcie zanim się wypowiecie... dale się pyta, czy sklejać śrubunki, a Wy na to, że sklejać klejem do twardego PCV, a jak chce później czyścić, to żeby użył śrubunków... PIĘKNIE Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) ...Ale nie rozwiązuje problemu uszczelnienia rozbieralnych połączeń kup sobie waz silikonowy o mniejszym przekroju i problem z glowy... ja tak uszczelnilem kolano przy pompie Edytowane 4 Lipca 2012 przez patersan (wyświetl historię edycji) Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałaMi Zgłoś Napisano 4 Lipca 2012 "Czy stosujecie jakieś smarowidła do uszczelniania połączeń w hydraulice ? Chodzi mi o przeloty skręcane i mufy łączące, te z o-ringami ? Bo jutro będę finiszował z hydrauliką, no i nie chciał bym jakiegoś babola zrobić ? Zastanawiałem się nad smarem silikonowym lub wazeliną (z apteki)." Gdzie w pytaniu widac chociazby Lowo srubunki ? PIEKNIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Viridis Zgłoś Napisano 5 Lipca 2012 uszczelek płaskich tych ze śrubunków niczym nie smaruj, wręcz odtłuść np benzyną ekstrakcyjną. Posmarowane wazeliną lub smarem sylikonowym, podczas dokręcania wyłażą poza obrys. Okrągłe w zaworach ,złączkach itp. posmaruj bardzo delikatnie czym chcesz tzn. wazelina lub smar silikonowy. Z zaworów wykręć płaskownikiem gwintowane uszczelnienie kuli i sklej klejem do PCV-u v PVC-u. Nigdy nie będą ciekły. Cytuj http://http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=15779001 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 5 Lipca 2012 "Czy stosujecie jakieś smarowidła do uszczelniania połączeń w hydraulice ? Chodzi mi o przeloty skręcane i mufy łączące, te z o-ringami ? Bo jutro będę finiszował z hydrauliką, no i nie chciał bym jakiegoś babola zrobić ? Zastanawiałem się nad smarem silikonowym lub wazeliną (z apteki)." Gdzie w pytaniu widac chociazby Lowo srubunki ? PIEKNIE Nadal nie widzisz? Tutaj: Chodzi mi o przeloty skręcane i mufy łączące, te z o-ringami dale nie użył słowa śrubunek, ale łatwo się można domyślić o co mu chodziło. Czy uważasz, że przelot skoro jest skręcany trzeba kleić? Nie nie trzeba - może po prostu za słabo dokręciłaś i dlatego u Ciebie przeciekał. Prosiłaś kogoś o pomoc albo użyłaś żabki, czy francuza, żeby go z wyczuciem dociągnąć? Po drugie "mufa łącząca, ta z o-ringami" to nic innego jak łącznik ze śrubunkiem właśnie. PIĘKNIE Pozdrawiam. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MałaMi Zgłoś Napisano 5 Lipca 2012 PIĘKNIE dziękuje za wytłumaczenie. Niestety nie jestem profesjonalistką w akwarystyce jak Ty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach